Compozitorul Richard Rodney Bennett a murit la vârsta de 76 de ani

Compozitorul britanic Richard Rodney Bennett, nominalizat de trei ori la premiile Oscar, pentru coloanele sonore ale filmelor "Departe de lumea dezlănţuită" (1967), "Nicolae şi Alexandra" (1971) şi "Orient Expres" (1974), a murit la vârsta de 76 de ani, luni, la New York.

118 afișări
Imaginea articolului Compozitorul Richard Rodney Bennett a murit la vârsta de 76 de ani

Richard Rodney Bennett (Imagine: www.telegraph.co.uk)

Potrivit variety.com, Richard Rodney Bennett a compus coloanele sonore şi pentru alte filme de referinţă, precum "Secret Ceremony", "Billion Dollar Brain", "Equus", "Yanks", "The Return of the Soldier", "Enchanted April" şi "Patru nunţi şi o înmormântare". Compozitorul britanic a compus coloanele sonore şi pentru câteva producţii de televiziune precum "Sherlock Holmes in New York", "Murder With Mirrors" şi miniseriile TV "Tender Is the Night" şi "Gormenghast".

Cariera lui a depăşit însă sfera filmului şi a televiziunii. Bennett a fost unul dintre cei mai mari compozitori britanici de muzică clasică, compunând trei simfonii, concerte pentru diverse instrumente şi un număr mare de compoziţii pentru orchestre camerale. Totodată, Bennett era un obişnuit al scenelor din cluburile de cabaret şi de jazz din Londra şi din New York.

S-a născut în 1936 în comitatul britanic Kent. Mama lui a fost o pianistă şi compozitoare care a studiat cu Gustav Holst, iar tatăl lui era scriitor de cărţi pentru copii. Şi-a început cariera muzicală la o vârstă fragedă, cântând într-un cvartet pentru coarde încă de la 15 ani. A studiat apoi cu Elisabeth Lutyens, a urmat cursurile celebrei Royal Academy of Music şi la sfârşitul anilor 1950 a luat lecţii private cu compozitorul Pierre Boulez la Paris.

Filmul "Departe de lumea dezlănţuită/ Far From the Madding Crowd" i-a adus prima dintre cele trei nominalizări la premiile Oscar, deşi coloana sonoră pe care a compus-o pentru filmul "Orient Expres/ Murder on the Orient Express", bazat pe romanul scris de Agatha Christie, a fost probabil cea mai cunoscută dintre compoziţiile sale. A primit şi o nominalizare la premiile Emmy pentru o altă adaptare a unui roman de Agatha Christie, "Crima cu oglinzi/ Murder With Mirrors" (1985).

În ultimii ani, Richard Rodney Bennett s-a concentrat asupra compoziţiei şi înregistrărilor de muzică clasică. Opera sa "The Mines of Sulphur" a fost înregistrată în 2005. S-a mutat la New York în 1979 şi a fost înnobilat de regina Elizabeth a II-a în 1998.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici