DISPUTĂ Nottara-ArCuB - Mihaela Păun: Nu există argumente pentru care să îmi dau demisia

Directoarea ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Mihaela Păun, a declarat, luni, că nu există argumente pentru care să demisioneze, după ce Teatrul Nottara a rămas fără sediu, din cauza încadrării clădirii din strada Batişte în clasa I de risc seismic, în urma unei expertize recente.

1316 afișări
Imaginea articolului DISPUTĂ Nottara-ArCuB - Mihaela Păun: Nu există argumente pentru care să îmi dau demisia

DISPUTĂ Nottara-ArCuB. Mihaela Păun: Nu există argumente pentru care să îmi dau demisia (Imagine: Razvam Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)

Directoarea ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Mihaela Păun, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că nu există argumente pentru care să îşi dea demisia, după ce Teatrul Nottara a rămas fără sediu, din cauza încadrării clădirii din strada Batişte în clasa I de risc seismic, în urma unui studiu de fezabilitate comandat în luna august. Ea a adăugat că va intenta un proces de calomnie împotriva directoarei instituţiei teatrale, Marinela Ţepuş.

"M-am tot gândit zilele astea dacă am făcut ceva greşit, dar nu îmi găsesc nicio vină. Nu am făcut decât să preîntâmpin o catastrofă care ar fi putut avea loc. Gândiţi-vă la ce s-ar fi putut întâmpla dacă ar fi fost un seism în timpul unui spectacol. Ar fi murit oameni acolo. Este adevărat că nu mi-a picat bine să cedez toată clădirea din strada Batişte, pentru că ne-ar fi fost de ajutor, întrucât lucrăm pentru trecerea Bucureştiului în lista Capitalelor Europene. Însă, nu am refuzat, pentru că mi s-a dat de înţeles foarte clar că nu are rost să mă opun ", a precizat directoarea ArCuB pentru MEDIAFAX.

Totodată, Mihaela Păun a spus că va intenta un proces de calomnie împotriva directoarei instituţiei teatrale, Marinela Ţepuş, şi că, probabil, îi va cere daune, pentru "tot felul de injurii" şi "atacuri" în presă.

"În loc să îşi concentreze eforturile pentru găsirea unui nou sediu, doamna director Marinela Ţepuş a preferat să ducă o campanie publică de denigrare a mea, prin atacuri la persoană. În contextul în care ArCuB gestionează candidatura oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, se pune întrebarea dacă încercările de a mă discredita pe mine personal şi instituţia pe care o conduc nu sunt de fapt încercări de a boicota şansele Bucureştiului în cursa pentru acest titlu. În acest caz, totul se transformă într-un regretabil atac la interesele oraşului", a declarat Păun, care a precizat că a fost angajată a Nottara înainte de anii 2000 şi că este prietenă cu mulţi dintre actorii teatrului.

De asemenea, Mihaela Păun a declarat, pentru MEDIAFAX, că a menţionat, în timpul unor întâlniri cu Marinela Ţepuş, în ciuda acuzaţiilor directoarei teatrului Nottara, că se desfăşoară un studiu de fezabilitate, dar că "nimeni nu recunoaşte" acest lucru şi că s-a ajuns la conflict din cauza "grabei" pentru ca Nottara să îşi găsească un sediu.

Potrivit directoarei instituţiei, în luna ianuarie a anului trecut, ArCuB a cerut şi fundamentat, în propunerea bugetară pentru 2015 suma de 109 mii lei, necesară realizării unui studiu de fezabilitate, pentru consolidarea clădirii din strada Batişte nr. 14, clădire pe care o deţine în administrare, prin hotărâre de consiliu, din anul 1996. Clădirea fusese expertizată pentru aflarea gradului de risc seismic în 2006, de către Primăria Capitalei, care a demarat, în 2007, procedurile pentru consolidarea clădirii. Însă, lucrările nu au mai avut loc, "din motive independente de voinţa ArCuB".

Mihaela Păun a explicat că, după mutarea sediului administrativ al ArCuB în spaţiul din strada Lipscani – Hanul Gabroveni, începând cu ianuarie 2015, a reluat procedurile pentru consolidarea clădirii din Batişte, după ce în anul 2011 a reuşit clasarea ei şi introducerea pe lista monumentelor istorice, salvând-o, astfel, de la o potenţială demolare.

"Suma solicitată a fost alocată odată cu aprobarea bugetului instituţiei pe 2015, iar în luna august am semnat contractul având ca obiect realizarea unui studiu de fezabilitate cu firma SACO CONSTRUCT S.R.L. Am hotărât să realizăm acest studiu pentru consolidarea clădirii, chiar dacă, în luna octombrie, am fost anunţaţi că imobilul din Batişte ar putea trece în administrarea UNATC", a precizat Mihaela Păun.

Directoarea ArCuB a precizat că a aflat de la televizor că Marinela Ţepuş a cerut ca teatrul să joace pe scena de la ArCuB, ulterior cerând ca toată clădirea să treacă în administrarea teatrului.

"Reacţia pe care am avut-o atunci este publică şi am susţinut tot timpul că vom acorda sprijin teatrului Nottara. Am explicat, totuşi, că este o clădire improprie teatrului, arătând că scena nu are culise, nu are adâncime, nu are ştăngi, nu are decât două cabine, într-un cuvânt, nu se pot adapta toate spectacolele teatrului acolo. De asemenea, am anunţat că noi am demarat procedurile în vederea consolidării. Există înregistrări şi declaraţii în care afirm asta în ciuda acuzaţiilor care mi se aduc astăzi", a adăugat Mihaela Păun.

Ea a mai spus că pe 29 decembrie, când era programată şedinţa de consiliu prin care clădirea ar fi fost cedată Teatrului Nottara, a aflat rezultatul studiului, care a luat-o prin surprindere, şi a sunat imediat la cabinetul primarului, a discutat cu doi consileri cărora le-a trimis pe adresele de e-mail concluziiile studiului, iar a doua zi, pe 30 decembrie, a trimis o notificare la cabinetul primarului şi un set de copii ale documentelor.

Teatrul Nottara a rămas din nou fără sediu, după ce clădirea ArCuB din strada Batişte din Bucureşti, în care trebuia să îşi reia activitatea, a fost încadrată cu gradul I de risc seismic, atât conducerea Nottara, cât şi cea a ArCuB spunând, joi, pentru MEDIAFAX, că au aflat despre acest lucru în ultimul moment.

Teatrul Nottara din Bucureşti şi-a suspendat activitatea de la sediul din Bulevardul Magheru pe 23 noiembrie 2015, în urma promulgării de către preşedintele Klaus Iohannis a legii care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora.

Directoarea ArCuB anunţa, pe 26 noiembrie 2015, că sala din strada Batişte va fi pusă la dispoziţia Teatrului Nottara pentru a-şi putea continua activitatea, măsura urmând să fie luată până când se vor rezolva problemele sediului din Magheru al Nottara.

Teatrul Nottara a prezentat un prim spectacol, "Crăciunul, altfel", pe 21 decembrie, la sala de spectacole a ArCuB. Sala ArCuB Batişte urma să găzduiască 19 dintre cele 36 de producţii ale Teatrului Nottara, în timp ce altele urmau să fie jucate pe scenele Teatrului de Comedie şi Teatrului Metropolis. De asemenea, Marinela Ţepuş a făcut un apel către directorii unor teatre ca Odeon, Bulandra şi Naţional pentru a găzdui câte un spectacol de la Nottara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici