Controlorul European pentru Protecţia Datelor: ACTA ar putea avea efecte colaterale inacceptabile asupra drepturilor fundamentale

Un organism independent european în domeniu protecţiei datelor, Controlorul European pentru Protecţia Datelor (CEPD), a anunţat că Acordul comercial împotriva contrafacerilor (ACTA) ar putea avea "efecte colaterale inacceptabile" asupra drepturilor fundamentale.

266 afișări
Imaginea articolului Controlorul European pentru Protecţia Datelor: ACTA ar putea avea efecte colaterale inacceptabile asupra drepturilor fundamentale

Controlorul European pentru Protecţia Datelor: ACTA ar putea avea efecte colaterale inacceptabile asupra drepturilor fundamentale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentru a intra în vigoare, este necesar ca tratatul ACTA să fie adoptat de Parlamentul European (PE). Însă parlamentarul însărcinat să prezinte recomandări în baza cărora eurodeputaţii să voteze, i-a îndemnat deja să respingă acest proiect. David Martin, raportul PE pentru ACTA, a declarat săptămâna trecută că politicienii nu vor fi în măsură să "garanteze o protecţie adecvată a drepturilor cetăţenilor", în cazul adoptării acestui de tratat, relatează BBC News Online.

Până în prezent, 22 de state membre ale Uniunii Europene (UE), inclusiv Marea Britanie, au semnat proiectul. O dezbatere asupra adoptării de către UE a tratatului este aşteptată în iunie.

CEPD a avertizat că orice monitorizare la scară largă a modului în care cetăţenii europeni utilizează Internetul ar fi "disproporţionată".

"Deşi este necesară o amplificare a cooperării internaţionale în ceea ce priveşte aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, mijloacele utilizate nu trebuie să dăuneze drepturilor funadamentale ale individului", a subliniat Giovanni Buttarelli, supervizor european pentru protecţia datelor. "Trebuie să fie respectat un echilibru între lupta împotriva încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală şi dreptul la viaţă privată şi la protecţia datelor personale. Se pare că ACTA nu a înregistrat un succes deplin în această privinţă", a adăugat el.

În prima parte a acestui an, mii de persoane au demonstrat în numeroase oraşe europene, dar în mod special la Berlin şi Varşovia, în semn de protest faţă de acord, despre care criticii săi afirmă că "înăbuşă" libertatea pe Internet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici