Descoperire în Peru: O mumie, estimată a avea între 800 şi 1.200 de ani, a fost dezgropată de arheologi în apropriere de Lima

  • O mumie, estimată a avea între 800 şi 1.200 de ani, a fost dezgropată de arheologi în Peru, într-un loc în apropiere de capitala ţării, Lima.
  • Mumia aparţine unui bărbat tânăr de 25 ani care avea rang înalt, posibil negustor.
3121 afișări
Imaginea articolului Descoperire în Peru: O mumie, estimată a avea între 800 şi 1.200 de ani, a fost dezgropată de arheologi în apropriere de Lima
O mumie, estimată a avea între 800 şi 1.200 de ani, a fost dezgropată de arheologi în Peru, într-un loc în apropiere de capitala ţării, Lima. Cercetătorii de la Universitatea Naţională din San Marcos au găsit cadavrul  în mijlocul unei pieţe a oraşului, pe situl arheologic Cajamarquilla, la aproximativ 25 de kilometri de Lima.
 
Mumia a fost legată cu frânghii şi cu  faţa acoperită de mâinile sale. Cercetătorii spun că este un obicei funerar din sudul Peruanului. Mumia datează din timpurile prehispanice şi chiar precede civilizaţia incasă care a înfiinţat cea mai cunoscută cetate ,Machu Picchu din Peru din secolul al XV-lea.
 
„Descoperirea acestui rezident aruncă o nouă lumină asupra interacţiunilor şi relaţiilor din vremurile prehispanice”, a declarat Pieter Van Dalen Luna, unul dintre arheologii care au condus săpătura.
 
El a declarat pentru CNN că mumia era cel mai probabil un tânăr între 25 şi 30 de ani care venise din munţi la Cajamarquilla,  un fost centru comercial plin de viaţă în epoca precolumbiană.
 
Lucrările de săpătură au început la jumătatea lunii octombrie cu o echipă de 40 de oameni condusă de Van Dalen Luna şi de colegul său, arheologul Yomira Huamán Santillán, iar descoperirea a fost o surpriză pentru că nu căutau o mumie.
 
„Întreaga echipă a fost cu adevărat fericită pentru că nu credeam că acest lucru se va întâmpla”, a declarat Huamán pentru CNN. „Nu ne aşteptam să facem o descoperire atât de importantă”.
 
O altă descoperire neaşteptată a fost descoperirea a  câtorva moluşte marine în afara mormântului mumiei, despre care Van Dalen Luna a spus că este neobişnuit, având în vedere că Cajamarquilla se află la aproximativ 25 de kilometri de coastă.
 
„După ce cadavrul este plasat în mormânt, au loc evenimente şi activităţi constante”, a spus Van Dalen Luna. „Adică, descendenţii lor continuă să se întoarcă de-a lungul multor ani şi să pună acolo hrană şi ofrande, inclusiv moluşte”.
 
Oasele de lamă au fost găsite şi în afara mormântului, iar Van Dalen Luna a spus că aceasta era consumată în mod obişnuit de oamenii vremii şi, astfel, bucăţi de carne de lamă ar fi fost oferite decedatului.
 
Circumstanţele descoperirii i-au determinat pe cercetători să concluzioneze că acesta nu era un cetăţean obişnuit, ci probabil o persoană importantă în societate.
 
„A găsi o mumie cu aceste caracteristici în mijlocul pieţei arată clar că acesta este cineva cu un rang înalt”, a spus Van Dalen Luna, adăugând că, printre alte opţiuni, persoana în cauză ar fi putut fi un comerciant de frunte.
 
Echipa va efectua acum analize  suplimentare, inclusiv datarea cu carbon, care le va permite să afle cu exactitate perioada  în care persoana a trăit şi mai multe detalii despre identitatea sa.
 
Mai multe mumii au fost găsite anterior în Peru şi în Chile, multe având o vechime de peste 1.000 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici