Cristian Tudor Popescu, despre cel mai recent volum al său, "Filmar": M-am întors la literatură

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care şi-a lansat duminică, la Târgul Gaudeamus, cel mai recent volum al său, "Filmar", dar şi a treia ediţie a cărţii "Copiii fiarei", a declarat că s-a întors la literatură.

757 afișări
Imaginea articolului Cristian Tudor Popescu, despre cel mai recent volum al său, "Filmar": M-am întors la literatură

Cristian Tudor Popescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Cristian Tudor Popescu a spus, la evenimentul organizat de Polirom la standul Dacia din cadrul Târgului Gaudeamus, că nu şi-a dorit această lansare de carte, întrucât rezistă din ce în ce mai greu în spaţii cu lume multă. "Asta îmi dă o stare de anxietate şi mă stresează. Psihiatrii ar numi aşa ceva agorafobie", a spus jurnalistul.

Acesta a precizat că editura Polirom a fost cea care a vrut ca această lansare să aibă loc la Târgul Gaudeamus. "Constat că bine a făcut, pentru că dumneavoastră, cei care aţi venit acum aici, sunteţi, îmi dau seama, publicul meu ultim şi, de fapt, singurul care contează", a spus Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a mai menţionat că, în urmă cu 20 de ani, când scria cartea "Copiii fiarei", nu mai dorea să fie "un scriitor pentru cei puţini şi foarte educaţi". "Consideram că, având în vedere ce se întâmpla pe stradă, în ţară şi în lume după '89, trebuia să scriu pentru mase", a spus el.

Popescu a adăugat că a fost nevoit să lupte cu idei pe care i le băgase în cap regimul comunist, amintind trei dintre acestea: scriitorul este dator să scrie pentru mase, scriitorul este dator să schimbe lumea şi, în calitate de jurnalist, trebuie să încerce să schimbe oamenii, să-şi schimbe colegii.

"Toate aceste trei idei s-au dovedit egoiste şi comunistoide, am înţeles însă asta după 20 de ani. Atunci credeam ca asta trebuie să fac şi am făcut-o", a completat acesta.

Cristian Tudor Popescu a mai precizat că volumul "Filmar" reprezintă rezultatul unei alte atitudini faţă de actul scrisului. Potrivit acestuia, volumul nu mai conţine niciun text politic.

"Aceasta carte conţine proză. M-am întors la literatură", a spus jurnalistul.

În carte este vorba despre filmele pe care le fac regizorii şi despre filmele pe care le face viaţa, a mai spus el. "Dacă ştii să te uiţi la ea, în anumite momente, viaţa produce filme", a adăugat Cristian Tudor Popescu.

La lansare, jurnalistul a citit, pentru zecile de oameni veniţi să asiste la eveniment, două texte, din volumele "Copiii fiarei", respectiv "Filmar".

Potrivit editurii Polirom, "Filmar" reuneşte texte ce abordează subiecte legate de cinematografie, fără să ocolească însă analizele unor evenimente recente. Cunoscut cinefil, autorul trasează paralele între producţiile cinematografice şi viaţa reală, între personaje de film şi persoane publice, dar prezintă şi filme mai vechi sau mai noi, actori, regizori, festivaluri şi premiile oferite în cadrul acestora. În plus, trece în revistă preferinţele criticilor de film şi ale publicului, fie el format din elevi de liceu sau din persoane care au trăit direct experienţa comunismului. Cristian Tudor Popescu vine cu argumente solide care să îi susţină ipotezele, nu se fereşte să pună degetul pe rană atunci când e cazul şi nici nu evită laudele pentru producţiile şi persoanele pe care le consideră meritorii.

"Dacă în legătură cu o moralitate a artei se poate discuta, de la Villon până la marchizul de Sade şi Céline, o artă a moralităţii nu văd cum ar putea exista. Nu e nimic artistic în a fi moral. A nu fi făţarnic, a nu fi oportunist, a nu minţi, a nu trăda, a-ţi asuma greşelile şi a plăti pentru ele nu presupune talent. Moralitatea nu e nici măcar o profesie. Moralitatea e un organ, ca inima sau ficatul, îl ai sau nu îl ai, cu deosebirea că poţi trăi şi fără el. Ea îţi aparţine în totalitate - eşti moral în primul rând faţă de tine însuţi -, nu e menită aprecierii celorlalţi, ca arta. Sau, astăzi, în România, moralitatea poate fi definită ca o boală psihică", spune Cristian Tudor Popescu.

Volumul "Filmar", publicat la Editura Polirom, în colecţia "Ego. Publicistică", va fi disponibil şi în format digital.

Cristian Tudor Popescu (născut în 1956, în Bucureşti), absolvent al Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare din Bucureşti, este scriitor şi unul dintre cei mai prestigioşi jurnalişti din România.

Este senior editor al gandul.info, filmolog, doctor în cinematografie al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", unde susţine un curs de Tehnici de manipulare şi propagandă în cinematografie şi televiziune. Este gazda emisiunii "CineTePrinde", difuzată de Pro Cinema.

A debutat ca prozator SF. Cărţile publicate de acesta sunt: "Planetarium" (Albatros, 1987, Premiul Congresului European de SF, Montpellier); "Vremea mînzului sec" (ediţia I, Cartea Românească, 1991; ediţia a II-a, Polirom, 1998); "Imperiul oglinzilor strîmbe" (Societatea „Adevărul”, 1993, antologie SF); "Copiii fiarei" (ediţia I, Du Style, 1997; ediţia a II-a, Polirom, 1998; ediţia a III-a, Polirom, 2013); "Timp mort" (Polirom, 1998); "Omohom" (Polirom, 2000); "România-abţibild" (Polirom, 2000); "Un cadavru umplut cu ziare" (Polirom, 2001); "Nobelul românesc" (Polirom, 2002); "Sportul minţii" (Humanitas, 2004); "Libertatea urii" (Polirom, 2004); "Trigrama Shakespeare. Ficţiuni speculative" (Corint, 2005); "Luxul morţii" (Polirom, 2007); "Cuvinte rare" (Polirom, 2009); "Filmul surd în România mută. Politică şi propagandă în filmul românesc de ficţiune" (1912-1989) (Polirom, 2011).

Târgul de carte Gaudeamus, care are loc la complexul Romexpo din Capitală, a început miercuri şi se încheie duminică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici