Disputele financiare ar putea aduce sfârşitul serialului "Familia Simpson"

Disputele financiare dintre conducerea postului 20th Century Fox Television şi actorii care asigură vocile personajelor din "Familia Simpson" ar putea cauza încheierea acestui popular serial de televiziune, în primăvara anului 2012.

251 afișări
Imaginea articolului Disputele financiare ar putea aduce sfârşitul serialului "Familia Simpson"

Disputele financiare ar putea aduce sfârşitul serialului "Familia Simpson"

Serialul "Familia Simpson", considerat o sursă de venituri care aduce multe miliarde de dolari postului 20th Century Fox Television, ales de grupul Fox pentru a rula în seara de duminică, la o oră de maximă audienţă, şi totodată cel mai longeviv serial de desene animate difuzat în prime time în SUA, ar putea să se încheie în primăvara anului 2012, după difuzarea celui de-al 23-lea sezon, informează thedailybeast.com.

Negocierile dintre conducerea postului Fox şi cei şase actori principali care asigură vocile personajelor din acest serial animat au intrat într-un impas.

Astfel de negocieri salariale nu reprezintă o noutate pentru serialul "Familia Simpson", creat de James L. Brooks şi Matt Groening. Conducerea postului Fox a ameninţat de câteva ori că va înlocui orice actor "necooperant" din distribuţie cu actori cu voci asemănătoare. Însă, pentru prima dată în aproape un sfert de secol, producătorii din grupul Fox au declarat că, dacă actorii din distribuţie nu vor accepta o scădere salarială de 45%, atunci serialul "Familia Simpson" se va încheia definitiv în primăvara anului viitor.

Acest ultimatum a fost dat luni seară, după ce conducerea postului Fox a respins propunerea actorilor - ce le-a fost transmisă la sfârşitul săptămânii trecute - prin care aceştia se declarau de acord cu o reducere a salariilor de circa 30%, în schimbul unui mic procent din profiturile uriaşe aduse de serial (care se ridică la câteva miliarde de dolari) din vinderea drepturilor de televizare pe plan internaţional şi din comercializarea mărcii Simpson - vânzări de articole vestimentare, timbre, DVD-uri, încasări aduse de un lungmetraj şi a unui joc video.

Serialul "Familia Simpson" este produs de studiourile 20th Century Fox şi este difuzat de reţeaua Fox, ambele companii făcând parte din grupul News Corp.

"Conducerea a spus că dacă actorii nu acceptă acea reducere salarială drastică, atunci vor anula serialul", a declarat o sursă, implicată în aceste runde de negocieri. "Serialul a adus profituri de multe miliarde de dolari de-a lungul anilor şi va continua să aducă astfel de profituri. Actorii sunt dispuşi să accepte o reducere cu o treime a salariului, dar propunerea lor nu a fost suficient de bună pentru grupul Fox".

Actorii Dan Castellaneta (Homer, Grampa Simpson, Krusty the Clown şi alte personaje), Julie Kavner (Marge şi alte personaje), Nancy Cartwright (Bart şi alte personaje), Yeardley Smith (Lisa), Hank Azaria (Moe Szyslak, Chief Wiggum şi Apu Nahasapeemapetilon) şi Harry Shearer (Mr. Burns, Principal Skinner, Ned Flanders şi alte personaje) câştigă fiecare circa 8 milioane de dolari pe an, pentru aproximativ 22 de săptămâni de muncă.

Dacă vor accepta propunerea conducerii postului Fox, actorii vor câştiga fiecare aproximativ 4 milioane de dolari pe an.

Actorii şi-au susţinut punctul de vedere, declarând că sunt îndreptăţiţi la o mică parte din profiturile uriaşe aduse de vânzarea drepturilor de televizare şi de comercializarea produselor inspirate de acest serial TV, deoarece au contribuit în mod creativ la succesul serialului "Familia Simpson", aproape la fel de mult cum au făcut-o James L. Brooks şi Matt Groening.

Brooks şi Groening au beneficiat din plin de veniturile aduse de acest show animat şi vor continua să o facă, devenind şi mai bogaţi, din revinderea drepturilor de televizare, odată ce nu vor mai fi produse noi episoade.

Conducerea postului Fox a refuzat să recompenseze financiar actorii din distribuţie în altă manieră decât prin salarii generoase şi, după încheierea filmărilor, grupul Fox va continua să încaseze multe miliarde de dolari în anii care vor veni - arhiva grupului conţine circa 500 de episoade din "Familia Simpson" - din revinderea drepturilor de televizare.

"Familia Simpson", deşi nu mai are audienţa de altădată, a rămas punctul central din programul de duminică seară al postului Fox, fiind ales pentru a fi difuzat în primetime, la ora 20.00, în defavoarea altor două seriale foarte populare, "Family Guy" şi "American Dad".

"Familia Simpson", show creat de Matt Groening, a câştigat 27 de premii Emmy şi este cel mai longeviv serial de desene animate difuzat în prime time în SUA. De la lansarea lui, în 1989, "Familia Simpson" a avut o serie de invitaţi speciali, precum Paul McCartney şi Elizabeth Taylor, care şi-au împrumutat vocea unor personaje din serial. Protagoniştii producţiei sunt Homer Simpson, un tată de familie leneş, dar inventiv, Marge Simpson, soţia lui Homer şi o mamă grijulie, şi copii Bart, Lisa şi Maggie. Cei cinci locuiesc în oraşul Springfield, care este, de fapt, o reproducere la scară mai mică a întregii societăţi americane. Realizatorii serialului nu s-au ferit, de-a lungul timpului, să abordeze teme delicate, precum discriminarea, rasismul, religia sau politica internaţională.

Serialul "Familia Simpson" a introdus expresia "D'oh!" în Oxford English Dictionary, iar membrii îndrăgitei familii au o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici