Dorina Lazăr: Abia aştept să vină comisia de la CGMB. Nu înţeleg de ce teatrele sunt ciuca bătăilor

Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon din Bucureşti, a declarat, joi, că "abia aşteaptă" să vină comisia de control de la Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi să cerceteze care este situaţia instituţiei pe care o conduce, dar că nu înţelege de ce teatrele sunt "ciuca bătăilor".

Imaginea articolului Dorina Lazăr: Abia aştept să vină comisia de la CGMB. Nu înţeleg de ce teatrele sunt ciuca bătăilor

Dorina Lazăr: Abia aştept să vină comisia de la CGMB. Nu înţeleg de ce teatrele sunt ciuca bătăilor (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Consiliul General al Municipiului Bucureşti va trimite o comisie de control la Teatrul Odeon, care să verifice contractele, situaţia economică şi modul în care conducerea teatrului şi-a îndeplinit obligaţiile, decizia fiind luată în şedinţa de miercuri a CGMB.

Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de consilierul general PNL Mihai Voicu, care, în aprilie, a cerut constituirea unei comisii de analiză şi verifiicare a activităţii Teatrului Odeon.

Comisia de analiză a activităţii Teatrului Odeon va fi constituită din cinci consilieri CGMB, care vor face verificări pe o perioadă de cel mult 60 de zile. Consilierii care fac parte din comisia de control sunt: Gabriel Fătu, Cătălin Câmpeanu, Minică Boajă, Maria Popa şi Lăcrămioara Fontoura-Alexandre.

Verificările comisiei vor urmări situaţia economică a Teatrului Odeon, contractele încheiate şi modul de îndeplinire a atribuţiilor şi sarcinilor personalului de conducere. De asemenea, comisia va elabora propuneri de măsuri pentru creşterea eficienţei activităţii Teatrului Odeon. Raportul comisiei va fi prezentat CGMB în cel mult 60 de zile de la începerea verificărilor.

Prezentă, joi, la o conferinţă de presă care anunţa Fest(in) pe Bulevard, la Teatrul Nottara, festival în care Teatrul Odeon este partener, Dorina Lazăr, cea care conduce Teatrul Odeon, a mărturisit că îi pare rău că nu s-a găsit niciun membru al Consiliului General al Primăriei să îi "onoreze cu prezenţa", "pentru că ar fi fost, în felul acesta, o sursă bună de informaţie".

Totodată, Dorina Lazăr a vrut să tragă un semnal de alarmă asupra unei imagini pe care consilierii Primăriei o au despre eficienţa teatrelor. În acest sens, Dorina Lazăr a făcut referire la un material apărut în mass-media, în care se menţiona că unii consilieri sunt nemulţumiţi de randamentul principalelor instituţii de cultură din Capitală. Drept urmare se vor face mai multe controale, Teatrul Odeon fiind primul analizat.

Aceasta a mai afirmat că se spune că teatrele au câte trei spectacole pe săptămână de vineri până duminică, iar în restul zilelor sunt închise, iar aceasta este o percepţie greşită.

"Şi la dumneavoastră (la Teatrul Nottara, n.r.), şi la noi, se joacă câte zece spectacole pe săptămână", a spus Dorina Lazăr.

Totodată, Dorina Lazăr a mai menţionat o propunere a lui Mihai Voicu, fost preşedinte al Comisiei de Cultură în Consiliul General al Primăriei şi actor de profesie, care, se pare, doreşte ca teatrele bucureştene să fie trecute în coordonarea Centrului Cultural ArCuB sau a Creart.

"Acum, va veni comisia, eu abia aştept să vină comisia economică, să vadă, să cerceteze", a spus Dorina Lazăr, despre comisia de control de la CGMB, condusă de "domnul Gabriel Fătu, un alt coleg de-al nostru actor, şcolit la OTV".

"Actele la control, carevasăzică!", a mai spus Dorina Lazăr.

Pe de altă parte, Dorina Lazăr a afirmat că nu se plânge de bugetul pe care îl are Teatrul Odeon, ci de percepţia greşită pe care o au unele persoane.

"Eu nicio secundă nu mă plâng de buget, mie mi s-a dat cât am cerut, iar cât am cerut mie îmi ajunge. Eu mă plâng doar de o percepţie greşită şi neinformată", a mai spus directoarea Teatrului Odeon.

"În măsura în care consilierii generali ai primăriei sunt foarte ocupaţi cu Apa Nova şi ELCEN-ul, nu înţeleg de ce suntem noi, teatrele, ciuca bătăilor. (...) Nu ştiu de ce oamenii nu acceptă ideea că în orice loc din lumea asta cultura trebuie susţinută, cultura îţi aduce beneficii peste 20 de ani, peste 50 de ani", a completat Dorina Lazăr.

În plus, Dorina Lazăr a menţionat că, de foarte mulţi ani, Teatrul Odeon este un permanent partener al celor care doresc o colaborare pentru festivaluri, pentru prezentarea spectacolelor în cadrul şi pe scena instituţiei culturale pe care o conduce, iar acest parteneriat cu Teatrul Nottara pentru Fes(in) pe Bulevard o bucură.

"Trebuie să vă spun că eu n-am avut niciodată curajul să organizez un Festival, care, pe măsură ce ediţiile trec, se dezvoltă şi devine din ce în ce mai interesant. Teatrul Odeon a făcut, până acum, opt ediţii de săptămână culturală închinată unei naţiuni, care sunt un soi de mini-festival, destul de complicate, şi-mi dau seama cât de complicat a fost pentru echipa Teatrul Nottara, pentru orice echipă, care se înhamă la un proiect atât de ambiţios", a mai spus Dorina Lazăr.

Teatrul Odeon este o instituţie publică de cultură de interes local, finanţată de la bugetul local al Municipiului Bucureşti şi din venituri proprii, care prestează un serviciu public de cultură şi se află sub autoritatea CGMB.

Dorina Lazăr este actriţă a Teatrului Odeon din 1969. În perioada 1996 - 2002, Dorina Lazăr a fost director artistic al instituţiei, iar din 2003 este director.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici