Damian Drăghici: Aş vrea să fiu un Charlie Parker al naiului

Damian Drăghici, care va susţine, vineri seară, spectacolul "Jazz in the City" la Sala Palatului din Capitală, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că îşi doreşte să fie un Charlie Parker al naiului, unul din motivele pentru care s-a reîntors la acest instrument şi la muzica jazz.

209 afișări
Imaginea articolului Damian Drăghici: Aş vrea să fiu un Charlie Parker al naiului

Damian Drăghici: Aş vrea să fiu un Charlie Parker al naiului (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Ca să mă reîntorc la nai nu a trebuit să mă convingă cineva. În 2009, am simţit că proiectul Damian & Brothers s-a epuizat şi m-am întors la nai. Când m-am intors la nai, ştiam că o să fac jazz, dar nu am ştiut că o să mă reîndrăgostesc", a declarat Damian Drăghici în conferinţă.

Totodată, el a precizat că, în ultimul an, de când a renunţat la proiectul Damian & Brothers, a studiat mult, astfel încât să fie pregătit să se reîntoarcă la jazz.

Astfel, Damian Drăghici a spus că lucrează în prezent la un nou proiect, un album. "Am înregistrat 14-15 piese, dar vrem să înregistrăm vreo 30 pentru album", a spus Drăghici. El a precizat, totodată, că pentru acest nou album colaborează cu artişti precum Eddie Daniels, Randy Braker, Michel Camilo, Bob Mintzer (Yellow Jackets), Russell Ferante (Yellow Jackets), Stanley Clarke, Dave Weckl, Vinnie Colaiuta, Pauhlinio da Costa, Luciana Souza şi alţii.

"Vreau ca acest album să fie un omagiu adus artiştilor de jazz şi impactului pe care fiecare piesă a lor l-a avut asupra mea", a spus artistul, adăugând că prin acest nou proiect muzical şi-a dorit să legitimeze naiul "în bunul sens al cuvântului, să intre în jazz".

Damian Drăghici a precizat că noul său album va fi lansat în SUA şi apoi, cel mai probabil, şi în România.

"Când Damian cântă muzică la nai, tot trupul tău se simte mai bine. Asta înseamnă jazz. Şi o să fie jazz «in the city»", a spus şi muzicianul Eddie Daniels, alături de care Damian Drăghici va concerta la Sala Palatului.

"Aş vrea să pot să vă vorbesc limba. Mama mea era româncă, vorbea română. Dar vorbea doar cu mama ei. (...) Nu trebuie să înţelegi jazzul ca să îl iubeşti, tot aşa, nu trebuie să înţelegi româneşte ca să iubeşti limba asta", a mai spus Daniels.

Vineri, Damian Drăghici va concerta în cadrul spectacolului "Jazz in the City", care va avea loc la Sala Palatului din Bucureşti. Concertul face parte din Festivalul "Viaţa e Frumoasă!", ediţia a III-a. Damian Drăghici va concerta alături de Diane Schuur şi Eddie Daniels, unii dintre cei mai mari muzicieni ai lumii.

Drăghici a desfăşurat cu succes activităţi artistice diverse de-a lungul carierei sale, demonstrând totodată un remarcabil simţ managerial şi de echipă. Astfel, Damian Drăghici a putut fi admirat pe scenele internaţionale sau în alte contexte culturale alături de artişti de jazz ca Michel Camilo, Randy Brecker, Stanley Clarke, Arturo Sandoval, Chris Botti, Bob Mintzer, Russell Ferrante, Vinnie Colaiuta, Dave Weckl, în calitate de interpret de jazz la nai, fiind, totodată, creator şi lider al proiectului Damian & Brothers, care a luat sfârşit în decembrie 2009.

Performanţa muzicală şi recunoaşterea internaţională de care se bucură artistul român Damian Drăghici s-a concretizat în cele 18 albume înregistrate şi în câştigarea prestigiosului premiu Grammy, în calitate de guest artist pe albumul "Winter solstice" - Paul Winter.

Diane Schuur este vocalistă şi pianistă, un vechi discipol al lui Dinah Washington, dar şi a altor cântăreţi legendari de jazz din anii '40 - '50. Cu o carieră de aproape trei decenii, două premii Grammy şi trei nominalizări, Diane Schuur a explorat fiecare colţ al peisajului american muzical de la sfârşitul secolului 20.

Eddie Daniels, câştigător a numeroase premii şi nominalizări Grammy, a revoluţionat lumea jazzului şi a muzicii clasice cu clarinetul său.

Concertul "Jazz in the city" se bucură de recomandarea lui John McLaughlin, compozitor şi chitarist de fusion jazz, unul dintre cei mai importanţi muzicieni ai timpurilor noastre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici