Documente secrete din Arhivele Vaticanului, expuse la Roma

O sută de documente din Arhivele Secrete ale Vaticanului, printre care se află şi o bulă papală care destituia un împărat în secolul al XIII-lea şi documente în care Pius al XII-lea vorbea despre Al Doilea Război Mondial, vor fi expuse în mod excepţional la Musei Capitolini din Roma.

1063 afișări
Imaginea articolului Documente secrete din Arhivele Vaticanului, expuse la Roma

Documente secrete din Arhivele Vaticanului, expuse la Roma (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Expoziţia "Lux in Arcana", care va dura şapte luni, va fi vernisată în februarie 2012, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la înfiinţarea acestor arhive de către papa Paul al V-lea în Palatul apostolic din Roma.

Pentru a sublinia caracterul excepţional al acestui proiect, numărul doi din ierarhia Sfântului Scaun, secretarul de stat Tarcisio Bertone, a ţinut să îl prezinte el însuşi, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Bogăţia intrinsecă a expoziţiei este cu atât mai mare cu cât ea va avea loc în afara Vaticanului", a declarat el, exprimând dorinţa Sfântului Scaun ca, prin expunerea unor documente din arhivele sale, să contribuie la "aprofundarea istoriei" de către marele public, pentru "cercetarea adevărului şi a binelui comun".

Monsegnorul Sergio Pagano, prefectul Arhivelor Secrete ale Vaticanului, a precizat că acele documente datând din timpul pontificatului lui Pius al XII-lea (1939 - 1958), referitoare la Al Doilea Război Mondial, nu au caracterul unor revelaţii. Potrivit acestuia, vor fi "patru sau cinci documente", mai ales fotografice, păstrate pentru a "cinsti memoria" victimelor războiului şi pentru a nu uita lagărele naziste.

Secretariatul statului Vatican şi-a dat acordul pentru această expoziţie, în ciuda faptului că arhivele pontificatului lui Pius al XII-lea sunt în continuare închise, pentru "încă trei sau patru ani", a explicat Monsegnorul Pagano.

Mai multe documente care au schimbat istoria lumii vor traversa Tibrul pentru a ajunge la Musei Capitolini. Printre acestea se află "Dictatus papae" al papei Grigore al VII-lea din secolul al XI-lea, în care acest pontif a afirmat supremaţia papilor în faţa oricărei alte puteri, inclusiv a celei exercitate de împăraţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici