CRP: Rodipet să-şi plătească datoriile la companiile de presă

Clubul Român de Presă este nemulţumit de "atitudinea echivocă" a AVAS faţă de Rodipet (actual Network Press Concept -NPC) şi cere distribuitorului naţional de presă să-şi plătească datoriiile faţă de companiile din mass-media, conform unui comunicat al CRP remis, joi, agentiei MEDIAFAX.

105 afișări
Imaginea articolului CRP: Rodipet să-şi plătească datoriile la companiile de presă

Indira Crasnea, preşedintele CRP

"După ce, în cunoştiinţă de cauză, a tolerat timp de cinci ani acţiunile cumpărătorului Rodipet, AVAS acţionează confuz, afectând în principal nu proprietarul Rodipet, ci societaţile de presă româneşti. De-a lungul timpului, CRP a atras atenţia asupra unor încălcări repetate ale protocolului de privatizare al Rodipet, iar la interpelările CRP faţă de aceste încălcări nu s-a gasit încă răspuns", se spune în comunicatl Consiliului de Onoare al CRP.

De asemenea, Clubul Român de Presă cere "imperios" Rodipet (NPC) să îşi asume şi plătească datoriile faţă de companiile de presă , nu să avanseze "argumente" absurde ca raspuns la solicitările acestora.

"In ceea ce priveşte propunerea adresată de Rodipet societăţilor de presă, privind plata datoriilor în produse şi servicii, membrii Clubului Român de Presă consideră că situaţia financiară a companiei este strict responsabilitatea celor care s-au angajat să eficientizeze şi profitabilizeze Rodipet, prin contractul de privatizare agreat cu AVAS",se mai spune în comunicatul CRP.

CRP mai consideră "că propunerea privind transformarea datoriilor în produse şi servicii este cel puţin deplasată. Compania a distribuit publicaţii fiind plătită în bani, nu în produse sau servicii. Datoriile faţă de societăţile de presă există ca atare şi, în baza contractelor semnate, trebuie plătite".

AVAS a reafirmat, săptămâna trecută, că menţine decizia de desfiinţare a contractului de privatizare a Rodipet şi aşteaptă decizia instanţei pentru înscrierea ca acţionar al companiei, după ce reprezentanţii distribuitorului de presă au declarat că documentul a încetat să mai producă efecte juridice.

Conducerea Rodipet a transmis un comunicat prin care susţine că în 10 mai contractul privind privatizarea Rodipet Group de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) încetează să mai producă efecte juridice, iar firma "poate să acţioneze ca jucător pe piaţa de profil", sub incidenţa legilor comerciale din România şi din Uniunea Europeană.

În replică, AVAS a precizat că aşteaptă reînscrierea ca acţionar al Rodipet, termenul stabilit de către judecătorul de la Registrul Comerţului pentru o decizie în acest sens fiind 26 mai.

"Hotărârea Colegiului Director al AVAS privind înscrierea Autorităţii ca acţionar şi desfiinţarea contractului de privatizare rămâne valabilă", arată AVAS.

În comunicatul Rodipet se spune că în ultimii cinci ani firma a fost, în mod constant, ţinta atacurilor grupurilor de presă şi instituţiilor publice, precum AVAS, ANAF, RAAPPS, Curtea Constituţională, Primăria Sectorului 1, Primăria Municipiului Constanţa şi alte primării din ţară, cu scopul obţinerii de favoruri sau, eventual, "cumpărarea acesteia pe nimic".

Pe de altă parte, compania a anunţat că acţionarii intenţionează să vândă, la preţul pieţei, 30% din acţiunile distribuitorului de presă, prin negociere directă.

La sfârşitul lunii aprilie, AVAS a anunţat că îşi menţine decizia de a desfiinţa, cu daune interese, contractul de privatizare a Rodipet. Instituţia a reiterat că, urmare a neprezentării de către cumpărător a dovezilor îndeplinirii obligaţiilor investiţionale scadente, asumate prin contract, Colegiul Director al AVAS a hotărât executarea garanţiilor reale imobiliare constituite în favoarea AVAS asupra unui număr de 7,35 milioane de acţiuni emise de Rodipet, în prezent Network Press Concept, şi reînscrierea Autorităţii ca acţionar pentru acest pachet.

Totodată, Autoritatea a decis desfiinţarea cu daune interese a contractului, ca urmare a acţionării pactului comisoriu pentru nerealizarea de către cumpărător a obligaţiilor asumate prin contract.

Daunele interese, în sumă minimă, constau în penalităţi calculate ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor contractuale în sumă de 1,9 milioane lei, penalităţi calculate ca urmare a nerealizării investiţiilor pentru dezvoltare în sumă de 375.232 euro şi dividende încasate de cumpărător în perioada de valabilitate a contractului.

Rodipet Bucureşti a fost privatizată în anul 2003 prin semnarea unui contract de privatizare prin care Magnar Two a achiziţionat 90.574 acţiuni reprezentând 100% din capitalul social al acestei companii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici