Criticul şi scriitorul Marin Mincu a murit

Criticul, poetul, eseistul şi prozatorul Marin Mincu a murit vineri dimineaţă, într-un spital din Bucureşti, după ce, în urmă cu câteva zile, a suferit o comoţie cerebrală, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai editurii Polirom, care publică operele acestuia.

187 afișări

Născut în 1944, la Slatina, Marin Mincu a publicat peste 40 de volume în România şi 20 de volume în Italia. A fost profesor titular la universităţile din Torino, Milano şi Florenţa, între 1974 şi 1994.

S-a ocupat de semiotică, avangardă şi experimentalism, publicând "Avangarda literară" românească" (1983) şi "Experimentalismul poetic românesc" (2006). Este considerat promotorul textualismului, implicându-se teoretic şi practic în susţinerea acestei importante mişcări literare postbelice.

În 1996 a primit premiul Herder (Universitatea din Viena). A fost distins, de asemenea, cu premiul internaţional Eugenio Montale (Roma, 1989), premiul literar Carlo Betocchi (Citta di Piombino, 1992) şi Premiul Naţional pentru Roman (Bergamo, 1998). La Editura Polirom a publicat "Jurnalul lui Dracula" (2004), "Moartea la Tomis. Jurnalul lui Ovidiu" (2006) şi "Intermezzo. Aurora" (ediţie hardcover, revizuită, 2007).

Potrivit apropiaţilor lui Marin Mincu, trupul neînsufleţit al acestuia va fi depus, luni, în holul central al Uniunii Scriitorilor din România, în Bucureşti, iar înmormântarea va avea loc marţi, cel mai probabil, la Cimitirul Bellu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici