Conexiunile pe internet: Cum funcţionează mediul online când totul este conectat prin doar 19 click-uri

Efectele jocului "Six Degrees of Kevin Bacon", ce determină gradul de "înrudire" cinematografică dintre starul american şi orice alt actor de pe planetă, se fac resimţite şi în mediul online, afirmă un cercetător maghiar, potrivit căruia site-urile sunt conectate între ele prin maximum 19 click-uri.

955 afișări
Imaginea articolului Conexiunile pe internet: Cum funcţionează mediul online când totul este conectat prin doar 19 click-uri

Conexiunile pe internet: Cum funcţionează mediul online când totul este conectat prin doar 19 click-uri (Imagine: Andrei Michailov/Mediafax Foto)

Totul a pornit de la un joc creat de trei studenţi americani în anul 1994. Bazându-se pe principiul "ce mică e lumea!", ei au elaborat pe atunci ipoteza potrivit căreia prolificul actor Kevin Bacon, care a jucat în peste 70 de filme şi seriale TV, ar putea fi "înrudit" din punct de vedere cinematografic cu orice actor din lume, prin intermediul unui lanţ ce include cel mult şase filme, informează dailymail.co.uk.

Din această idee năstruşnică s-a născut jocul "Six Degrees of Kevin Bacon", inspirat din numele teoriei intitulate "cele şase grade de separaţie".

Teoria celor şase grade de separaţie, denumită uneori şi "Teoria celor şase strângeri de mâini", a fost elaborată de maghiarul Frigyes Karinthy în 1929 şi evocă posibilitatea că orice persoană de pe Glob poate fi asociată cu oricare alt om de pe Terra, prin intermediul unui lanţ de relaţii individuale, alcătuit din cel mult alţi cinci indivizi.

Devenit foarte popular în Statele Unite, "Six Degrees of Kevin Bacon" a fost apoi adaptat într-un joc video, într-o carte şi într-un site de caritate, lansat de însuşi Kevin Bacon.

Inspirându-se din acest principiu, cercetătorul maghiar Albert-László Barabási a analizat felul în care este alcătuit internetul şi a demonstrat că paginile web sunt conectate între ele prin cel mult 19 click-uri.

La o primă vedere, internetul pare să fie o reţea alcătuită ca o masă uriaşă de informaţie, cu o structură întâmplătoare. 

"Atunci când internetul a început să se dezvolte, în anii 1990, oamenii credeau că această reţea are cel mai probabil proprietăţile unei reţele cu o structură aleatoare", a declarat cercetătorul maghiar Albert-László Barabási.

Utilizând o serie de algoritmi care colectau link-urile de pe paginile de internet şi le urmăreau apoi până la destinaţiile lor, savantul maghiar a ajuns însă la concluzia că site-urile online sunt conectate între ele printr-un număr surprinzător de mic de click-uri, respectiv 19.

Studiul său iniţial, publicat în revista Nature în 1999, a fost extins în cadrul unei cercetări mai largi, iar concluziile acesteia au fost tipărite în prestigioasa publicaţie Philosophical Transactions Of The Royal Society.

Savantul maghiar susţine că în internetul din zilele noastre există anumite portaluri gigantice, "noduri" sau "hub-uri", precum Facebook şi Google, care au legătură cu toate celelalte site-uri din lume. O astfel de situaţie poate fi periculoasă, întrucât, în cazul în care aceste "noduri", considerate "călcăiul lui Ahile", sunt atacate de piraţii cibernetici, întreaga reţea online riscă să fie apoi distrusă foarte repede.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici