Dirijorul Christian Badea prezintă integral în concert al treilea act al operei "Parsifal" de Wagner

Dirijorul Christian Badea va prezenta integral în concert cel de-al treilea act al operei "Parsifal", de Richard Wagner, pe 14 şi 15 mai, de la ora ora 19.00, la Ateneul Român din Bucureşti, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

432 afișări
Imaginea articolului Dirijorul Christian Badea prezintă integral în concert al treilea act al operei "Parsifal" de Wagner

Dirijorul Christian Badea prezintă integral în concert al treilea act al operei "Parsifal" de Wagner (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"E nevoie ca măcar o dată pe stagiune să avem un concert-eveniment. Să ieşim din tradiţia comodă, să dorim un spectacol neprovincial, de o rafinată ţinută, grandios. Le sunt recunoscător şi le mulţumesc maestrului Badea, Orchestrei, Corului, soliştilor şi maestrului Prunner", a declarat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii "George Enescu".

Potrivit comunicatului, "Parsifal" este ultima operă compusă de Richard Wagner, fiind privită de cunoscători cu o admiraţie vecină cu religiozitatea. Cele trei acte ale operei nu descriu o acţiune continuă, iar ultimul, cel de al treilea, este atât de hieratic, încât se spune că reprezintă o "liturghie pentru toţi", indiferent de rasă, confesiune şi cultură.

Istoria operei "Parsifal" în viaţa muzicală românească este marcată de doar două evenimente. Primul "Parsifal" integral românesc - şi ultimul, până astăzi - a putut fi văzut şi ascultat în octombrie 1932, la Opera din Bucureşti, sub bagheta dirijorului, şi el wagnerian impătimit, George Georgescu. Înainte de această premieră însă, George Enescu prezentase pe 8/21 martie 1915, pe scena Teatrului Naţional, cu concursul orchestrei Ministerului, actul III din "Parsifal".

Astfel, după 100 de ani, pe 14 şi 15 mai, dirijorul Christian Badea reface gestul îndrăzneţ al lui George Enescu şi, cu concursul Orchestrei simfonice şi al Corului Filarmonicii "George Enescu", alături de care vor evolua solişti cunoscuţi, cântăreţi de autentică tradiţie wagneriană, obişnuiţi ai teatrelor de operă precum Metropolitan Opera şi Festivalul Wagner din Bayreuth (Stefan Vinke - Parsifal, Eric Halfvarson - Gurnemanz, Levente Molnar - Amfortas) prezintă, din nou, integral în concert, cel de al treilea act al operei "Parsifal" de Richard Wagner. Rolul Kundry va fi interpretat de actriţa Maia Morgenstern.

Pentru prima dată în ultima sută de ani în România, actul III din "Parsifal" va fi redat într-o versiune de semi-concert, într-o viziune îndrăzneaţă şi originală semnată tot de Christian Badea, care declară: "Sala Mare a Ateneului Român ca şi foaierul, rotunde amândouă, se pretează perfect desfăşurării unei poveşti în care rolul principal îl au Cavalerii Mesei rotunde. De asemenea, acustica cu totul specială a acestei săli se dovedeşte optimă pentru Parsifal-ul wagnerian. Lucrez cu o orchestră care are afinităţi pentru sunetul wagnerian, o orchestră mare, de dimensiunile celei folosite de Festivalul Wagner de la Bayreuth. Sunt bucuros că am putut invita cântăreţi wagnerieni excelenţi, cu care am colaborat deja, chiar în «Parsifal». Cu siguranţă, alegerea mea care o aduce pe scenă pe Maia Morgenstern în rolul Kundry poate nedumeri. Consider că este opţiunea ideală căci, î n tot actul, Kundry rosteşte/cântă doar două cuvinte, în rest... joacă. Mi-am imaginat mişcarea scenică şi elementele de decoruri şi costume abstractizate, stilizate în folosul unei expresivităţi maxime aşa cum o impune partitura cu totul specială pe care o abordez".

Christian Badea este unul dintre cei mai importanţi dirijori români de operă, cu 167 de reprezentaţii la Metropolitan Opera din New York, 32 la Royal Opera House of Covent Garden din Londra, 19 la Wiener Staatsoper, în afară de sute de spectacole, cu un repertoriu divers, în teatrele de operă din München, Hamburg, Copenhaga, Amsterdam, Stockholm, Sydney, Lyon, Torino, Bologna, Budapesta, Montreal, Houston şi altele. A lucrat şi continuă să colaboreze cu cei mai importanţi cântăreti şi regizori de operă din lume.

Dată fiind complexitatea viziunii scenice, publicul este anunţat că uşile Ateneului Român se vor închide la ora 18.55. Accesul în sala de concert va fi permis numai până la această oră.

Biletele au următoarele preţuri: categoria I - 100 de lei, categoria a II-a - 95 de lei, categoria a III-a (strapontine) - 90 de lei.

Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete a Ateneului Român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici