Directoarea cotidianului Le Monde şi-a prezentat demisia

Directoarea cotidianului francez Le Monde, Natalie Nougayrède, a anunţat miercuri că şi-a prezentat demisia, la doar 15 luni după ce a fost numită în această funcţie, în urma divergenţelor de opinii pe care le-a avut în ultimele săptămâni cu jurnaliştii din redacţia acestei publicaţii prestigioase.

92 afișări
Imaginea articolului Directoarea cotidianului Le Monde şi-a prezentat demisia

Directoarea cotidianului Le Monde şi-a prezentat demisia (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Natalie Nougayrède a declarat pentru AFP că nu mai avea "mijloacele necesare pentru a se achita, pe deplin şi în linişte", de atribuţiile sale profesionale.

"Dorinţa anumitor membri de la Le Monde de a reduce drastic prerogativele directorului ziarului a fost, pentru mine, incompatibilă cu continuarea misiunii mele", a subliniat ea.

Vineri, doi dintre adjuncţii ei, Vincent Giret şi Michel Guerrin, contestaţi de o parte a redacţiei, au decis la rândul lor să îşi prezinte demisiile.

Societatea redactorilor de la Le Monde urmează să se întâlnească cu acţionarii cotidianului, miercuri după-amiază, şi un director interimar ar urma să fie numit foarte repede, aşa cum prevede statutul ziarului.

Săptămâna trecută, criza din redacţia Le Monde a luat amploare, iar angajaţii i-au trimis directoarei Natalie Nougayrède un mesaj de contestare. Şapte dintre cei 10 redactori principali şi redactori adjuncţi ai ziarului au anunţat la rândul lor că vor demisiona.

Angajaţii îi reproşează lui Natalie Nougayrède, în vârstă de 46 de ani, un mod de conducere "solitar" şi o acuză că "nu ascultă pe nimeni".

Acest demers de contestare a directorului general a fost declanşat de anunţarea, în februarie, a unui plan de mobilitate, ce prevedea trecerea a 50 de posturi în structura redacţiei online a ziarului.

Ca o consecinţă a acestei crize, lansarea noului format al ziarului, prevăzută pentru iunie, a fost amânată pentru sfârşitul lunii septembrie.

Difuzarea versiunii tipărite a ziarului Le Monde a cunoscut o nouă scădere în 2013: tirajul în Franţa a scăzut cu 4,44% şi a ajuns la 275.310 exemplare, în medie, iar tirajul total (Franţa şi pe plan internaţional) a scăzut cu 4,65%, ajungând la 303.432 exemplare.

Le Monde se află în plină criză, în condiţiile în care întreaga presă franceză scrisă este suferindă, confruntându-se cu creşterile de tarife, scăderea vânzărilor şi a încasărilor din publicitate, deficite generalizate, planuri de concedieri şi valuri de cesiuni de active.

Libération, un alt cotidian francez de renume, se află în pragul falimentului şi urmează să fie scos la vânzare de acţionarul său principal Bruno Ledoux.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici