Concursurile interactive vor putea fi difuzate de televiziuni doar între orele 22.00 - 6.00

Concursurile interactive vor putea fi difuzate de televiziuni doar în intervalul 22.00 - 6.00, potrivit unei decizii luate, joi, de CNA, care a amendat cu 5.000 de lei Naţional TV şi a somat alte cinci posturi tv, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale prin transmiterea unor asemenea emisiuni.

239 afișări
Imaginea articolului Concursurile interactive vor putea fi difuzate de televiziuni doar între orele 22.00 - 6.00

Concursurile interactive vor putea fi difuzate de televiziuni doar între orele 22.00 - 6.00

CNA a analizat, în şedinţa de joi, concursurile interactive difuzate în luna decembrie 2008 de posturile TVR 1, Antena 1, Naţional TV, Favorit TV, Prima TV şi OTV. La concursurile difuzate de TVR 1, Antena 1 şi Naţional TV, CNA a primit şi reclamaţii.

În urma discuţiilor, CNA a decis, cu 9 voturi pentru şi unul împotrivă (Christian Mititelu), că posturile de televiziune pot să difuzeze concursuri interactive, indiferent de premiile pe care le oferă - obiecte sau bani -, numai în intervalul 22.00 - 6.00.

În plus, cinci dintre posturile monitorizate - TVR 1, Antena 1, Favorit TV, Prima TV, OTV - au fost somate de CNA să intre în legalitate, în şapte zile, ceea ce înseamnă că nu mai pot difuza concursuri interactive decât în intervalul 22.00 - 6.00. De asemenea, televiziunea Naţional TV a fost amendată cu 5.000 de lei, pentru că moderatoarea unui concurs interactiv a avut o atitudine violentă când invita telespectatorii să participe la competiţie, fapt care putea să afecteze dezvoltarea psihică a minorilor, potrivit CNA. Decizia de amendare a postului Naţional TV a fost luată cu opt voturi pentru şi două împotrivă (Gelu Trandafir şi Grigore Zanc).

Potrivit Departamentului Monitorizare al CNA, tarifele de participare a telespectatorilor la concursurile interactive difuzate de toate aceste posturi TV au fost afişate, dar nu s-a precizat dacă ele conţin sau nu TVA. De asemenea, toate televiziunile monitorizate de CNA au difuzat astfel de emisiuni cu premii în bani până în ora 22.00, deşi Codul de reglementare a conţinutului audiovizual impune posturilor TV să transmită concursurile cu premii în bani numai în intervalul 22.00 - 6.00. De asemenea, aceste concursuri au afişat cu caractere mici faptul că se atribuie premii în obiecte şi cu caractere mari valoarea premiilor în bani, potrivit CNA.

Totodată, analizând site-urile pe care sunt publicate regulamentele acestor concursuri difuzate de televiziuni, CNA a constatat că, la cerere, câştigătorii pot primi contravaloarea produselor câştigate, renunţând la obiecte. Acest lucru nu se precizează la TV, însă pe ecran apare contravaloarea produselor.

Alte trei elemente puse în discuţie de CNA au fost: accesul copiilor în concursurile interactive, atitudinea foarte insistentă a moderatorilor concursurilor interactive şi limbajul vulgar al unor telespectatori care participă la concursuri.

O altă constatare a CNA ţine de modul de desfăşurare a concursurilor interactive difuzate de televiziuni. "La probe cu grad de dificultate ridicat intră în concurs mulţi telespectatori, care dau răspunsuri greşite, în schimb la probe cu grad de dificultate scăzut nu intră nimeni", au spus reprezentanţii CNA, spunând că există suspiciunea că moderatorii spun că nu sună nimeni, deşi pe fir sunt foarte mulţi telespectatori.

"Romtelecomul câştigă cel mai mult de pe urma acestor concursuri. Prezentatorii insistă ca telespectatorul să mai sune, încă o dată şi încă o dată. Imaginaţi-vă câţi bani sunt luaţi, ce escrocherie este pe linia telefonică", a spus Constantin Duţu, membru al CNA.

Potrivit CNA, TVR 1 a difuzat un concurs interactiv la care se oferă premii în obiecte, însă valoarea acestora este precizată pe site. În plus, în regulamentul concursului de pe site, se spune că dacă participantul la concurs nu doreşte produsul, poate primi contravaloarea acestuia.

"În cazul acesta putem considera că este un concurs în bani. Dacă e aşa, ar trebui difuzat după ora 22.00", a spus Răsvan Popescu, preşedinte CNA. "Două ar fi problemele principale. O dată, dacă publicul este indus în eroare, dacă ceea ce se afirmă este adevărat (...) şi dacă, opţional, poţi să iei bani, acest lucru contravine deciziei CNA, potrivit căreia concursurile cu premii în bani trebuie difuzate după ora 22.00", a spus Popescu. "Problema este inducerea în eroare a telespectatorilor (...) Câtă vreme, opţional, se poate lua contravaloarea în bani, e un concurs în bani", a spus şeful CNA.

Potrivit lui Răsvan Popescu, TVR a încălcat art. 101, alin. 6 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(6) Emisiunile de jocuri şi concursuri interactive, cu premii în bani, la care publicul este invitat să participe prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare, pot fi difuzate numai în direct şi doar în intervalul orar 22.00 - 6.00".

"Toate concursurile pe toate posturile afişează cu litere mari nişte sume, nu-ţi afişează mare «un aragaz»", a spus Gelu Trandafir. "La TVR spune mereu premiul în bani", a spus Trandafir.

"Dacă îmi dă valoarea, putem discuta despre opţiune. Poţi să foloseşti şi acest mod de premiere", a spus, de cealaltă parte, Grigore Zanc. "Dacă nu îţi spune ce valoare are, poate să îţi dea un pix", a spus Zanc.

În ceea ce priveşte postul Antena 1, potrivit CNA, Consiliul a primit trei reclamaţii referitoare la unele concursuri interactive. Reclamaţiile se referă la o emisiune în care nu prezintă soluţia concursului destul de vizibil. De asemenea, în emisiunile respective au intervenit telespectatori care înjură moderatorii. Într-un alt concurs, difuzat de Antena 1, telespectatorii au fost invitaţi să sune la un număr de telefon, pentru a pune întrebări unor astrologi, numerologi etc.

"Nu este ghicitor, e astrolog (...) Nu se face publicitate unui număr sau unui serviciu. Poţi să suni 24 de ore din 24, nu doar în timpul emisiunii", a spus Cristina Bachmeier, reprezentanta trustului Intact. "Formatul emisiunii vine de la producător", a explicat ea.

"Astrologia este o formă de ghicire în stele, e considerată practică ocultă de Biserica Ortodoxă", a spus, însă, Dan Grigore.

"Este reclamă la un serviciu", a spus Răsvan Popescu. El a precizat că, dacă se dă numărul de telefon al unui serviciu pe post, se încalcă art. 29, alin.1, litera i din Legea audiovizualului - "Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: i) să nu promoveze, direct sau indirect, practici oculte".

Potrivit CNA, postul Antena 1 a încalcat şi art. 80, alin. 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Nu pot fi difuzate emisiuni interactive în care publicul apelează la vrăjitori şi ghicitori sau la alte activităţi interzise prin lege".

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici