După ezitările privind achiziţia sculpturii Cumintenia Pământului şi soarta Muzeului Internaţional Brâncuşi de la Craiova devine incertă

Construcţia Muzeului de la Craiova dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi bate pasul pe loc, iar CJ Dolj, beneficiarul lucrării, dă vina pe constructor, pe care vrea să îl acţioneze în instanţă. În plus, autoritatea judeţeană vrea să organizeze o nouă licitaţie pentru atribuirea lucrărilor.

213 afișări
Imaginea articolului După ezitările privind achiziţia sculpturii Cumintenia Pământului şi soarta Muzeului Internaţional Brâncuşi de la Craiova devine incertă

După ezitările privind achiziţia sculpturii Cumintenia Pământului şi soarta Muzeului Internaţional Brâncuşi de la Craiova devine incertă

Doar 6 la sută din totalul lucrării de construcţie a Centrului Turistic Interactiv "Constantin Brâncuşi”, din curtea Muzeului de Artă Craiova, a realizat consorţiul de firme care a câştigat licitaţia pentru acest proiect.

În aceste condiţii, Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, beneficiarul lucrării, a decis să nu mai continue contractul cu firma constructoare, contract care, de altfel, a încetat de drept pe 7 noiembrie, şi să organizeze o nouă licitaţie. Totodată, actualul constructor va fi acţionat în instanţă şi i se vor cere daune.

“Vinovată este firma care a câştigat această licitaţie şi care nu a dus la bun sfârşit proiectul. Am încheiat toate contractele pe care le aveam cu ei, iar acum suntem în faza de mediere. După această perioadă ne vom îndrepta împotriva firmei şi îi vom solicita toate daunele, tot ce s-a cheltuit până acum, inclusiv daune morale”, a declarat, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Ileana Măjină, directoarea Direcţiei de Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj, a declarat că stadiul proiectului integral este de 30%, iar lucrările care trebuiau executate au fost realizate numai în proporţie de 6,7%.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj au precizat că nu se aşteaptă ca în urma medierii, care se va încheia pe 30 noiembrie, să ajungă la un consens cu firma constructoare şi că, cel mai probabil, va fi organizată o nouă licitaţie pentru atribuirea lucrărilor.

Centrul Turistic Interactiv "Constantin Brâncuşi” este realizat de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj în curtea Muzeului de Artă din Craiova, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Conform contractului de finanţare, valoarea totală a proiectului este de 32 milioane lei, 14,8 milioane lei reprezentând suma solicitată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, din care, până la sfârşitul anului trecut, s-au plătit aproape 202.000 lei. Aceştia au fost singurii bani pe care autoritatea judeţeană i-a putut deconta la termen. Cheltuielile din acest an, precum şi cele care vor urma sunt considerate neeligibile şi vor fi suportate de la bugetul Consiliului Judeţean Dolj. În plus, Consiliul Judeţean Dolj riscă să piardă şi cei 202.000 lei din banii europeni, pentru că termenul de finalizare a contractului de finanţare nerambursabilă este 31 martie 2017.

Contractul de finanţare pentru această lucrare a fost semnat în iunie 2014. Un an mai târziu, în urma licitaţiilor, lucrarea a fost adjudecată unui consorţiu de firme din Italia. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 22 iunie 2015, având un termen de 9 luni pentru finalizarea lucrărilor.

La începerea lucrărilor, au fost însă descoperite neconcordanţe între situaţia din teren şi cea existentă în documentaţie. Mai exact, s-a constatat existenţa unor conducte care nu au fost prevăzute în documentaţia iniţială a proiectului.

"La momentul începerii lucrărilor, s-a constatat existenţa unei conducte de termoficare, poziţionată diferit faţă de avizul obţinut de la Complexul Energetic Oltenia – emis la momentul obţinerii Autorizaţiei de Construire. Ca urmare, a fost necesară adaptarea proiectului tehnic şi obţinerea unei noi autorizaţii de construire, în conformitate cu situaţia existentă în teren, în data 8.12.2015. În urma lucrărilor de excavaţie s-a constatat existenţa unei magistrale de apă, funcţionale, pe întreaga lungime a incintei clădirii proiectate, instalaţie care nu figura în documentele aferente emiterii Autorizaţiei de Construire, la capitolul Avize. SC Compania de Apă Oltenia SA a realizat lucrările de deviere a conductei de apă potabilă. Până la data eliberării noii autorizaţii nu au putut fi executate decât lucrări care nu necesitau reautorizare şi, de asemenea, în lunile de iarnă, lucrările au fost sistate temporar, în funcţie de condiţiile meteo”, susţine Consiliul Judeţean Dolj.

Potrivit proiectului Centrului Turistic Interactiv "Constantin Brâncuşi”, construcţia include un pavilion subteran multifuncţional, iar la suprafaţă o construcţie de sticlă care va avea în interior o imagine a "Ovoidului“. Aceasta va fi realizată tot din sticlă, va avea o înălţime de 15 metri, iar în interiorul acesteia ar urma să fie realizată o hologramă a "Păsării Măiastre“, opera lui Constantin Brâncuşi.

Clădirea va fi prevăzută cu un lift pentru vizitatori, două săli de conferinţe, două săli de spectacol, un atelier de creaţie, dar şi o sală de expoziţie.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici