Corneliu Porumboiu, despre "Comoara": Personajele sunt destul de rafinate, aproape ca arhetipuri - VIDEO

Regizorul Corneliu Porumboiu, al cărui cel mai recent film "Comoara" a fost selectat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2015 şi va avea premiera în cinematografele din România pe 29 mai, a declarat că personajele sale "sunt destul de rafinate, aproape ca arhetipuri".

243 afișări
Imaginea articolului Corneliu Porumboiu, despre "Comoara": Personajele sunt destul de rafinate, aproape ca arhetipuri - VIDEO

Corneliu Porumboiu, despre "Comoara": Personajele sunt destul de rafinate, aproape ca arhetipuri (Imagine: Mediafax Foto / Octav Ganea)

Filmul spune povestea lui Costi, care lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită, cum îi place lui să spună. Seara obişnuieşte să-i citească poveşti fiului său de 6 ani. Preferata lor este "Robin Hood". Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute nişte bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vanzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniştea, are şi el credite la bancă. Îl refuză şi se întoarce la fiul său şi la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor impărţi jumătate - jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale...

Rolurile principale în filmul "Comoara" sunt interpretate de Cuzin Toma (cunoscut pentru peliculele "Aferim!", "Câinele japonez", "Domnişoara Christina"), Adrian Purcărescu şi actorul amator Corneliu Cozmei, care au fost selectaţi după un proces amplu de casting, care s-a desfăşurat pe parcursul a trei luni.

"Corneliu este un regizor care ştie foarte bine ce are de făcut şi la fel de bine ştie cum să-şi facă echipa să înţeleagă ce îşi doreşte. Este foarte atent la amănunte, la detalii, nimic nu este întâmplător. Este magician. Cu un calm şi o răbdare incredibile te face să înţelegi şi ştie să scoată de la tine ce nici tu nu crezi că poţi să simţi. Pentru mine, colaborarea cu el a fost o şcoală. Am învăţat enorm de multe şi destul de multe despre mine... ", a declarat Cuzin Toma.

În alte roluri, publicul îi poate vedea pe actorii Florin Kevorkian, Laurenţiu Lazăr, Ciprian Mistreanu, Marius Coandă, Dan Chiriac, Clemence Valleteau, Iulia Ciochină şi Radu Bânzaru.

Întrebat fiind ce are în comun cu personajul pe care îl interpretează, Adrian Purcărescu a răspuns: "Încerc să desprind o latură a personalităţii mele şi să o dezvolt în direcţia personajului. Un punct comun cu personajul este tocmai această dorinţă de a căuta, această nelinişte permanentă de a săpa după adevăr".

Imaginea filmului este semnată de directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu Porumboiu a colaborat şi la "Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism", iar producţia este asigurată de Marcela Ursu (42 Km Film), în coproducţie cu Les Films de Worso şi Rouge International. Proiectul este susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), ARTE, Eurimages, CNC Franţa (Centre national du cinéma et de l'image animée) şi cu participarea HBO România.

"Mi-a fost întotdeauna teamă să urmez reţete. Când scriu un scenariu, îmi place mult să schimb la casting sau la filmare etc. Filmele mele par a fi destul de conceptuale, dar vreau să am timp şi libertatea de a improviza. Pentru mine, un film se face doar pe platoul de filmare. Pentru acest film, provocarea a fost de a găsi «un ton» bun. Filmând căutarea comorii prea realist, aş fi putut cădea în comedia situaţiei sau caricatură. Dar m-am eliberat lucrând. Acum, personajele mele sunt destul de rafinate, aproape ca arhetipuri, cu feţe suficient de puternice, sper eu, pentru a întruchipa poveştile lor fără prea multe explicaţii", a spus Corneliu Porumboiu, într-un interviu despre film.

Premiera în România va avea loc în data de 29 mai, iar 42 KM Film este compania de distribuţie a filmului în România.

Corneliu Porumboiu este regizor şi scenarist, cunoscut pentru lungmetrajele "A fost sau n-a fost?" (2006), "Poliţist, Adjectiv" (2009), "Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism" (2013) şi documentarul "Al doilea joc" (2014), selectat la Festivalul International de Film de la Berlin în secţiunea Forum.

Porumboiu a primit premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru "A fost sau n-a fost?", iar, în 2009, "Poliţist, adjectiv" a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 13 - 24 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini, iar cel al secţiunii Cinéfondation şi pentru scurtmetraje, de regizorul mauritan Abderrahmane Sissako.

Secţiunea Un Certain Regard face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, având loc în paralel cu competiţia oficială. Secţiunea a fost introdusă în 1978, de fostul preşedinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. În fiecare an, secţiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni şi stiluri diverse, originale şi diferite, care caută recunoaştere internaţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici