Documentare de Alexandru Solomon şi Marian Crişan, la Festivalul Astra

"Apocalipsa după şoferi" de Alexandru Solomon şi "Luni" de Marian Crişan se numără printre documentarele româneşti ce vor fi prezentate în cadrul ceie de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţinal de Film Documentar Astra, ce se desfăşoară la Sibiu, între 26 octombrie şi 1 noiembrie.

68 afișări
Imaginea articolului Documentare de Alexandru Solomon şi Marian Crişan, la Festivalul Astra

Documentare de Alexandru Solomon şi Marian Crişan, la Festivalului Astra

Potrivit organizatorilor, anul acesta, în cadrul festivalului, vor fi proiectate 117 filme. Pentru selecţie s-au înscris peste 1.000 de filme, din toate colţurile lumii.

În total 65 de producţii din 35 de ţări din Europa, America, Australia şi Asia concurează pentru premii în valoare totală de 25.000 de euro, în patru secţiuni: "Internaţional", "Europa", "România" şi "Student".

Editia jubiliară a festivalului pune alături, în competiţie, veterani ai filmului documentar, printre care: David MacDougall (Australia) - omagiat la Festivalul Astra în 2000 în cadrul unui program-portret- care prezintă, anul acesta, în secţiunea "Internaţional", "Gandhi's Children" dar şi regizori aflaţi la început de drum, producători TV, antropologi şi sociologi din toată lumea.

Cele două jurii internaţionale reunesc zece personalităţi ale lumii documentarului şi cinematografiei din Europa şi România.

La secţiunea "România" vor concura:

Alexandru Solomon ("Apocalipsa după şoferi"),

Alexandra Gulea ("Azi eram frumoasă jună"),

Tudor şi Oana Giurgiu ("Sunt norocos?"),

"Luni" de Marian Crişan, câştigătorul Palme d'Or pentru scurtmetraj, în 2008,

Adina Popescu şi Iulian Ghervas ("Copiii uraniului"),

Vlad Naumescu şi Klara Trencsényi ("Drumul Păsărilor"),

"Dacia, dragostea mea!" de Julio Soto şi Ştefan Constantinescu.

"Podul de Flori" de Thomas Ciulei va fi prezentat în cadrul competiţiei "Europa", iar documentarele "Constantin şi Elena" de Andrei Dăscălescu, "Nunţi, muzici şi casete video" de Tudor Giurgiu, "Australia" de Claudiu Mitcu, "Carmen Meets Borat" de Mercedes Stalenhoef (Olanda) şi "Ultima misiune" de Adelin Petrişor vor fi proiectate în secţiunea "Made in Romania".

Se anunţă o competiţie foarte strânsă la categoria filmelor studenţeşti, între Academiile de film din Europa:

HFF Konrad Wolf (Germania),

University of Tromsø (Norvegia),

Visual Cultural Studies (Norvegia),

The Polish National Film (Polonia),

Television and Theatre School,

University Of Silesia,

Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti,

University of Leiden - Cultural Anthropology & Development Sociology (Olanda),

Harvard University / Harvard Media Anthropology Lab,

School film - Royal Holloway University of London (Marea Britanie),

Geneva University (Italia),

Granada Manchester,

Oxford Academy of Documentary Film (Marea Britanie),

University College London (Marea Britanie).

Festivalul Astra mai include şi secţiuni speciale, precum una dedicată Turciei, un portret Leonard Helmrich dar şi "Panorama" - în care este inclus filmul "Testimonial" de Răzvan Georgescu, "Children of the World" şi programul special cu documentare pe teme ce privesc sociatetatea civilă, realizate de români cu sprijinul Fundaţiei Soros.

Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu, Astra este organizat de Studioul Astra Film - Departament de antropologie vizuală al C.N.M. ASTRA din Sibiu şi de Fundaţia ASTRA FILM, cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Consiliului Judeţean Sibiu, Primăriei Sibiu, Fundaţiei Raţiu, Ambasadei Franţei, Ambasadei Olandei, Ambasadei Israelului, Fundatiei Soros România, editura Cartier şi cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.

Festivalul Astra a avut prima ediţie în 1993, are loc bianual şi este singurul eveniment de gen din România. Anul acesta, festivalul a obţinut o finanţare de 300.000 de lei din partea Centrului Naţional al Cinematografiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici