Documentarul "Icons", despre pictura de icoane din România, prezentat la Palm Springs Festival

Documentarul "Icons", realizat de regizorul de origine română Teddy Grouya, despre pictura de icoane ortodoxe din România, a fost prezentat la Palm Springs Festival, Statele Unite, eveniment care se va încheia pe 14 ianuarie, potrivit publicaţiei The Desert Sun.

18 afișări
Imaginea articolului Documentarul "Icons", despre pictura de icoane din România, prezentat la Palm Springs Festival

Documentarul "Icons", despre pictura de icoane din România, prezentat la Palm Springs Festival

"Icons", un mediumetraj de 60 de minute, a fost filmat în România, unde regizorul Teddy Grouya a realizat şi o parte din montarea materialului. O parte din coloana sonoră a filmului este compusă de tatăl său, Ted Grouya. Subiectul documentarului este pictura de icoane ortodoxe, iar personajul principal este artista Tatiana Popa, rezidentă în Palm Springs. Filmul prezintă, pe lângă tema principală, oamenii şi peisajele din România.

După cum se prezintă în documentar, artiştii trebuie să se simtă inspiraţi şi de aceea ei se roagă pentru inspiraţie şi ajutor în timp ce pictează icoanele. La sfârşit, în loc să se semneze pe lucrare, aceştia scriu textul "Cu ajutorul lui Dumnezeu", iar icoana este considerată terminată doar după ce este sfinţită de un preot. Artista Tatiana Popa mărturiseşte că pentru ea icoanele sunt "Ferestre către rai". "Multe persoane din public erau membri sofisticaţi ai industriei de film şi nimeni nu a rămas insensibil la film", se arată în publicaţia americană.

Recepţia, care a avut loc pe 7 ianuarie, de după proiecţie a fost organizată la casa soţiei artistului Reginald Pollack, un prieten al regizorului, iar oaspeţii au fost serviţi cu mâncăruri şi băuturi tradiţionale româneşti.

"Nu există nimic mai frumos decât să faci publicul să înţeleagă inspiraţia Tatianei", a spus Grouya la recepţie. Regizorul s-a născut la Palm Springs şi a crescut în Marin County.

La proiecţie şi la petrecere au participat şi consulul general al României la Los Angeles, Cătălin Ghenea, dar şi personalităţi ale industriei americane de film precum George Englund, regizor al filmului "Americanul urât", care s-a declarat a fi un fan al lui Grouya, compozitorul Matt Naylor, fotomodelul Vicki Forswall şi artistul Patrick Sheehan.

La Palm Springs Festival participă şi lungmetrajele "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, "California Dreamin' (Nesfârşit)", de Cristian Nemescu, şi "Reconstituirea", realizat în 1968 de Lucian Pintilie.

Evenimentul va prezenta, în total 230 de filme, din 65 de ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici