Dirijorul italian Claudio Abbado a murit

Celebrul dirijor italian Claudio Abbado, care s-a aflat la pupitrul unor mari orchestre ale lumii, a murit, luni, la vârsta de 80 de ani, în oraşul Bologna (Italia), au confirmat apropiaţi ai artistului.

809 afișări
Imaginea articolului Dirijorul italian Claudio Abbado a murit

Dirijorul italian Claudio Abbado a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ştirea a fost confirmată de Attilia Giuliani, preşedinte al clubului de fani ai lui Claudio Abbado (numiţi "Abbadiani").

Claudio Abbado era bolnav de multă vreme, iar concertele cu Orchestra Mozart din Bologna - pe care o dirija de mai mulţi ani - au fost anulate.

În decembrie, dirijorul a fost înlocuit la pupitrul acestei orchestre, din cauza stării sale de sănătate precare.

Născut la Milano, Claudio Abbado a fost director al teatrului Scala între anii 1968 - 1986, după care a fost numit dirijor principal al London Symphonic Orchestra, ulterior fiind director al Operei din Viena. Între 1989 şi 2002, a fost dirijor principal al Filarmonicii din Berlin.

În august 2013, maestrul a primit, pentru meritele sale, titlul de senator pe viaţă din partea preşedintelui italian Giorgio Napolitano.

De asemenea, în luna decembrie a anului trecut, Claudio Abbado a anunţat că va dona indemnizaţia de senator pentru finanţarea unor burse dedicate tinerilor muzicieni.

De-a lungul vieţii sale, Abbado a primit numeroase premii şi titluri, printre care Marea Cruce a Legiunii de Onoare, Bundesverdienstkreuz, Premiul Imperial al Japoniei, medalia Mahler, medalia Mozart.

A primit două premii Grammy, în 1997, pentru înregistrarea "Hindemith: Kammermusik No. 1 With Finale 1921, Op. 24 No. 1", şi în 2005, pentru "Beethoven: Piano Cons. Nos. 2 & 3".

În aprilie 2012, Claudio Abbado a fost inclus în Gramophone Hall of Fame.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici