Directorul MŢR, Virgil Niţulescu, a fost ales preşedinte al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România

Directorul general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MŢR), Virgil Niţulescu, a fost ales, joi, preşedinte al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România şi a anunţat că doreşte întărirea relaţiei cu Reţeaua europeană a muzeelor şi continuarea proiectelor bune ale fostei conduceri ale reţelei.

580 afișări
Imaginea articolului Directorul MŢR, Virgil Niţulescu, a fost ales preşedinte al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România

Virgil Niţulescu (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

Virgil Ştefan Niţulescu a declarat, joi, la Suceava, că Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) a făcut "lucruri extraordinare" în ultimii opt ani şi că doreşte continuarea acestora.

"Aşa cum în anul 2005, când am devenit secretar de stat pentru probleme de patrimoniu în Ministerul Culturii, am înţeles că cea mai bună strategie este aceea a continuării a tot ceea ce s-a făcut bun în mandatul de dinaintea mea şi am aplicat acest lucru, acelaşi lucru îl voi face şi acum. RNMR a făcut lucruri extraordinare în ultimii opt ani şi toate aceste lucruri trebuie continuate. În niciun caz nu-mi propun vreo ruptură, mai ales că toată echipa care şi-a depus candidatura pentru funcţiile în noul Consiliu Director este formată din oameni pe care îi cunosc de zeci de ani de zile", a declarat Virgil Niţulescu.

El a mai spus că lucrează în muzee din anul 1984 şi că a fost, timp de mai mulţi ani, în conducerea Comitetului Naţional Român al Consiliului Internaţional al Muzeelor şi a avut posibilitatea să-i cunoască pe colegii săi din muzeele din România, astfel încât are încredere că va lucra "uşor şi eficient" cu aceştia.

"Dincolo de asta, organizaţia trăieşte prin membrii săi, este nevoie ca membrii RNMR să simtă că fac parte din această organizaţie, ei au nevoie de o reprezentare la nivel central şi va fi în sarcina noastră, a celor care vor conduce reţeaua, de a discuta cu Ministerul Culturii, dar şi cu Consiliile Judeţene şi celelalte autorităţi locale pentru a apăra interesele muzeelor în toate privinţele", a spus Niţulescu.

Totodată, el a precizat că în mandatul său îşi propune întărirea relaţiilor cu Reţeaua europeană a muzeelor. "Vreau să întăresc foarte mult relaţiile cu Reţeaua europeană a muzeelor şi pe această cale să pot să obţin mai multe proiecte în beneficiul muzeelor româneşti", a menţionat Niţulescu.

La cea de-a opta ediţie a Adunării Generale a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România a fost ales Comitetul Director al acestei reţele.

Astfel, în funcţia de preşedinte al RNMR a fost ales directorul general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu, iar în funcţia de director executiv a fost ales Dragoş Neamu, manager de proiecte culturale în cadrul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Dragoş Neamu este şi cel care a deţinut, până vineri, funcţia de preşedinte al RNMR.

Vicepreşedinţi al RNMR au fost aleşi Alexandra Zbuchea, prodecan al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti, Lăcrămioara Stratulat, director al Complexului Naţional Muzeal Moldova din Iaşi, Valer Rus, director al Muzeului "Casa Mureşenilor" din Braşov, şi Tudor Sălăgean, director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Noul director executiv al RNMR, Dragoş Neamu, a precizat că Reţeaua Naţională a Muzeelor din România are o reprezentativitate pentru aproximativ 150 de entităţi muzeale.

El a menţionat că RNMR avea 33 de muzee membre în anul 2006, iar în anul 2014 are 66 de muzee membre, o parte din aceste instituţii fiind organizate sub formă de complex muzeal, iar altele având în subordine muzee satelit sau case memoriale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici