Dan C. Mihăilescu, Denisa Comănescu şi Andreea Răsuceanu vorbesc, joi, despre "Memoriile lui Hadrian"

Ediţia de colecţie a romanului "Memoriile lui Hadrian" de Marguerite Yourcenar va fi lansată joi, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală, în prezenţa criticului literar Dan C. Mihăilescu, scriitoarei Andreea Răsuceanu şi a directoarei Humanitas Fiction, Denisa Comănescu.

108 afişări
Imaginea articolului Dan C. Mihăilescu, Denisa Comănescu şi Andreea Răsuceanu vorbesc, joi, despre "Memoriile lui Hadrian"

Dan C. Mihăilescu, Denisa Comănescu şi Andreea Răsuceanu vorbesc, joi, despre "Memoriile lui Hadrian"

Romanul "Memoriile lui Hadrian", de Marguerite Yourcenar, a apărut recent la editura Humanitas Fiction, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Îmbrăcând forma unei istorii personale, povestea împăratului Hadrian este o rafinată meditaţie despre moarte, dualitatea corp-spirit, dragoste, sacralitate şi timp. Unul dintre cele mai importante romane ale secolului al XX-lea, "Memoriile lui Hadrian" poartă marca inconfundabilă a scriiturii lui Marguerite Yourcenar, prima femeie primită în Academia Franceză, se arată în comunicatul citat.

Conceput sub forma unei scrisori testamentare adresate de împăratul Hadrian succesorului său, Marcus Aurelius, romanul lui Marguerite Yourcenar este unul de o extraordinară adâncime psihologică. Cronica vieţii lui Hadrian, scrisă de el însuşi, oferă prilejul pentru o reconstituire exemplară a celui de-al doilea secol al erei noastre, autorul fictiv glosând asupra fiecărui eveniment şi subliniindu-i anvergura în contextul epocii. Romanul este, în acelaşi timp, o importantă meditaţie asupra istoriei, un studiu asupra vieţii politice şi a relaţiilor complicate ale lui Hadrian cu mulţi dintre contemporanii săi, uneori prieteni, alteori duşmani. Existenţa tumultuoasă a împăratului, cu momentele de triumf şi înfrângerile sale, devine astfel pretextul pentru a vorbi despre o lume răvăşită de război şi despre cum se poate păstra integritatea spiritului de-a lungul vieţii.

Marguerite de Crayencour s-a născut la Bruxelles, pe 8 iunie 1903, dintr-o mamă belgiană, Fernande de Cartier de Marchienne, şi un tată francez, Michel Cleenewerck de Crayencour. Mama murindu-i după zece zile, de educaţia ei se va ocupa, în Franţa, tatăl anticonformist şi extrem de cultivat. El îi plăteşte publicarea primelor două plachete de versuri, după ce, împreună, aleg pseudonimul debutantei, Yourcenar, o anagramă a numelui lor de familie. În 1929, îi apare primul roman, "Alexis", şi îi moare tatăl. Călătoreşte prin Europa, pentru ca, odată cu izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, să se stabilească în America. În 1937, o întâlneşte la Paris pe Grace Frick (alături de care va trăi până la moartea acesteia, în 1979), la îndemnul căreia va ajunge în SUA şi va preda literatură comparată în New York şi la Sarah Lawrence College.

În 1938, publică "Povestiri orientale" ("Nouvelles orientales"), iar, în 1939, romanul "Lovitura de graţie" ("Le Coup de grâce"). În 1951, apare romanul "Memoriile lui Hadrian" ("Mémoires d'Hadrien"), încununat cu Prix Femina Vacaresco, şi, în 1968, romanul "Piatra filozofală" ("L'Œuvre au noir"), recompensat cu Prix Femina. În 1977, îi este oferit Grand Prix de l'Académie française pentru întreaga operă, iar, în 1980, devine prima femeie primită în Academia Franceză. Moare la 17 decembrie 1987, cenuşa fiindu-i îngropată în Brookside Cemetery, Somerville, Maine. Cu o operă care cuprinde numeroase romane, eseuri, poeme, piese de teatru şi trei volume de memorii, Marguerite Yourcenar este una dintre cele mai importante scriitoare de limbă franceză, informează editura Humanitas.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

  

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici