Cristian Mandeal părăseşte Filarmonica Enescu

Cristian Mandeal, directorul Filarmonicii "George Enescu", a declarat pentru MEDIAFAX, joi, că va părăsi instituţia pe care o conduce, imediat ce i se va găsi un înlocuitor, dar şi orchestra pe care o dirijează, după ce membrii acesteia i-au cerut să demisioneze.

491 afișări
Imaginea articolului Cristian Mandeal părăseşte Filarmonica Enescu

Cristian Mandeal părăseşte Filarmonica Enescu (Imagine:Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Cristian Mandeal a spus că, luni, la prima repetiţie a filarmonicii pentru noua stagiune, i-a fost citit un mesaj din partea orchestrei în care i se cerea să accepte "cu demnitate" dorinţa acesteia de a nu o mai dirija niciodată.

"Eu am fost dat afară ca dirijor de propria mea orchestră", a spus Mandeal, precizând că în documentul pe care instrumentiştii i l-au citit se preciza că numai în urma demisiei sale concertul de începere a stagiunii 2009-2010 va putea avea loc, cu un alt dirijor.

"Am decis să plec din filarmonică atât ca director, cât şi ca dirijor. Ţin prea mult la acest ansamblu, ajuns între timp un ansamblu de valoare, pentru care am avut partea mea de contribuţie, ca să îmi impun prezenţa", a declarat Mandeal. El a mai spus că regretă doar publicul, care l-a însoţit timp de 30 de ani, cât a dirijat pe scena Ateneului Român.

Cristian Mandeal, care, pe 24 septembrie, şi-a depus demisia, fără ca aceasta să-i fie acceptată de ministrul Culturii, a mai spus că acceptă să rămână ca director interimar până la numirea unui nou director general. "Sunt prea legat de această instituţie să o las să intre în colaps", a spus Mandeal.

Totodată, Cristian Mandeal a amintit că a solicitat public, în faţa orchestrei, la protestul acesteia de luni, de la prima repetiţie, să aibă loc la filarmonică o anchetă a Ministerului Culturii privind acuzaţiile din memoriul adresat de membrii orchestrei preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc, ministrului Culturii, Theodor Paleologu, preşedinţilor comisiilor de cultură din Senat şi Camera Deputaţilor, Sergiu Nicolaescu, respectiv Raluca Turcan, precum şi primarului Capitalei, Sorin Oprescu.

"Am început să lucrez pentru demontarea acelei mizerii care se numeşte memoriul sindicatului", a spus Mandeal, precizând că va face acest lucru asistat de ancheta ministerială pe care el speră că ministrul Culturii o va iniţia, la solicitarea sa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici