- Home
- Cultură-Media
- DEVA, (16.06.2015, 19:38)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deva: Matriţă folosită în antichitate la realizarea bijuteriilor, expusă la Muzeul Civilizaţiei Dacice - FOTO
O matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea bijuteriilor din aur şi argint, descoperită în urmă cu doi ani în situl Sarmizegetusa Regia şi a cărei valoare ar fi de peste un milion de euro, a fost expusă, marţi, sub supraveghere video, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Urmărește
1185 afișări
Deva:Matriţă folosită în antichitate la realizarea bijuteriilor,expusă la Muzeul Civilizaţiei Dacice
Matriţa din bronz a fost expusă, marţi, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, după doi ani de la descoperirea acesteia la rădăcina unui fag, în situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, în urma unei furtuni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Până acum, piesa s-a aflat într-un seif de la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj, unde a fost studiată de istorici şi arheologi, care au scris şi o carte despre această piesă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Un an este pur și simplu prea mult”: Rudele ostaticilor cer eliberarea. Eli Albag luptă ca fiica sa să iasă din captivitatea din Gaza
-
Rusia duce războiul din Ucraina la alt nivel: 225.000 de soldaţi pe an recrutaţi în următorii trei ani
-
Google a lansat trei noi funcţii pentru protecţia dispozitivelor Android furate
-
Al Pacino, la un pas de moarte din cauza Covid-19
Matriţa are opt feţe, din care două sunt principale şi au o formă hexagonală, iar celelalte sunt rectangulare.
"Matriţa este decorată pe toate cele opt feţe. Lungimile laturilor feţelor hexagonale au aproximativ nouă centrimetri şi o înălţime de cinci centrimetri. Este o piesă relativ mică, însă cântăreşte aproximativ 8,4 kilograme, pentru că este făcută din bronz. Este o unealtă şi era utilizată în antichitate pentru a crea mici obiecte decorative care împodobeau piese de mobilier, obiecte de piele, se puteau pune chiar pe îmbracaminte", a declarat istoricul Cristina Boldor, de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Gelu Florea, conferenţiar la Universitatea "Babeş-Bolyai", Facultatea de Istorie şi Filosofie, Catedra de Istorie antică şi Arheologie, care a studiat matriţa spune că "este o piesa unică în felul ei", în lume fiind puţine matriţe păstrate din antichitate.
"Ea este păstrată perfect şi e un mare noroc. Are o valoare inestimabilă, în primul rând ştiinţifică, pentru că ne aduce o serie de informaţii despre tot ceea ce însemna tehnologia prelucrării metalelor preţioase din antichitate, despre însăşi tehnologia fabricării unei astfel de matriţe", a mai declarat Gelu Florea.
Matriţa este singurul exponat dintr-o încăpere securizată, dotată cu camere de supraveghere, care funcţionează 24 de ore din 24, iar vitrina în care este aşezată are senzori de mişcare. Accesul în încăpere se face doar în grup de maximum zece persoane, însoţit de un agent de pază. În rest, încăperea este încuiată.
"Am creat cu ajutorul unor arhitecţi şi a specialiştilor o cameră specială dedicată acestei piese. Expunerea matriţei din bronz de la Sarmizegetusa Regia s-a făcut într-o vitrină specială, extrem de securizată, cu lumini care să asigure vizibilitatea piesei pe toată suprafaţa ei. Ne-am dorit ca vizitatorii să se poată bucura de fiecare imagine care apare pe această matriţă. În jurul vitrinei în întreaga încăpere sunt panouri cu fotografii şi desene de dimensiuni mari ale celor peste 70 de reprezentări de pe matriţă, dar şi informaţii scrise în limbile română şi engleză", a declarat directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Liliana Țolaș.
Arheologii au recreat patru dintre feţele matriţei şi, folosind tehnica de pe vremea dacilor, au făcut câteva bijuterii din alamă şi alte metale, pe care le-au expus pentru ca vizitatorii să poata observa mai bine ornamentele.
"Patru din piesele matriţei originale au fost recreate pe o faţă masivă din bronz pe care am încercat să lucrez cu tehnicile care erau dispuse şi în anchitate. Aceste falere erau utilizate de daci pentru înfrumuseţarea de diferite obiecte, iar în antichitate se lucra cu metal preţios, aur şi argint", a declarat Cristian Barbu, arheolog la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Reprezentanţii muzeului devean au început deja demersurile pentru evaluarea matriţei pentru a fi asigurată. Experţii cred că ea este mai valoroasă decât o brăţară dacică din aur, iar valoarea sa ar putea depăşi un million de euro.
Citește pe alephnews.ro: Cum a influențat-o Taylor Swift pe Sabrina Carpenter în cariera muzicală? „Este atât de calmă”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas laudă atacul său din 7 octombrie asupra Israelului: „Atacul glorios a distrus iluziile pe care şi le crease inamicul”
O decizie surprinzătoare: Zara a închis magazinul din Bucureşti Mall după aproape 15 ani. În acelaşi centru comercial, spaniolii de la Inditex mai au doar Massimo Dutti
Oraşul LOCUIT DOAR DE FEMEI cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. Ce trebuie să facă bărbaţii ca să poată intra in oraş -GALERIE FOTO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
PROSPORT.RO
Corina Caragea şi Robert Pongracz, sărutări lungi și apăsate. Ştirista de la ProTV, aşa cum nu ai mai văzut-o! A dat frâu liber sentimentelor şi…
CANCAN.RO
ÎPS Teodosie „lovește” din nou și spune de ce „nu e bine” să facem exerciții la sală: „Peste tot sunt demoni. Mătăniile, mai eficiente pentru mușchi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe