Cristian Mungiu, despre propunerea la Oscar: Realist vorbind, şansele noastre sunt destul de mici

Regizorul Cristian Mungiu a vorbit pentru MEDIAFAX despre impactul pe care îl are propunerea la Oscar a filmului său "După dealuri" asupra producţiilor româneşti, dar şi despre şansele pe care această peliculă sau oricare alt film românesc le-ar putea avea la un trofeu.

465 afișări
Imaginea articolului Cristian Mungiu, despre propunerea la Oscar: Realist vorbind, şansele noastre sunt destul de mici

Cristian Mungiu (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)

"Din câte am văzut cu ocazia precedentului meu film, care a fost desemnat să fie reprezentantul României la Oscar, «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», nominalizarea ajută substanţial la promovarea filmului în vederea distribuţiei - în special în Statele Unite - chiar şi dacă filmul nu este reţinut între ultimele nouă sau ultimele cinci. Nominalizarea noastră în 2007 a influenţat deopotrivă, într-o anume măsură, şi nominalizarea filmului «4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile» la Globul de Aur", a declarat regizorul pentru MEDIAFAX.

Cristian Mungiu susţine că "nereţinerea filmului ("4, 3, 2", n.r.) între ultimele 9 finaliste pentru Oscar ne-a adus, conform distribuitrorului nostru american, mai multă presă şi popularitate decât dacă am fi fost nominalizaţi - dată fiind surpriza".

Regizorul adaugă că acea experienţă a făcut ca regulamentul cu privire la filmele străine să fie schimbat, astfel că, de la această ediţie a premiilor Oscar, va exista o comisie suplimentară, formată din cineaşti şi jurnalişti care, în cazul filmelor străine, adaugă câteva titluri peste cele pe care le desemnează prin vot ansamblul Academiei de film americane.

"Chiar şi aşa, realist vorbind, şansele noastre, şi ale oricărui film românesc, în momentul ăsta, de a fi reţinut măcar între ultimele nouă este destul de mică, dat fiind absenţa cvasi-totală a unui buget specific destinat promovării candidaturii României la Oscar - în condiţiile în care alte ţări au bugete de ordinul sutelor de mii de dolari, cel puţin. Data trecută am primit un mic sprijin de la ICR (Institutul Cultural Român, n.r.) şi CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei, n.r.), dar e greu de crezut că în situaţia de acum ICR mai are resurse să sprijine candidatura. Rămâne să vedem ce decide CNC-ul, în condiţiile în care şi resursele acestuia par să fie tot mai mici", conchide Cristian Mungiu.

În 2007, filmul lui Cristian Mungiu "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", premiat cu Palme d'Or la Cannes, a reprezentat propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Fiecare ţară poate propune o producţie proprie pentru această distincţie, iar dintre zecile de propuneri, este alcătuită mai întâi o listă scurtă de nouă pelicule, dintre care sunt apoi desemnate cele cinci nominalizări. În ianuarie 2008, când s-a anunţat lista scurtă a filmelor propuse la această categorie a Oscarului, neincluderea filmului multipremiat al lui Mungiu, care fusese nominalizat la Globurile de Aur în acelaşi an, a cauzat un adevărat scandal. În acel an însă, Cristian Mungiu a devenit primul regizor român al cărui film a primit o nominalizare la premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.

Filmul "După dealuri" de Cristian Mungiu, dublu premiat în mai la Festivalul de Film de la Cannes, a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film străin, a anunţat joi Centrul Naţional al Cinematografiei.

Un juriu român format din Eugenia Vodă, critic de film şi realizator TV, Magda Mihăilescu, critic de film, Cristina Corciovescu, critic şi istoric de film, Mihai Chirilov, critic de film,director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Cluj, Dana Duma, critic de film, Dinu Tănase, director de imagine şi regizor, şi Eugen Atanasiu, critic de film, a ales, cu o majoritate de voturi, ca filmul lui Cristian Mungiu să reprezinte România la premiile Academiei de film americane pe 2012, ce vor fi decernate la începutul anului viitor.

Premiat pentru scenariu şi pentru interpretare - un dublu trofeu, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur - la Cannes, filmul este scris şi regizat de Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.

"După dealuri" spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

"După dealuri" are distribuitori în peste 30 de ţări şi îşi continuă traseul prin marile festivaluri ale lumii: Karlovy Vary, Sarajevo, Moscova, Florenţa, urmând ca în curând să fie prezentat la Toronto - în secţiunea Masters, New York Film Festival, AFI Fest Los Angeles, Buenos Aires şi multe altele.

Filmul va fi proiectat la Bucureşti în avanpremieră în închiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, pe 25 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici