Decizie UNATC: Criticul de film Andrei Rus nu va fi dat afară din instituţie, dar va fi sancţionat

Criticul de film Andrei Rus, în cazul căruia Comisia de Etică a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică a propus desfacerea contractului de muncă, deoarece acesta ar fi făcut afirmaţii care ar fi lezat imaginea UNATC, nu va fi dat afară din instituţie, dar va fi sancţionat.

176 afișări
Imaginea articolului Decizie UNATC: Criticul de film Andrei Rus nu va fi dat afară din instituţie, dar va fi sancţionat

Criticul de film Andrei Rus (Imagine: Facebook)

Comisia de Etică a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti (UNATC) s-a întâlnit pe 25 mai şi l-a audiat pe criticul de film Andrei Rus, lector universitar la UNATC şi a propus desfacerea contractului de muncă al lectorului universitar, din cauză că acesta ar fi făcut afirmaţii care ar fi lezat imaginea UNATC, iar Senatul instituţiei trebuia să ia o decizie în acest sens.

Adrian Titieni, rectorul UNATC, a declarat pe 28 mai, pentru MEDIAFAX, că Senatul instituţiei va lua decizia dacă va fi sau nu desfăcut contractul de muncă al lui Andrei Rus, precizând că "lucrurile sunt departe de a fi aşa cum sunt zugrăvite" de criticul de film.

"Este decizia Comisiei de Etică, dânsul (Andrei Rus, n.r.) probabil o să facă contestaţie. Decizia a fost luată pentru că prin mediile de informare online şi prin presă au adus atingere imaginii şcolii", a spus Adrian Titieni, referindu-se atât la afirmaţiile făcute de Andrei Rus, cât şi la cele ale lui Andrei Gorzo, care este la rândul său profesor al UNATC. Şi Andrei Gorzo este vizat de Comisia de Etică a UNATC.

Ulterior, lectorul universitar Andrei Rus a anunţat că a contestat decizia Comisiei de Etică a UNATC, printr-un document care a fost înregistrat pe 19 iunie, la rectoratul universităţii. Drept urmare, Senatul UNATC a luat o decizie, după ce a analizat contestaţia lui Andrei Rus.

Miercuri seară, Andrei Rus a scris, pe contul său de Facebook, despre decizia pe care a luat-o Senatul UNATC, în urma unei şedinţe care a durat "peste şapte ore".

"Într-o primă rundă de vot secret, senatorii UNATC au decis la un vot diferenţă să mă păstreze în sânul comunităţii. Dar pentru că nu puteam să scap chiar nepedepsit, au mai dezbătut aprins câteva ore şi au ajuns la concluzia că trebuie să primesc dintr-un foc nu mai puţin de trei sancţiuni, mai exact pe primele trei din cartă premergătoare suspendării şi, apoi, desfacerii contractului", a scris Andrei Rus, pe contul său de Facebook.

Cele trei articole din cartă care stau la baza sancţiunii sunt un avertiment scris, pe care Andrei Rus spune că "l-a bifat", diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi de control, în cazul criticului de film s-a decis scăderea salariului, timp de un an, cu 15 la sută din 1.500 lei lunar, şi suspendarea, pe o perioadă determinată de timp, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare, ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control, ca membru în comisii de doctorat, de master sau de licenţă. La această din urmă sancţiune, Andrei Rus nu este sigur că s-au votat toate interdicţiile, întrucât, scrie acesta pe contul său de Facebook, din patru surse prezente în Senatul UNATC, cu care a vorbit, două îşi amintesc că a primit doar interdicţie de a candida pentru un post didactic superior, iar două îşi amintesc şi de restul. Perioada în care aceste lucruri îi sunt interzise este de cinci ani.

"Ţin să menţionez în final că în continuare nu s-a demonstrat că eu am adus prejudicii de imagine universităţii şi că am spus neadevăruri în public, de vreme ce decizia comisiei de etică a fost infirmată azi (miercuri, n.r.) de Senat. E totul în regulă, le mulţumesc celor care au votat pentru rămânerea mea în UNATC. Aştept decizia scrisă a Senatului şi voi merge mai departe în instanţă pentru a-mi apăra drepturile", a mai scris Andrei Rus.

Conflictul la nivelul UNATC a izbucnit în martie 2015, când redacţia revistei Film Menu, coordonată de criticul de film Andrei Rus, proiect iniţiat şi sprijinit de UNATC şi realizat în proporţie de 90% de studenţi ai facultăţii de film din cadrul universităţii, publica o scrisoare deschisă adresată rectorului Universităţii, Adrian Titieni, în care susţinea că, "în luna iulie a anului 2014, consiliul de administraţie al UNATC - din care fac parte rectorul, cei doi prorectori Laura Baron şi Nicolae Mandea, cei doi decani Sorin Botoşeneanu (Film) şi Paul Chiribuţă (Teatru), preşedintele Senatului, Laurenţiu Damian (care între timp a demisionat din funcţie, n.r.), şi directorul general administrativ, Emil Banea - a hotărât, în absenţa decanului Facultăţii de Film, înjumătăţirea bugetului şi a tirajului revistei Film Menu, fără niciun fel de justificări".

Pe de altă parte, pe 17 martie, conducerea UNATC a precizat că "revista Film Menu NU este în pericol!", adăugând că "niciodată nu s-a pus problema desfiinţării acestei reviste". De asemenea, conducerea UNATC a spus că aşteaptă "scuze public, erori se pot produce oricând şi de către oricine". "Un lucru este cert: nici rectorul Adrian Titieni, nici conducerea universităţii nu au pus vreodată în discuţie suprimarea revistei sub orice formă", a spus UNATC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici