Concursul Enescu 2016: Tian Tian şi Caterina di Cecca sunt câştigătorii Secţiunii Compoziţie

Tian Tian din China este câştigătorul Secţiunii de Compoziţie a Concursului Enescu 2016, categoria Muzică Simfonică, cu lucrarea intitulată „Concerto for orchestra”, iar Caterina di Cecca din Italia a fost desemnată câştigătoare la categoria Muzică de Cameră, cu lucrarea „Isole per 7 strumentisti”.

262 afişări
Imaginea articolului Concursul Enescu 2016: Tian Tian şi Caterina di Cecca  sunt câştigătorii Secţiunii Compoziţie

Concursul Enescu 2016: Tian Tian şi Caterina di Cecca sunt câştigătorii Secţiunii Compoziţie

În total, 34 de tineri compozitori şi-au înscris partiturile în cadrul Concursului Enescu 2016. Juriul de specialitate al Secţiunii Compoziţie care a selectat câştigătorii a fost format din presonalităţi de calibru: Zygmunt Krauze, Preşedinte al Juriului la Secţiune Compoziţie, Tim Benjamin, Dan Dediu, Adrian Iorgulescu, Peter Ruzicka, Hubert Stuppner şi Cornel Ţăranu.

Juriul a desemnat câştigătorii secţiunii Compoziţie. Tian Tian din China este câştigătorul Secţiunii de Compoziţie a Concursului Enescu 2016, categoria Muzică Simfonică, cu lucrarea intitulată „Concerto for orchestra”, iar Caterina di Cecca din Italia a fost desemnată câştigătoare la categoria Muzică de Cameră, cu lucrarea „Isole per 7 strumentisti”.

Procedurile concursului sunt precizate în Comunicatul de presă al Concursului Enescu:

Data de trimitere a partiturilor pentru înscrierea la Concursul Enescu 2016 este aceeaşi cu înscrierea pentru celelalte secţiuni ale Concursului - 1 iunie. Lucrările înregistrate sunt trimise juriului de specialitate, fără a conţine numele compozitorilor, ci însoţite doar de un plic sigilat marcat cu motto-ul fiecărei lucrări de compoziţie şi înăuntrul căruia sunt datele compozitorului, o procedură care asigură echidistanţa. În perioada 15 iulie - 15 august, juriul de specialitate a analizat şi a jurizat compoziţiile. Independent, fiecare membru al juriului a notat fiecare compoziţie în parte, iar câştigătoare au fost alese lucrările tinerilor artişti care au acumulat, în total, cel mai pare punctaj pentru categoria Muzică Simfonică şi pentru categoria Muzică de Cameră. După stabilirea punctajului final, juriul a deschis plicurile şi a dezvăluit numele celor doi compozitori câştigători. Data anunţării rezultatelor la Secţiunea Compoziţie compoziţie nu este legată de data începerii secţiunilor pe instrumente.

Între 3 şi 25 septembrie, 196 de tineri artişti de pe tot globul vin la Bucureşti să-şi trăiască visul de a deveni mari muzicieni ai lumii, în cadrul ediţiei 2016 a Concursului Internaţional George Enescu. Premiile sunt în valoare totală de 115.000 de euro, la acestea adăugându-se posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, precum şi premii speciale şi oportunităţi de promovare internaţională. În cadrul Concertului de Deschidere a Concursului Enescu 2016 a fost interpretată în premieră lucrarea câştigătorului Secţiunii Compoziţie a ediţiei 2014 a Concursului, compozitorul Sebastian Androne.

Desfăşurat într-un nou concept, la ediţia 2016, Concursul Enescu aduce pe aceeaşi scenă şi artişti consacraţi - membri ai juriului, laureaţi din anii anteriori care şi-au dezvoltat o carieră internaţională, precum şi câştigătorii competiţiei din 2014, care vor susţine recitaluri extraordinare. În egală măsură, Concursul Enescu 2016 implică publicul prin intemediul unei aplicaţii inedite, care permite utilizatorilor să-şi înscrie propriul vis de viaţă pe site-ul Concursului şi Festivalului. Recitalurile şi concertele cu orchestră din cadrul Concursului Enescu 2016 sunt transmise live în România, pe www.festivalenescu.ro, la TVR 2 şi pe un ecran în faţa Ateneului Român, precum şi în întreaga lume, de către postul de muzică clasică online Medici TV.

Biletele pentru Finala de Pian şi recitalul extraordinar Josu de Solaun sunt deja epuizate. Publicul mai poate găsi bilete la Finala de Violoncel şi Finala de Vioară, precum şi la recitalurile extraordinare. Acestea sunt puse în vânzare în reţeaua EVENTIM, iar preţurile variază între 40 şi 50 de lei.

“Visez fără încetare. Cât exist, vreau să cânt” - sunt cuvintele lui George Enescu, pe care ediţia 2016 a Concursului Enescu le readuce în lumină, printr-o provocare pe care o lansează atât tinerilor artişti, cât şi publicului: “Trăieşte-ţi visul!”. Suntem suma visurilor noastre, ca indivizi şi ca societate. Concursul Enescu 2016 invită la o recunoaştere şi celebrare a visurilor care ne duc mai departe, din perspectiva tinerilor artişti selectionaţi care intră în competiţie, precum şi din perspectiva publicului care vine să îi susţină în sala Ateneului Român.

Detalii pentru presă despre Concurs: Ana-Maria Onisei (anamaria.onisei@omavision.ro; 0752220420).

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici