Computerland România şi ICR lansează proiectul „Restitutio Cantemir”

Cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la naşterea marelui om de cultură şi principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723), Computerland România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, lansează Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR, ce pune accentul atât pe latura academică, cât şi pe cea culturală a personalităţii enciclopedice a lui Dimitrie Cantemir.

379 afișări
Imaginea articolului Computerland România şi ICR lansează proiectul „Restitutio Cantemir”

Conferinţa de lansare a Proiectului RESTITUTIO CANTEMIR a avut loc vineri, 12 mai 2023, ora 12:00, în Clubul Academicienilor din incinta Academiei Române. La eveniment au fost prezenţi:

1. Ioan MATEI – Director General – MINISTERUL CULTURII
2. Ioana DRĂGAN – Director General - Direcţia Generală Reprezentanţe în Străinătate şi Comunităţi Istorice - INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN
3. Nicolae BADEA – Preşedinte - COMPUTERLAND ROMÂNIA
4. Ioan DUMITRACHE – Secretar General - ACADEMIA ROMÂNĂ
5. Ioan CRISTESCU – Director General - MUZEUL NAŢIONAL AL LITERATURII ROMÂNE
6. Cristian ANIŢA – Director - ARHIVELE NAŢIONALE ALE ROMÂNIEI
7. Constantin RĂILEANU – Preşedinte – ASOCIAŢIA PENTRU CULTURĂ ŞI TRADIŢIE ANTON PANN

În prima etapa a Proiectului „RESTITUTIO CANTEMIR”, în luna mai a acestui an, în cadrul amplului turneu susţinut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”, vor fi organizate, atât în ţară, cât şi în străinătate, 5 concerte cu compozitii muzicale create de Dimitrie Cantemir:

• Cracovia – 14 mai 2023, ora 18:00 – Studio Romana Bobrowska – Radio Krakow
• Berlin - 17 mai 2023, ora 18:00 - The Concert Hall of the Berlin State Library
• Bruxelles - 22 mai 2023, ora 18:00 – BOZAR
• Paris - 24 mai 2023, ora 18:00 – Sala Bizantină a Palatului Behague
• Iaşi – 26 mai 2023, ora 18:00 – Sala Unirii

În cadrul concertelor, vor fi interpretate 7 compoziţii muzicale despre care se cunoaşte cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compoziţiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Ştiinţei Muzicii după forma literelor” şi sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul Cameral de Muzică Veche “Anton Pann” şi muzicienii invitaţi din SUA, Canada, Turcia şi Liban.
     
Unicitatea spectacolului va fi dată de utilizarea instrumentelor şi a interpretării specifice perioadei, alături de imaginea lui Dimitrie Cantemir, care va anima fiecare concert.

Înainte de începerea fiecărui concert, în foayer, va putea fi vizitată Expoziţia foto-documentară cu imagini după documente şi artefacte din perioada vieţii lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naţionale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Muzeul Naţional al Literaturii Române.

Expoziţia RESTITUTIO CANTEMIR va cuprinde un număr de 25 de tablouri pe canvas (90x70 cm) montate pe şevalete metalice din aluminiu, reglabil.
Din punct de vedere al conţinutului, expoziţia va cuprinde reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale. Alături de aceste documente de arhivă, pentru contextualizarea acestora, expoziţia va conţine reproduceri de hărţi, stampe si semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada şederii prinţului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum şi perioada refugiului în Rusia.  

În parteneriat cu Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul Proiectului vor fi organizate, pana la finalul acestui an, o serie de paneluri academice pe diferite domenii, susţinute de specialişti propuşi în acord cu ambele instituţii, cu specializări pe fiecare domeniu/activitate a personalităţii principelui Cantemir.

În cadrul Proiectului va fi realizat şi filmul documentar RESTITUTIO CANTEMIR, care va conţine pe lângă o amplă prezentare a lui Dimitrie Cantemir şi interviurile dlui. acad. Ioan Aurel Pop şi a prof. Adrian Cioroianu.

Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR va continua până la finalul acestui an, urmând ca în perioada septembrie - noiembrie 2023, să fie organizată şi cea de-a doua etapă a manifestărilor culturale:

• 3 concerte internaţionale + expoziţia foto-documentară:
- Istanbul -  septembrie – octombrie 2023
- Ankara – septembrie – octombrie 2023
- Chişinău – octombrie – noiembrie 2023

• 10 concerte naţionale + expoziţia foto-documentară:
- Constanţa, Drobeta-Turnu Severin, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara, Alba-Iulia, Galaţi, Craiova şi Bucureşti – octombrie 2023.

Parteneri Proiect: Academia Română, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Arhivele Naţionale ale României, Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie Anton Pann, Primăria Municipiului Iaşi, Ateneul Naţional din Iaşi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Societatea Română de Televiziune, Radio România, Trinitas TV, Simavi, Prodal 94, Carpatina şi Romfilatelia.

Proiectul este înscris în Calendarul de Manifestări al Ministerului Culturii, care a acceptat şi patronajul acestuia. Organizarea proiectului încearcă să reflecte dimensiunea enciclopedică a vieţii şi operei lui Dimitrie Cantemir.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici