De ce a renunţat Moise Guran la realizarea emisiunii "Biziday" - VIDEO

Moise Guran va lucra la un nou proiect prin care "informaţiile să ajungă în timp real" prin telefonul mobil la target (la oamenii direct interesaţi de exact acele informaţii) şi intenţionează să conceapă şi să publice online programe de guvernare disponibile oricui doreşte să le implementeze.

20853 afișări
Imaginea articolului De ce a renunţat Moise Guran la realizarea emisiunii "Biziday" - VIDEO

De ce a renunţat Moise Guran la realizarea emisiunii "Biziday"

Moise Guran a explicat motivele deciziei de a înceta realizarea emisiunii "Biziday", în cadrul ediţiei de marţi seară, 21 iunie, a "Jurnalul de Seară", moderat de redactorul-şef al Digi 24, Cosmin Prelipceanu.

"De câteva luni am cooptat nişte soft-işti care au început să lucreze la un fel de site. Există site-ul Biziday, dar eu vreau că informaţiile să ajungă în timp real la oamenii direct interesaţi (de subiectul unei anumite ştiri, n.r.)", a declarat Guran.

"Peste câteva luni sau peste un an sau peste doi ani redacţia Digi 24 va lucra la fel ca acum, având că mediu de transmisie principală nu televiziunea, ci telefonul. Iar eu voi lucra la chestiunea asta", a mai spus jurnalistul, adăugând că lucrează în televiziune de 17 ani (din 1999).

În cadrul discuţiei cu Prelipceanu, a făcut următoarele afirmaţii: "Ţara noastră e pe o cale greşită şi nu o putem schimba vorbind la televizor (...) Am ajuns la concluzia că trebuie să fac ceea ce am predicat la televizor de ani de zile. În momentul în care se schimbă societatea în jurul tău nu poţi să trăieşti în turnul tău de sticlă (...) Generaţiile care ar putea să schimbe ceva în această ţară se uită din ce în ce mai rar la televizor".

"Vreau să mă implic din punct de vedere civic chiar mai mult decât am făcut până acum. Mă gândesc ca în vară asta să scriu nişte prograne de guvernare pe care să le public pe site şi să poată să le ia cine vrea", a mai spus Moise Guran, referindu-se la faptul că de multe ori a fost întrebat cum crede că ar trebui rezolvată o anumită problemă.

"Asta înseamnă că intri în politică?", l-a întrebat apoi Prelipceanu, iar Guran a răspuns negativ.

"Un anume grad de militatism civic am avut întotdeauna", a mai afirmat realizatorul tv, amintind că formatul emisiunii există din 2005, chiar dacă producţia a funcţionat sub denumiri diferite - "Bizbazar", "Ora de business", "Biziday".

"E o onoare pentru mine să o închei la Digi 24, în vârful provocării tehnologice", a adăugat acesta, precizând că nu există o problemă din punctul de vedere al audienţei – "Emisiunea Biziday are o audienţă bună pentru o televiziune de ştiri".

Referitor la reacţiile telespectatorilor săi, a spus "Supărarea telespectatorilor are un grad de ipocrizie pentru că cei mai mulţi dintre noi ne uităm la televizor când apucăm, când ajungem acasă, când nu suntem obosiţi", adăugând că va continua să apară la televiziune, chiar la Digi 24, dar că este momentul unul alt proiect adresat noilor generaţii care trebuie educate cu valorile de bază.

"Nici partenerii de la RCS nu au înţeles decizia", a menţionat printre altele.

"A trebui să iau nişte decizii care nu au fost nişte decizii uşoare. Niciodată nu am luat astfel de decizii fără să le calculez, să le plănuiesc (...) În presă se ştia de faptul că renunţ la ceva...lumea credea că la televiziune, nu la emisiune (...) O să apar la tv la 'Jurnalul de Seară', în fiecare zi de luni, din septembrie", a specificat Moise Guran.

De asemenea, acesta a publicat în cursul aceleaşi zile (marţi, 21 iunie) un articol pe site-ul biziday.ro în care explică decizia luată - http://www.biziday.ro/2016/06/21/joi-va-fi-ultima-editie-a-emisiunii-tv-biziday-doar-a-emisiunii-tv/ şi făcând referire la evoluţia societăţii, a noilor generaţii, determinată de evoluţia tehnologică: "Nevoia de a dezvolta mai mult partea de comunicare pe internet eu o simt deja de câţiva ani, iar internetul mobil (împreună cu reţelele de socializare) pare a schimba semnificativ mai mult decât televiziunea ceea ce se întâmplă în societatea noastră. Asta pentru că publicul tv este din ce în ce mai în vârstă şi mai puţin activ, în vreme ce radioul şi internetul (mobil) ajung într-o măsură mult mai mare la forţa motrice a societăţii – tineri, ocupaţi, cei de la care sperăm totuşi să ducă ţara într-o altă direcţie decât cea în care a mers până acum".

"Unei noi generaţii, să-i spunem generaţia bizi, generaţia care a abandonat deja televizorul sau o va face în anii următori, îi va veni rândul să reuşească cu România în ceea ce alte generaţii poate au dat greş. Eu după acea generaţie mă duc", a declarat Moise Guran în articolul publicat.

Totuşi, spre a-şi linişti telespectatorii a adăugat: "Sigur (...) voi rămâne şi eu în dezbaterea tv, alături de Cosmin, o dată pe săptămână. Voi fi însă zi de zi, la prânz, în dezbatere cu ascultătorii Europa FM, aşa cum fac deja de mai bine de cinci ani. Şi, desigur, voi continua să scriu aici pe Biziday.ro, pe cât posibil zilnic, sau ori de câte ori voi avea ceva de spus. Aici veţi găsi analizele cu care v-am obişnuit în ani de zile la tv, iar ştirile importante vor ajunge la dumneavoastră în timp real, pe telefoane, atunci când Aplicaţia Biziday va deveni operaţională (despre care a scris aici , n.r.)".

"Decizia de a renunţa la emisiunea tv şi, implicit, de a-mi întrerupe cariera de realizator tv am luat-o la finalul anului trecut, am comunicat-o colegilor din echipa 'Biziday' în ianuarie şi, imediat după aceea, colegilor de la Digi24 şi partenerilor de la RCS. Aceştia mi-au oferit imediat posibilitatea de a veni în dezbaterile de la Digi24. Am acceptat această ofertă, iar din toamnă voi fi invitatul lui Cosmin Prelipceanu cel puţin o dată pe săptămână, dar şi la evenimentele extraordinare. Am luat de asemenea decizia de a semna un contract pe cinci ani cu Europa FM pentru emisiunea 'România în Direct', dar şi pentru pastila 'Biziday', editorialul radiofonic difuzat zilnic la 07:30 dimineaţa şi la 18.30 seara. În paralel am cooptat o echipă de informaticieni cu care am început să lucrăm la o aplicaţie de ştiri, despre care deja aţi aflat", precizează Moise Guran în debutul articolului "Joi va fi ultima ediţie a emisiunii tv Biziday. Doar a emisiunii tv!" publicat pe 21 iunie pe biziday.ro.

"De ce renunţ la emisiunea tv? - Pentru că la ceva trebuia să renunţ, căci nu mai îmi ajungea ziua de 24 de ore. Şi atunci am început să analizez lucrurile din toate punctele de vedere, pentru a lua decizia corectă", a explicat acesta.

Pentru alte detalii privind audienţa emisiunii "Biziday", accesările site-ului biziday.ro sau detalii despre aplicaţia de ştiri biziday a cărei variantă beta va fi gata în câteva săptămâni, accesaţi site-ul biziday.ro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici