"Cutia cu maimuţe", de Răsvan Popescu, un jurnal al României ultimilor ani, lansat la Gaudeamus

"Cutia cu maimuţe. Jurnal", cel mai nou volum semnat de Răsvan Popescu, apărut în colecţia "Ego-grafii" a editurii Polirom, precum şi în ediţie digitală, va fi lansat la Târgul de carte Gaudeamus din Bucureşti, duminică, de la ora 12.30.

145 afișări
Imaginea articolului "Cutia cu maimuţe", de Răsvan Popescu, un jurnal al României ultimilor ani, lansat la Gaudeamus

"Cutia cu maimuţe", de Răsvan Popescu, un jurnal al României ultimilor ani, lansat la Gaudeamus (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Lansarea volumului "Cutia cu maimuţe. Jurnal", de Răsvan Popescu, va avea loc la standul editurii Polirom de la Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, care se desfăşoară de miercuri până duminică, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti.

La eveniment vor participa, alături de Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea şi Cristian Teodorescu.

Alcătuit din însemnări, comentarii, reflecţii ordonate cronologic pe marginea evenimentelor din viaţa politică românească şi din viaţa personală, "Cutia cu maimuţe" este jurnalul inedit al agitaţilor ani 2010 - 2013.

Rememorare şi consemnare, confesiune şi analiză, fragmentele se integrează într-un ansamblu coerent, o imagine caleidoscopică a României ultimilor ani şi a unui destin individual pe care încercările nu l-au ocolit. Tema se reliefează limpede: teama de irosire într-o societate care, orice ar face, nu poate ieşi din marasm.

Răsvan Popescu este jurnalist, scenarist de film şi scriitor. A absolvit Liceul "Gheorghe Şincai" din Bucureşti, apoi Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti. După Revoluţia din 1989, acesta s-a orientat spre jurnalism şi a fost, printre altele, corespondent al Radio BBC (1992-1996) şi redactor şef la Televiziunea Română (1997-1998). A fost secretar de stat, şef al Departamentului de Informaţii Publice şi purtător de cuvânt al Guvernului în anii 1998 - 1999, apoi, în 1999 - 2000, consilier de stat şi purtător de cuvânt al preşedintelui Emil Constantinescu.

Membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) din 2000, Răsvan Popescu a fost preşedinte al CNA în perioada 2007 - 2012.

Dintre volumele publicate fac parte "Subomul" (povestiri, 1991), "Omul cu cioc şi gheare" (1994), "Prea târziu" (1996), "Război în bucătărie" (1998), "Purtătorul de cuvânt" (jurnal, 2002), "Femeia visurilor" (2004), "Nişte ciori vopsite-n roşu" (publicistică, 2006). De asemenea, a scris scenarii de film - "Prea târziu" (1996, regia Lucian Pintilie, selectat la Festivalul Internaţional de la Cannes 1996), "Terminus paradis" (1998, coscenarist Radu Aldulescu, în regia lui Lucian Pintilie, marele premiu al juriului la Festivalul Internaţional de la Veneţia 1998), "Faimosul paparazzo" (1999, regia Nicolae Mărgineanu), "Război în bucătărie" (2001, regia Marius Barna), "Noro" (2003, un film de Radu Gabrea), "Femeia visurilor" (2005, filmul, în regia lui Dan Piţa, a primit premiile UCIN pe 2005 pentru imagine şi montaj), "Ceva bun de la viaţă" (2011, regia Dan Piţa, premiul pentru cel mai bun film la Festivalul Internaţional de la Avanca, premiile UCIN pe 2011 pentru imagine şi tânăra speranţă).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici