"Dreptul de a fi uitat": Google a eliminat din căutări 12 linkuri la ştiri ale BBC News

Google a eliminat din căutări un număr total de 12 linkuri la ştiri ale BBC News, în baza "dreptului de a fi uitat", în conformitate cu controversata decizie din luna mai a Curţii Europene de Justiţie (CEJ).

234 afișări
Imaginea articolului "Dreptul de a fi uitat": Google a eliminat din căutări 12 linkuri la ştiri ale BBC News

Google a eliminat din căutări 12 linkuri la ştiri ale BBC News (Imagine: Shutterstock)

Google a notificat în fiecare caz radiodifuzorul public britanic (BBC) privind eliminarea de linkuri, însă nu a dezvăluit cine a făcut solicitările în acest sens, potrivit bbc.co.uk.

Ştirile respective nu vor mai apărea în rezultatele căutărilor pe Google, însă vor fi afectate numai căutările realizate din Europa, având în vedere că decizia CEJ vizează doar ţările europene.

Din cele 12 linkuri eliminate din căutările de pe Google patru se referă la secţiunile de comentarii, unul vizând blogul editorului BBC Robert Peston.

Alte linkuri eliminate trimiteau la o serie variată de ştiri ale BBC, între care şi relatări ale unor procese, inclusiv unul din 2001 care viza trei bărbaţi acuzaţi în Irlanda de Nord pentru posesie de bombe artizanale.

Alte două ştiri vizau cazul unei femei britanice, care a fost găsită vinovată în 2003 pentru coordonarea "uneia dintre cele mai mari reţele de prostituţie din Europa".

Alte articole ale BBC afectate de decizia Google se refereau la o gamă diversă de incidente. De exemplu, Google a eliminat linkul la o ştire din 2002 care viza un conflict iscat între două familii britanice ce îşi disputau proprietatea unui câine din rasa Terrier, numit Wellie.

Alte linkuri eliminate vizau o selecţie de comentarii ale cititorilor, făcute pe tema ameninţărilor lansate în 2005 de organizaţia teroristă al-Qaeda.

Anterior, reprezentanţii Google au anunţat că au fost invadaţi de solicitări de eliminare din căutări a unor linkuri ca urmare a deciziei CEJ. Din mai până pe 18 iulie, Google a primit peste 91.000 de solicitări de ştergere din căutări a 328.000 de linkuri, a declarat un reprezentant al Google.

Însă, Google a răspuns pozitiv la peste 45.000 de cereri de eliminare din căutări a unor linkuri, în baza "dreptului de a fi uitat", în conformitate cu decizia CEJ.

Operatorul celui mai utilizat motor de căutare din lume a înfiinţat site-ul şi o comisie de experţi pe 29 mai, pentru a respecta o decizie a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) conform căreia utilizatorii pot cere Google şi altor motoare de căutare pe internet să şteargă din rezultatele căutărilor online unele link-uri către ştiri, decizii judecătoreşti şi alte documente care conţin informaţii inadecvate, irelevante şi care încalcă dreptul la viaţă privată.

Astfel, Google a publicat pe internet un formular care poate fi accesat de orice persoană din Europa care doreşte să solicite eliminarea anumitor rezultate ce apar pe acest motor de căutare.

Din România, Google a primit 932 de cereri de eliminare din căutări a 4.611 linkuri, în baza "dreptului de a fi uitat". Aceste solicitări au fost primite în perioada 29 mai - 30 iunie, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Google România.

Compania Google a precizat la momentul respectiv că nu va şterge toate aceste linkuri, ci va analiza fiecare cerere în parte şi va decide în funcţie de relevanţa fiecăreia.

"Am început de curând să punem în aplicare cereri de eliminare a unor rezultate din căutări, în conformitate cu decizia Curţii Europene de Justiţie (CEJ). Acesta este un proces nou şi în continuă evoluţie pentru noi. Continuăm să analizăm reacţiile pe care le primim şi, totodată, să colaborăm cu autorităţile de protecţie a datelor şi alte organizaţii pentru a ne conforma deciziei CEJ", a anunţat Google.

Decizia Curţii Europene de Justiţie a fost o surpriză pentru Google şi alte companii de profil aflate în atenţia Uniunii Europene pentru practicile în domeniul respectării vieţii private.

Blocul comunitar vrea să extindă prerogativele autorităţilor de reglementare în domeniul protejării datelor, astfel încât acestea să poată aplica amenzi în cazul nerespectării prevederilor legale.

Dezvăluirile legate de spionarea de către Statele Unite a unor cetăţeni ai UE, inclusiv a unor politicieni, între care cancelarul german Angela Merkel, au sporit atenţia acordată protejării vieţii private.

Directorul general al Google, Larry Page, a avertizat însă că decizia CEJ ar putea încuraja regimurile politice represive să încerce să cenzureze internetul, potrivit unui interviu acordat Financial Times.

Odată cu implementarea deciziei CEJ, Google a eliminat din rezultatele căutărilor articole ale unor instituţii de media, între care s-au numărat BBC şi The Guardian.

După ce şi-a atras acuzaţii de cenzură, Google a început să reintegreze în rezultatele căutărilor unele link-uri pe care le eliminase în numele aşa-numitului "drept de a fi uitat".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici