CRP, AJR, PPR, APEL, UGIR: CAS pe drepturi de autor, doar cu sprijin pentru mass-media

CRP, AJR, PPR, APEL şi UGIR consideră că acceptarea plăţii CAS pentru drepturile de autor ale jurnaliştilor este condiţionată de corelarea obligatorie cu măsurile fiscale de sprijinire a industriei mass-media, se spune într-un comunicat comun remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

46 afișări
Imaginea articolului CRP, AJR, PPR, APEL, UGIR: CAS pe drepturi de autor, doar cu sprijin pentru mass-media

CRP, AJR, PPR, APEL, UGIR: CAS pe drepturi de autor, doar cu sprijin pentru mass-media (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Semnatarii sunt de acord cu principiul contributivităţii la sistemul pensiilor de stat, însă doar în condiţiile aplicării de către guvern a măsurilor europene de sprijinire a industriei mass-media. Momentul posibilei introduceri a CAS pentru drepturile de autor ale jurnaliştilor, dar exclusiv pentru cei care îşi desfãşoară activitatea doar în baza acestui tip de contract, trebuie corelat obligatoriu cu acela al intrarii în vigoare a unor măsuri fiscale de susţinere a mass-media", precizează comunicatul semnat de liderii celor cinci organizaţii.

Aceştia îşi explică condiţionarea şi atitudinea prin "raportarea la realităţile îngrijorătoare din industria mass-media, aflată încă într-o stare de fragilitate financiară şi a cărei redresare va fi lentă şi dificilă" şi prin faptul că acordă "prioritate apărării intereselor industriei mass-media".

De asemenea, organizaţiile semnatare califică drept "inoportună aplicarea CAS pentru contractele de drepturi de autor ale jurnaliştilor de la 1 ianuarie 2011".

"Semnatarii au răspuns invitaţiei la dialog adresată de ministrul Muncii, Mihai Şeitan, şi înţeleg imperativele Ministerului Muncii în materie de pensii. CRP, AJR, PPR, APEL şi UGIR îşi vor continua demersurile şi dialogul cu autorităţile guvernamentale în scopul găsirii unor soluţii pentru redresarea industriei mass-media", se mai spune în comunicat.

Comunicatul este semnat de Indira Crasnea, preşedinta Clubului Român de Presă (CRP), Cezar Ion, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România (AJR), Cosmina Noaghea, preşedinta Patronatului Presei Române (PPR), Marius Stoianovici, preşedintele Asociaţiei Patronale a Editorilor Locali (APEL), şi Ştefan Rădeanu, vicepreşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR).

Reprezentanţii celor cinci organizaţii s-au întâlnit, marţi, cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan, pentru o primă discuţie legată de posibilitatea introducerii plăţii CAS pentru contractele de drepturi de autor ale jurnaliştilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici