COOLTURA de WEEKEND: Mergi întâi la Discotecă, apoi la Film. Punct terminus: Festivalul Cafelei

Vineri mergem la Discotecă. Sâmbătă, Liiceanu & Patapievici vorbesc de Cioran.La cinema, rulează filme europene.Ce alegeţi între Lumină şi Cafea? Vă hotărâţi şi poposiţi la Festivalul Spotlight sau la Festivalul Cafelei.Teaser: Avem reportaj despre Alexandru Nicolae, campionul lumii la prăjit cafea.

832 afișări
Imaginea articolului COOLTURA de WEEKEND: Mergi întâi la Discotecă, apoi la Film. Punct terminus: Festivalul Cafelei

COOLTURA de WEEKEND: Mergi întâi la Discotecă, apoi la Film. Punct terminus: Festivalul Cafelei

Dis de dimineaţă, sâmbătă şi duminică, Alexandru Nicolae, Campionul Lumii la prăjit cafea, povesteşte câte-n lună şi în stele (stele de caimac în cafele, desigur!) despre arta lui, la Bucharest Coffee Festival. Citiţi mai jos un reportaj de Eugen Istodor despre Alex Nicolae, campionul.

Iată, noi v-am făcut program de distracţie & cooltură în weekend:

VINERI

Discotecă IX feat. Dana Marijuana @ Club Guesthouse. Iată povestea Danei. Dana Marijuana, rapperiţă care a marcat generaţia Atomic TV: "O poţi auzi pe o piesă de pe primul album al celei mai consistente trupe locale, Black Underground Mafia, apărut pe casetă, în septembrie 1995. Un an mai încolo, Mafia chiar îi dedica o repriză de pe un EP, dedicat şi lui Eazy-E, *Înc-o zi, înc-o poveste*, invitînd-o să-şi cânte numele de scenă. Cea mai importantă rapperiţă de pe scena românească şi-a continuat colaborările, lucrînd împreună cu La Familia, Il-Egal, Loredana sau Anda Adam, pentru a debuta solo în 1999 cu un maxi-single numit *Fii pe fază*. În 2000 i-a apărut primul şi singurul album, iconicul *Cea mai fidelă fată*. Invitatul special al nopţii e 6ase:6ase, artist din prima generaţie post-revoluţionară a hip hop-ului, reprezentant al curentului bucureştean sudist şi colaborator, în trecut, cu B.U.G. Mafia, La Familia, Sişu, Anda Adam, Marijuana. Înainte şi după concert, colectivul DJistic Discotecă se va imersa în muzica locală a glorioşilor ani ’90, accentul fiind pus pe aria hip hop."

SÂMBĂTĂ

Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu vorbesc despre "Caietele" lui Emil Cioran, Librăria Humanitas de la Cişmigiu ora 17:00: „Sunt convins ca nimeni, în spaţiul laic al existenţei noastre, nu ne-a fost atât de aproape şi nu ne-a eliberat mai eficace, dinlăuntrul singurătăţilor şi spaimelor lui, de singurătăţile şi spaimele noastre. Dacă ar fi ştiut – când îşi rumega în acest jurnal disperările, mefienţele, dezamăgirile, apetitul şi sila de glorie, tortura plictiselii, bucuria de a trăi şi scârba de semeni – ce mulţime nesfârşită de prieteni se adună la porţile scrisului lui!“, spune Gabriel Liiceanu.

Festivalul Filmului European: A început pe 5 mai. Vor fi filme felurite pentru fiecare "retină" de cinefil. Teaser: Sâmbătă, la Cinema Elvira Popescu, la Institutul Francez rulează "Comoara", în regia lui Corneliu Porumboiu. Mergeţi la film, e o pildă comică de-un absurd 100 % românesc.

Mini-synopsis "Comoara": Costi, simbriaş la primărie, cu fire calmă şi blajină (personajul e interpretat de Cuzin Toma, cu fizionomia lui omenoasă) e tătă inimos şi-i citeşte copilului seara povestea cu Robin Hood. Un vecin de pe scara de bloc vine val-vârtej şi-l roagă pe Costi să-i împrumute bani. Costi nu poate, are finanţele puse-n ordine. Vecinul revine şi-i spune o legendă la fel de izbutită & născocită ca aventura lui Robin Hood: În satul bunicilor vecinului umbla vorba că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei. Underground, comoara era apărată de mânuţele acaparatoare ale canaliilor comuniste care tocmai veniseră la putere. Ei bine, vecinul îl roagă pe Costi să caute un detector de metale şi dacă sub pământ există avuţia strămoşului, promite să facă bănetul fifty-fifty cu blândul Costi. Costi acceptă târgul.

DE AZI PÂNĂ DUMINICĂ

Festivalul Luminii (Spotlight): Instalaţii de artă, Iluminare (concretă, nu spirituală) şi Proiecţii arhitecturale: Instalaţiile vor putea fi descoperite pe traseul dintre Biblioteca Centrală Universitară şi Piaţa Naţiunile Unite, în perioada 5-8 mai, între orele 20:30 şi 23:00. Printre atracţiile din acest an se numără şi video-mapping-ul realizat de Mindscape Studio, Odă Bucuriei, care marchează Ziua Europei (9 mai). Cercul Militar va fi scena unui poem vizual de forme şi culori spus pe acordurile lui Ludwing van Beethoven, în a patra mişcare a Simfoniei a 9-a. O altă instalaţie de neratat este cea realizată de artiştii români de la Aural Eye Visions Studio, proiectată pe clădirea BCR. Holo face este o hologramă de proporţii uriaşe, care oferă ocazia de a controla chipul unui zeu de lumină, uriaş ca dimensiuni şi prezenţă.

DUMINICĂ

Bucharest Coffee Festival: Cafeină tonică pentru sistemul nostru nervos central sau stimulent pentru inimă. Cafea proaspăt prăjită, Espressoare performante, Degustări, Expoziţii. Între 5-8 mai, la Crystal Palace Ballrooms: Alexandru Niculae, campion mondial la prăjit cafea în 2016, va arăta vizitatorilor arta prăjirii cafelei. În fiecare dimineaţă, începând cu ora.10.00, va povesti ce face un roaster, cum îşi începe ziua de lucru, sau cum te poţi pregăti pentru un concurs de prăjit cafea.

Reportaj de Eugen Istodor despre Alexandru Nicolae, Campionul Lumii la prăjit cafea.

Anul acesta, lumea rafinată a cafelei a ales: Alexandru Nicolae, România. La Beijing, campion la prăjit cafea. Alegerea s-a făcut din concurenţi din toată lumea, cu acelaşi tip de cafea şi prăjitor pentru toţi cei prezenţi. Citeşte despre cum te respecţi şi tu, printr-o cafea.

Dom`ne, vai de cafeaua ta! Uite omul, campionul!

Frate, vai de cafeaua ta! Uite omul tău. Campionul tău. În China, închipuieşte-ţi, a luat caimacul tuturor. Le-a luat premiul cel mare. Omul ăsta nici nu o prea „ardea” pe cafea.

Tu simţi când vine, vorba aia, momentul?

Alexandru Nicolae simte momentul. Cu braţul lui plin de tatuaje, cu ochiul exersat pe culoarea cafelei potrivite în prăjit, cu pleata lui rasta.

Toată prăjitoreala lui a început cu un eşec

Avea restaurant cu prietena lui şi vine o tipă de-i cere un cappucino. L-a făcut zob. Şi franjuri l-a făcut femeia. Stai, domnule, ce nu-s în stare? Şi, uite, aşa s-a pus, la ambiţie, să o ia cu cafeaua asta dela origini. De la prăjirea ei. Nu se omora cu băutul, nu avea habar ce şi cum se întâmplă cu cafeaua.

Formula cafelei: ambiţie, limbă, nas, instinct, cultură

Pur şi simplu. Ambiţie. Da, dar şi o limbă pe care a exersat-o să simtă diferenţele. Uite, în China, n-a prea gustat chinezeşte. S-a ferit de picant, a stat cuminte pe paste.

Nasul-dezvoltat prin experiment. A gustat cafele. Nu băut! Gustat. S-a atins de ea. Nu s-a contaminat. De la El Salvador la Brazilia, nasul i-a călătorit. Ecuatorul, cafea cu aromă fructată. El Salvador, alune, ciocolată. Eh, Brazilia. Prea cunoscută. Plantaţiile difuzează cafeaua comercială, reglată, fără nuanţe. Bună, dar banală. Vezi, spune Alexandru Nicolae, cafeaua este făcută după cultura omului. Fiecare ţară, grup, om vrea cafeaua cumva. Dar, comerţul uniformizează, rătăceşte. Cu toţii, bem aceeaşi cafea. Nu vrei să fii altfel?

De unde vine cafeaua amară?

Păi, din prăjirea prea intensă. Când este bine? Când ştii să te opreşti. Bun, când? Asta înseamnă campionul. „Maro-deschis. Nu uleioasă, răspândirea aromelor naturale. Cum e friptura, nu? În sânge spre bine făcut.”

Campionul, la sfârşit de prăjit cafea

Domle, soarbe cafeaua cu violenţă. Când ea iese din fierbinţeală. Nu politicos. Violent. Sălbatic. Ţinând-o în mâna cu tatuaje. Pe fundal, se aude Rammstein.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici