Cristian Mungiu a devenit preşedintele de onoare al asociaţiei Europa Distribution

Cineastul român Cristian Mungiu a fost numit în funcţia de preşedinte de onoare al asociaţiei Europa Distribution, cu ocazia unei adunări generale a acestei organizaţii, ce a avut loc la Paris, pe 5 iulie, informează un comunicat.

141 afișări
Imaginea articolului Cristian Mungiu a devenit preşedintele de onoare al asociaţiei Europa Distribution

Cristian Mungiu a devenit preşedintele de onoare al asociaţiei Europa Distribution (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Cu ocazia aceluiaşi congres, Annemie Degryse de la compania Lumière din Belgia şi Jakub Duszynski de la Gutek Film din Polonia au fost desemnaţi copreşedinţi ai asociaţiei Europa Distribution pentru următorii trei ani, înlocuindu-i pe Régine Vial (Les Films du Losange, Franţa) şi Antonio Medici (Bim Distribuzione, Italia), care au coordonat activitatea acestei asociaţii în ultimii cinci ani.

Noul consiliu de administraţie este alcătuit din 11 cineaşti, reprezentând companii europene independente de distribuţie de film, considerate reprezentative în termeni de naţionalitate, structură şi diversitate culturală:

  • Marie Booberg (Folkets Bio, Suedia),

  • Annemie Degryse (Lumière, Belgia) - copreşedinte,

  • Jakub Duszynski (Gutek Film, Polonia) - copreşedinte,

  • Laurent Dutoit (Agora, Elveţia),

  • Edward Fletcher (Soda Pictures, Marea Britanie),

  • Svend Jensen (Arthaus, Norvegia),

  • Emma Klopf (Prokino, Germania),

  • Antonio Medici (Bim Distribuzione, Italia),

  • Régine Vial (Les Films du Losange, Franţa),

  • Eric Vicente (Sophie Dulac Distribution, Franţa) şi

  • Monika Weibel (Frenetic, Elveţia).

Cristian Mungiu a comentat numirea lui în noua funcţie prin următoarele cuvinte: "La începutul carierei mele de cineast eram interesat în principal să fac filme. Ce se întâmpla cu filmul, după ce acesta era finalizat, mi se părea mai puţin important. Însă acum am devenit mai preocupat de viaţa filmului după ce acesta este realizat. Sunt îngrijorat în principal din cauza faptului că văd în jurul meu cum se schimbă universul cinematografiei - el are tot mai puţin de-a face cu lumea filmului pe care noi am descoperit-o când eram copii în cinematografele noastre de cartier. Cinematografele independente au dispărut, filmele s-au mutat pe internet, iar mersul la cinematograf a fost înlocuit cu descărcările de filme pe internet şi cu vizualizarea de filme la domiciliu. Poate că toate aceste lucruri reprezintă o parte de neevitat a progresului tehnologic. Ce mă îngrijorează cel mai mult este legea «eficienţei» în cinematografie. Filmele din mainstream tind să ocupe nu doar cea mai mare parte a ecranelor disponibile, ci chiar toate ecranele. Managerii marilor lanţuri de distribuţie iau tot mai mult decizii în funcţie de eficienţă - un film care aduce mai mulţi spectatori şi mai multe încasări este considerat a fi mai bun şi va fi întotdeauna preferat unor filme care se adresează unui număr mai mic de spectatori".

"Nu am nimic împotriva cinematografiei ca mijloc de divertisment, atâta timp cât înţelegem nevoia de diversitate. Trebuie să existe filme pentru toate tipurile de spectatori. Ceea ce înseamnă divertisment pentru unii pare lipsit de sens pentru alţii şi viceversa. Cinematografia a fost inventată nu doar pentru a ne face să ne simţim bine în seara de vineri, după orele de muncă, ci şi pentru a ne ajuta să vedem adevărul, să ne înţelegem pe noi înşine şi să percepem mai bine realitatea din jurul nostru. Cu toate acestea, diversitatea nu este garantată, ci trebuie să lupţi pentru ea. Trebuie să o apărăm - dacă noi, toţi, nu facem eforturi susţinute pentru a o ţine în viaţă, ea ar putea să dispară. Filmele personale, filmele de autor, ar putea fi declarate în curând specii pe cale de dispariţie", a adăugat cineastul român.

Compania Europa Distribution a fost înfiinţată în anul 2006 şi a cunoscut o evoluţie rapidă, cuprinzând în prezent 110 distribuitori independenţi din 26 de ţări. Această organizaţie a devenit la ora actuală o voce esenţială în industria europeană a filmului independent şi a înfiinţat o foarte valoroasă bază de date ce conţine informaţii promoţionale şi tehnice despre numeroase filme europene, intitulată CIDINET, sprijinită de programul Media iniţiat de Uniunea Europeană.

Printre filmele româneşti care au beneficiat de finanţare din partea programului Media se numără "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu - care a câştigat Palme d'Or la Cannes, în 2007 - şi "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude.

Programul Media sprijină în fiecare an 300 de proiecte noi de film european, iar jumătate din filmele europene care rulează în cinematografe apar cu sprijinul programului Media. Bugetul programului Media pentru perioada 2007 - 2013 este de aproximativ 755 milioane de euro.

Cristian Mungiu a semnat o petiţie, alături de cineaşti precum Mike Leigh, Fatih Akin şi Wim Wenders, în care artiştii cer ca programul Media, creat de Uniunea Europeană pentru a susţine industria de film regională, să existe şi după 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici