Coregraful rus Igor Moiseev a murit vineri, la vârsta de 101 ani

Coregraful rus Igor Moiseev, creatorul celebrei companii de balet "Moiseev", a murit vineri, la vârsta de 101 ani, potrivit Ministerului rus al Culturii, citat de AFP.

9 afișări
Imaginea articolului Coregraful rus Igor Moiseev a murit vineri, la vârsta de 101 ani

Coregraful rus Igor Moiseev a murit vineri, la vârsta de 101 ani

Igor Moiseev a fost decorat, în 2003, de fostul preşedinte Ion Iliescu, cu ordinul naţional "Steaua României" în grad de Comandor. În 2003, compania coregrafului a susţinut un turneu în România.

Igor Moiseev poate fi considerat unul dintre cei mai mari coregrafi ai secolului XX. Fost dansator al teatrului Balşoi, născut la Kiev, pe 21 ianuarie 1906, el a creat în 1937 Compania de dans Moiseev, pe care a condus-o timp de 60 de ani.

În coregrafiile sale, el s-a inspirat din folclor şi a fost foarte interesat de dansurile diferitelor popoare care au format fosta URSS - tătari, uzbeci etc. Ansamblul său a susţinut peste 170 de turnee în toată lumea (SUA, Italia, Spania, Franţa, Grecia, Ungaria, Israel, Egipt etc.) câştigând o faimă mondială de necontestat. Moiseev a încercat întotdeauna să-şi reînnoiască repertoriul şi să-l modernizeze, înspirându-se şi din culturile străine. Astfel au luat naştere "Suita greacă" (1990), inspirată din dansul tradiţional grecesc Sirtaki, "Polca finlandeză" (1992) şi "Malamba" (1989), inspirată din folclorul argentinian.

Printre spectacolele sale celebre se numără "Partizanii" (1950), "O zi pe vapor" (1952).

În şcoala sa de la Moscova, coregraful a format generaţii de tineri dansatori care, în urma cursurilor de acrobaţie, dans clasic, mimă şi teatru încearcă să găsească vitalitatea şi precizia gesturilor şi a figurilor care au făcut celebră Compania Moiseev.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici