Dorina Lazăr: Este o undă de mister, de paranormal în spectacolul "Camera de hotel"

Spectacolul "Camera de hotel", montat de Alexandru Dabija după textul lui Barry Gifford, care se va juca în premieră, sâmbătă şi duminică, la Teatrul Odeon, a fost ales, întrucât poveştile din trilogie prezintă probleme profund umane, a declarat pentru MEDIAFAX Dorina Lazăr, directorul teatrului.

49 afișări
Imaginea articolului Dorina Lazăr: Este o undă de mister, de paranormal în spectacolul "Camera de hotel"

Imagine din spectacolul "Camera de hotel", în regia lui Alexandru Dabija

"Noi (Dorina Lazăr şi Alexandru Dabija, n.r.) am ales acest text pentru că am crezut - şi spectacolul confirmă - că aceste poveşti care se întâmplă în cele trei episoade sunt valabile oriunde, în India, în România, în Kenia, la New York, Varşovia. Sunt probleme profund umane, un spectator chiar îmi spunea că se întâmplă foarte des să le întâlneşti în familii, însă mulţi nu le acceptă (...) Unele situaţii sunt limită şi sunt construite cu o simplitate de mijloace de către Alexandru Dabija, cu muzică din anii '70. Este un spectacol care a ieşit foarte repede, după trei săptămâni de repetiţii într-o armonie perfectă", a mai spus Dorina Lazăr, care a precizat că nu s-a mai simţit aşa bine la repetiţii de când pregătea spectacolul "Gaieţele" de Alexandru Kiriţescu.

Dorina Lazăr a adăugat că acest spectacol este "un bun prilej" pentru actori, apreciind jocul Antoanetei Zaharia, care apare, rând pe rând, în toate momentele trilogiei, şi pe cel al Paulei Niculiţă, care interpretează rolul unei fetiţe retardate. "Există o undă de mister, de paranormal în piesă", a mai spus actriţa.

Piesa "Camera de hotel" e scrisă de Barry Gifford, poet, romancier, editor, eseist, biograf, memorialist, dar şi scenarist american multi-premiat. "Barry Gifford este unul dintre cei mai bine cotaţi scenarişti de la Hollywood, se vede că ştie să facă partitură pentru actori. Din două-trei replici, se conturează foarte bine personajele", a apreciat directorul Teatrului Odeon.

Trilogia aduce pe scena Teatrului Odeon trei poveşti diferite, singurul lucru care le leagă fiind "Camera de hotel". În prima parte, Mercel Iureş, alături de Mircea Constantinescu şi Antoaneta Zaharia, reuşesc să schiţeze, în jumătate de oră, portrete de criminali, pornind de la o prostituată abandonată de iubit, până la soţul gelos şi criminalul cu personalitate dublă. Apoi, Pavel Bartoş şi Antoaneta Zaharia ajung în "Camera de hotel" ca un cuplu de tineri dintr-un orăşel care au venit la New York, pentru a merge la un medic psihiatru. În ultima parte, o bunică (Dorina Lazăr) se întoarce din morţi pentru a-şi termina de rezolvat problemele legate de viitorul nepoatei sale, interpretată de Paula Niculiţă.

Din distribuţie mai fac parte Liana Mărgineanu şi Mugur Arvunescu.

"Camera de hotel" se va juca în premieră, sâmbătă şi duminică, la Teatrul Odeon. Spectacolul s-a jucat în avanpremieră, miercuri.

Regizorul Alexandru Dabija semnează şi scenografia acestui spectacol, împreună cu Laura Paraschiv.

Alexandru Dabija este nominalizat la Gala Premiilor UNITER în categoria "cel mai bun regizor", pentru regia spectacolului "Ionesco – Cinci piese scurte", de la Teatrul Odeon, Bucureşti. De asemenea, "Ionesco – Cinci piese scurte" este nominalizat la cel mai bun spectacol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici