"Doina" a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO - Mediafax

"Doina" a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO

"Doina" a fost inclusă pe Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO, astfel că România are în prezent încă un obiectiv în această listă, pe lângă dansul "Căluşul", se arată pe site-ul oficial al instituţiei.

4484 afişări
Imaginea articolului "Doina" a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO

"Doina" a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În total, 76 de capodopere au fost incluse pe Listapatrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO, înurma unei reuniuni care a avut loc, săptămâna trecută, la AbuDhabi.

Printre noile opere înscrise, se mai numără tango-ul (Argentian/Uruguay), Festivalul Ramman (India) şi sericicultura (China).

Lista patrimoniului imaterial UNESCO a fost alcătuită oficial în2008, potrivit unei Convenţii pentru salvgardarea patrimoniuluicultural imaterial, încheiată la Paris, la 17 octombrie 2003. Listanumără în prezent 166 de opere din 76 de ţări şi din TeritoriilePalestiniene.

"Doina" este o specie a literaturii populare,aparţinând genului liric, în care autorul îşi exprimă sentimenteleşi convingirile faţă de unele probleme ale vieţii, faţă de timp şinatură şi faţă de sine însuşi. "Doina" este specifică poporuluiromân, ea exprimând sentimente variate: dor, tristeţe, iubire,înstrăinare, regret.

România mai are un singur obiectiv înscris pe Listapatrimoniului imaterial al umanităţii, respectiv "RitualulCăluşului". Dansul românesc "Căluşul" a fostînscris pe listă în 25 noiembrie 2005.

"Căluşul" este un dans popular românesc cu un ritm sincopat şifiguri variate, jucat de flăcăi în săptămâna Rusaliilor.

Dansul căluşarilor se practică în special însudul ţării, dar şi în Moldova. Căluşarii execută un ritual magic,care evoluează în jurul fructului de alun numit "căluş".

De Rusalii, căluşarii merg în sate pentru a-i vindeca pe ceibolnavi cu puterea pe care au dobândit-o. Prin acest dans seprotejează oamenii, vitele şi recoltele de forţele malefice.

Patrimoniul cultural imaterial se referă la tradiţii şiexpresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniuluicultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale,ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoarela natură şi la univers, tehnici legate de meşteşuguritradiţionale.

UNESCO a fost fondată la data de 16 noiembrie 1945, are sediulprincipal în Franţa, la Paris, şi are 73 de filiale active îndiverse ţări ale lumii.

Scopul organizaţiei este de a contribui la pacea şisecuritatea lumii prin promovarea colaborării întrenaţiuni în diverse domenii, precum educaţie, ştiinţă, cultură şicomunicaţii, pentru a se reuşi stabilirea unui respect universalfaţă de justiţie, pentru corectitudinea justiţiei şi pentrudrepturile şi fundamentele omului liber, indiferent de rasă, sex,limbă sau religie, potrivit Cartei Naţiunilor Unite.

România este membră UNESCO din 27 iulie1956.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici