Concurs pentru acordarea viorii Guarnieri, pe 21 martie

Vioara Guarnieri, la care a cântat George Enescu şi a cărei valoare este estimată la două milioane de dolari, va fi acordată unui violonist român, în urma unui concurs care va avea loc pe 21 martie, la Muzeul Naţional "George Enescu".

32 afișări
Imaginea articolului Concurs pentru acordarea viorii Guarnieri, pe 21 martie

Concurs pentru acordarea viorii Guarnieri, pe 21 martie

În prezent, vioara se află în proceduri de clasare în patrimoniul cultural românesc, miercuri urmând să aibă loc şedinţa pentru clasarea în categoria "tezaur" a patrimoniului cultural naţional.

"Din punctul nostru de vedere, vioara Guarnieri este egal valoroasă cu vioara Stradivarius", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Culturii şi Cultelor Adrian Iorgulescu. "Enescu povesteşte că, în anii imediat de după război, a primit o vioară Stradivarius din partea statului român (...), dar s-a îndrăgostit ulterior de acest intrument", a mai spus Iorgulescu.

Intrumentul a fost evaluat deja de către o echipă de specialişti la o sumă de aproximativ 2 milioane de dolari, vioara urmând a fi asigurată.

Concursul prin care vioara va fi acordată unui artist român va avea loc pe 21 martie, la Muzeul "George Enescu". "Dorim să avem o reprezentare naţională la concurs", a declarat Iorgulescu.

Concursul este deschis violoniştilor români cu vârsta de până în 45 de ani, absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior de specialitate şi care pot face dovada unei importante cariere solistice naţionale şi internaţionale (câştigarea a cel puţin cinci premii la concursuri internaţionale de specialitate). Având în vedere aceste condiţii, Laura Manolache, directorul muzeului, apreciază că la concurs vor participa aproximativ patru-cinci persoane.

Repertoriul impus în concurs, care se vrea a fi un omagiu adus lui Enescu, va cuprinde "Sonata a III-a pentru pian şi vioară «în caracter popular românesc»" de George Enescu, "Sonata" de C. Franck, "Sonata no. 3" de E. Ysaye, "Poemul" de E. Chausson, "Concertul pentru vioară şi orchestră" de Beethoven, "Concertul pentru vioară şi orchestră", Brahms, "Concertul pentru vioară şi orchestră" de Ceaikovski, "Concertul pentru vioară şi orchestră" de Sibelius. Concurenţii, care vor fi audiaţi de un juriu format din personalităţi ale vieţii muzicale, vor avea de interpretat una dintre aceste opere.

Înscrierile în concurs se fac pânã la data de 17 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici