Curtea de Conturi: Nereguli în contabilitatea Ministerului Culturii şi privind monumentul Marii Uniri

Curtea de Conturi a constatat mai multe abateri şi deficienţe la Ministerul Culturii, care privesc înregistrări în evidenţa contabilă şi inventarierea patrimoniului, dar şi plăţi fără documente justificative legal pentru realizarea unui monument al Marii Uniri, ce urma să fie instalat la Arad.

294 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi: Nereguli în contabilitatea Ministerului Culturii şi privind monumentul Marii Uniri

Curtea de Conturi: Nereguli în contabilitatea Ministerului Culturii şi privind monumentul Marii Uniri (Imagine: Mediafax Foto)

Ca urmare a efectuării misiunii de audit financiar la Ministerul Culturii în 2013, Curtea de Conturi a constatat că nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă şi nu au fost recunoscute, la momentul efecturii lor, cheltuielile cu serviciile prestate de terţi, în sumă totală de 674.000 lei, nefiind respectat principiul contabilităţii pe bază de angajamente.

De asemenea, a fost supraevaluată valoarea de intrare a unor bunuri provenite din sponsorizări, cu suma de 71.000 lei, ca urmare a calculării şi înregistrării, în mod eronat, în valoarea acestora a taxei pe valoarea adăugată.

Totodată, Ministerul Culturii nu a înregistrat în evidenţa contabilă, în contul "Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului", bunuri în sumă de 26.899.000 lei, însă a înregistrat şi menţinut, în mod nejustificat, în acest cont bunuri, în valoare de 3.920.000 de lei, care nu sunt de această natură.

Acţiunea de inventariere anuală a patrimoniului, efectuată în anul 2013, a prezentat deficienţe organizatorice şi de conformitate a unor documente, mai spune Curtea de Conturi.

Totodată, Ministerul Culturii nu a întreprins măsurile necesare în vederea clarificării situaţiei juridice şi obţinerii titlului de proprietate asupra unor bunuri din domeniul public al statului aflate în administrare, evaluate la suma totală de 488.000 lei, respectiv Vila scriitorilor (fostă nr. 38) şi terenul aferent, în valoare de 248.000 lei, din localitatea Sovata, judeţul Mureş, şi Pavilioanele 1 şi 2, cu terenul aferent, în valoare de 240.000 lei, din comuna Rodna Veche, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Potrivit Curţii de Conturi, valoarea bunurilor proprietate publică a statului, înregistrată în inventarul centralizat al statului, nu concordă cu valoarea contabilă a unor bunuri proprietate publică reprezentând terenuri şi clădiri, diferenţa fiind de 20.248.000 lei, rezultată din reevaluarea acestor bunuri, pentru care trebuie iniţiat un proiect de act normativ în vederea actualizării anexei la inventarul centralizat al statului.

De asemenea, conform Curţii de Conturi, situaţiile financiare, încheiate la 31 decembrie 2013, evidenţiază un debit în sumă de 10.000.000 lei, reprezentând sume achitate în avans unui artist plastic, în perioada 2008-2010, pentru realizarea unei lucrări intitulate Monumentul Marii Uniri de la 1918, ce urma să fie montat în municipiul Arad.

"La baza plăţii nu au existat documente justificative legal întocmite, iar procesele verbale de recepţie preliminară prezintă indicii că au fost semnate formal, fără prezenţa membrilor comisiei la locul în care se află lucrarea, întrucât, conform declaraţiilor autorului (Florin Codre, n.r.), aceasta se află în China. Ministerul Culturii, ca urmare a nerealizării scopului pentru care a avansat sumele, în anul 2013, a acţionat în judecată autorul, acţiunea fiind în curs de desfăşurare, la Curtea de Apel Bucureşti", precizează Curtea de Conturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici