Dragoş Bucur, selecţionat în programul Shooting Stars de la Berlinală

Dragoş Bucur este unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi să participe la programul Shooting Stars, ce are loc în perioada 13 - 15 februarie 2010, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (11 - 21 februarie), informează Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

62 afișări
Imaginea articolului Dragoş Bucur, selecţionat în programul Shooting Stars de la Berlinală

Dragoş Bucur, selecţionat în programul Shooting Stars de la Berlinală

Shooting Stars reprezintă o iniţiativă europeană ce are drept scop promovarea celor mai talentaţi tineri actori europeni ai anului, cărora le facilitează întâlnirea cu ceilalţi membri ai branşei (actori consacraţi, regizori şi producători de renume).

Cei zece finalişti din 2009 au apărut, în total, în nu mai puţin de 28 de filme (fără a pune la socoteală scurtmetrajele sau producţiile de televiziune) şi, din ipostaza de noi ambasadori ai cinematografiei europene, au fost prezenţi la diferite festivaluri de film şi au participat la mai multe ateliere internaţionale de actorie.

Proiectul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (Romanian Film Promotion) şi este sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Dragoş Bucur este cel de-al treilea român, după Maria Popistaşu (2007) şi Anamaria Marinca (2008), selecţionat în cadrul acestui prestigios program internaţional.

Motivaţia jurului pentru nominalizarea lui Dragoş Bucur a fost: "Actorul ne aminteşte de cântăreţul vrăjitor din Hamelin, cel cu fluier fermecat. El se dedică cu atâta intensitate interpretării, încât publicul nu are de ales şi trebuie să-l urmeze. Cu enorm de multă precizie, el dă viaţă conflictelor interioare ale personajelor sale şi efectul este fascinant".

Cel mai recent rol al lui Dragoş Bucur este cel din filmul "Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean, lungmetraj care este în producţie. Cu câteva luni în urmă, actorul a încheiat filmările la "The Way Back", în regia lui Peter Weir, peliculă care îi are în distribuţie pe Colin Farrell şi Ed Harris.

Dragoş Bucur are 32 de ani, a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Actorie şi a început să joace la teatrul Podul, sub îndrumarea profesorului Cătălin Naum.

Timp de cinci ani, Bucur a jucat în numeroase spectacole de teatru şi a predat actoria în facultăţi de teatru şi film. Primele roluri de film au fost în "Marfa şi banii", regizat de Cristi Puiu (selectat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2001) şi "Furia" lui Radu Muntean, pentru care a primit premiul pentru cel mai bun actor, din partea Uniunii Cineaştilor din România.

Dragoş Bucur a jucat şi în următoarele lungmetraje ale lui Radu Muntean: "Hârtia va fi albastră" (2006) şi "Boogie" (selectat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2008).

Anul acest, Dragoş Bucur a jucat rolul principal în lungmetrajul "Poliţist, adjectiv", în regia lui Corneliu Porumboiu (Premiul Juriului şi premiul FIPRESCI în secţiunea Un Certain Regard, Cannes, 2009), ce reprezintă propunerea României pentru categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza" la Oscar 2010.

Tot în regia lui Corneliu Porumboiu, Bucur a mai jucat în scurtmetrajele "Visul lui Liviu" (2003) şi "Post telefonic suspendat temporar" (2002), urmate de "Apa" (2006), în regia lui Constantin Popescu, şi de filmul de debut al regizoarei Cristina Ionescu, "După ea" (2007).

În televiziune, după câteva emisiuni pe care le-a realizat sau le-a produs, actorul a jucat în serialul poliţist "Băieţi buni" (Pro TV, 2004), urmat de filmele TV "Contra Timp" (2008) şi "Contra Timp 2" (2009), în regia lui Jesus del Cerro.

De-a lungul anilor, programul Shooting Stars a lansat carierele internaţionale ale unor nume precum Rachel Weisz, Moritz Bleibtreu, Cecile de France, Daniel Bruhl, Melanie Laurent, Daniel Craig, Kelly Macdonald, Thure Lindhardt, Franka Potente, Eduardo Noriega, Ludivine Sagnier, Jeremie Renier şi Jasmine Trinca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici