Directorul Astra Film Festival: Numai Festivalul Enescu este îngrijit de Ministerul Culturii şi nu e prea bine

Directorul Astra Film Festival (AFF) de la Sibiu, Dumitru Budrală, afirmă că bugetul festivalului este de 200.000 de euro, unul mic în comparaţie cu ale altor evenimente, dând exemplul Festivalului Enescu, singurul "îngrijit" de Ministerul Culturii, şi afirmând că acest lucru "nu e prea bine".

140 afișări
Imaginea articolului Directorul Astra Film Festival: Numai Festivalul Enescu este îngrijit de Ministerul Culturii şi nu e prea bine

Dumitru Budrală, directorul Astra Film Festival (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/ Mediafax Foto)

Directorul AFF de la Sibiu, Dumitru Budrală, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că bugetul evenimentului este de 200.000 de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Bugetul festivalului este unul mic în comparaţie cu alte evenimente, vecine, surori care au început chiar cu un an mai târziu decât Astra Film. Cam 200.000 de euro, dar aş vrea să luaţi în calcul că noi nu avem săli de cinema. O foarte mare parte din buget se duce pe chiria de la Casa de Cultură (Casa de Cultură a Sindicatelor, unde are loc fetivalul - n.r. ) şi pe transformarea acelor săli în săli de cinema", a declarat Dumitru Budrală, care a adăugat că "AFF a fost ignorat de 15 miniştri ai Culturii", din punctul de vedere al finanţării.

Întrebat dacă şi actualul ministru a ignorat festivalul, Budrală a răspuns: "Ministrul Culturii... dacă ne imaginăm că are cinci copii, doar pe unul îl îngrijeşte, la unul îi dă haine şi mâncare şi pe ceilalţi îi lasă flămânzi şi zdrenţăroşi. Numai Festivalul Enescu este îngrijit şi nu e prea bine".

Dumitru Budrală a precizat că Ministerul Culturii a finanţat ediţia aniversară, din acest an, a AFF cu suma de 50.000 de lei, dar după ce s-au făcut numeroase adrese în acest sens.

Totodată, Budrală a spus că la ediţia a XX-a a AFF se vor acorda premii totale în valoare de 20.000 de euro.

"E foarte important un premiu, pentru că cei care îşi înscriu opera aşteaptă şi o recunoaştere bănească. Şi mie îmi place, dacă merg în străinătate, să primesc o diplomă, dar dacă-mi dă şi ceva bani, nu mă supăr", a afirmat Budrală.

Potrivit datelor oferite de reprezentanţii Studioului Astra Film din Sibiu, ediţia din acest an a festivalului va cuprinde o întreagă secţiune aniversară, în cadrul căreia va fi prezentată o retrospectivă a celor mai apreciate filme de la ediţiile de până acum, o serie de dezbateri despre evoluţia documentarului în România, dar şi prezentarea unora dintre cele mai bune documentare româneşti.

Ediţia a douăzecea a AFF va avea loc, între 14 şi 20 octombrie, la Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici