DDTV, amendat de CNA pentru piratarea filmelor Warner Bros şi Universal - Mediafax

DDTV, amendat de CNA pentru piratarea filmelor Warner Bros şi Universal

CNA a amendat, marţi, cu 50.000 de lei, postul DDTV pentru difuzarea ilegală a unor filme din portofoliul unor mari companii precum Warner Bros şi Universal, ale căror drepturi de difuzare au fost cumpărate de televiziunea lui Dan Diaconescu de la un intermediar, SC Sistem Cable SRL România.

612 afişări
Imaginea articolului DDTV, amendat de CNA pentru piratarea filmelor Warner Bros şi Universal

DDTV, amendat de CNA pentru piratarea filmelor Warner Bros şi Universal (Imagine: Sorina Andreica/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, înşedinţa de marţi, o sesizare primită de la compania americană WarnerBros, care a acuzat televiziunea lui Dan Diaconescu,DDTV, pentru difuzarea ilegală a unor filme, precum "The Last BoyScout/ Ultimul samaritean", dar şi desene animate, ca "Tom &Jerry".

De asemenea, CNA a analizat şi o plângere de la Kanal D, care ainformat Consiliul că televiziunea DDTV a difuzat ilegal filme dinportofoliul companiei Universal, ale căror drepturi de difuzareexclusive în România sunt deţinute de postul de televiziuneturcesc.

La şedinţa CNA au fost prezenţi Doru Iuga, reprezentantulpostului DDTV, şi Florin Miclăuş, cel care deţine firma SC SistemCable SRL România, societate care a vândut drepturile pentru 2.000de filme postului DDTV.

Florin Miclăuş:Singurul vinovat în momentul de faţă sunt eu

În şedinţa CNA, Florin Miclăuş, a spus că a cumpărat drepturilede difuzare pentru 2.000 de titluri de la o companie americană,Echelon Studios. El a precizat că a vândut drepturile de difuzare afilmelor respective postului DDTV, printr-un "contract jointventure".

"Am făcut un contract cu Echelon Studios și avem drepturilepentru 2.000 de filme. Am încercat un an de zile să le vindem şi laalte persoane, nu am reuşit (...) În momentul difuzării (pe DDTV,nr.) au început să apară problemele. Nu pot să ştiu dacă acestcontract este legal din punctul de vedere al legii române sauamericane, cert este că noi am plătit acest contract. Eu îmi asumfaţă de celelalte televiziuni care au suferit pierderi pe tema asta(...) Îmi asum întreaga vină pentru că nu am verificat respectiveletitluri. Singurul vinovat în momentul de faţă sunt eu", a declaratFlorin Miclăuş, în şedinţa de marţi a Consiliului. "Verificând înultima săptămână contractele, am ajuns la concluzia că Echelon nuputea să vândă acele drepturi", a mai spus Miclăuş.

Doru Iuga: înseamnăcă am fost şi noi traşi pe sfoară

De cealaltă parte, Doru Iuga, reprezentantul postului DDTV, aspus că televiziunea lui Dan Diaconescu a fost "trasă pe sfoară" şică va opri difuzarea filmelor respective.

"Problema este că noi am făcut acest precontract cu domnulMiclăuş. Nu am ştiut că există problemele acestea (...) În urmaşedinţei de astăzi, vom opri emisia dacă va fi nevoie şi vomnotifica CNA cu o nouă grilă. Dacă există o problemă, înseamnă căam fost şi noi traşi pe sfoară, ca şi domnul Miclăuş", a spus DoruIuga.

În aceste condiţii, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus"sunteţi în situaţia de a opri difuzarea". El a precizat că,difuzând filmele respective fără a avea drepturi, DDTV a încălcatarticolul 26 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "difuzareaunei opere cinematografice se poate face numai în perioadele anumeprevăzute în contractele încheiate cu deţinătorii drepturilor deautor". "Şi suntem în situaţia de a amenda postul DDTV pentru că adifuzat filme fără să deţină drepturile", a mai spus RăsvanPopescu.

"Eu consider că radiodifuzorul este de bună credinţă, însă efoarte clar că a cumpărat ceva ce dumneavoastră nu aveaţi dreptulsă-i vindeţi", i-a spus Cristina Trepcea, membru al CNA, lui FlorinMiclăuş.

Potrivit unui alt membru al CNA, Constantin Duţu, în acest caz"este o chestiune penală".

"Există culpa clară radiodifuzorului, în legătură cu care se vapronunţa CNA şi sunt celelalte aspecte juridice. Potrivit legiidrepturilor de autor, toate celelalte aspecte constituieinfracţiuni (...) Niciun distribuitor nu poate da mai departedreptul de distribuire a operei decât dacă are de la proprietaracest drept, care poate fi exclusiv sau nu", a spus şi Ioan Onisei,vicepreşedintele CNA. "Eu cred că fapta este foarte gravă", a spusOnisei, propunând amendarea postului DDTV cu 30.000 de lei, pentrucă DDTV este la prima abatere de acest fel. Propunerea sa a primitdoar 5 voturi "pentru" din partea membrilor Consiliului,insuficient pentru a fi aplicată.

Mihai Mălaimarepropus amendarea DDTV cu 100.000 de lei

Potrivit lui Mihai Mălaimare, membru al Consiliului, acest cazeste unul "foarte grav". "Mă surprinde faptul că în audiovizualulromânesc este ca într-o junglă (...) O eroare atât de gravă esteaproape incredibilă. Voi nu vedeţi în CNA o instituţie pe care să orespectaţi şi ale cărei legi să le citiţi (...) E extrem de grav ceaţi făcut, pentru că nu aţi luat în seamnă pe cel care se uită latelevizor. Omul pentru care trudim cu toţii este ultima preocupare.Voi aţi făcut un business şi cu asta basta. În America sau în lumecând se aude de asta se spune «România, o ţară de hoţi»", a spusMihai Mălaimare, membru al CNA. El a propus amendarea DDTV cu100.000 de lei, amenda maximă prevăzută de legea audiovizualului.Propunerea lui a fost votată favorabil de doar 3 membri ai CNA,insuficient pentru a fi aplicată.

În aceste condiţii, Răsvan Popescu a propus amendarea postuluicu 50.000 de lei, propunerea fiind votată de 6 membrii CNA, faptcare a permis aplicarea sancţiunii.

Amenda va fiplătită de societatea lui Florin Miclăuş

Doru Iuga a spus că DDTV "îşi asumă responsabilitatea" şi căamenda va fi plătită de societatea lui Florin Miclăuş. "Eu îmi asumşi amenda. Îmi asum totul", a spus Florin Miclăuş.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici