Ediţia jubiliară a Festivalului şi Concursului "Hariclea Darclée", între 28 iulie-9 august, la Brăila

Ediţia jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto "Hariclea Darclée" se va desfăşura între 28 iulie şi 9 august, la Brăila şi va reuni tinere talente din întreaga lume.

996 afișări
Imaginea articolului Ediţia jubiliară a Festivalului şi Concursului "Hariclea Darclée", între 28 iulie-9 august, la Brăila

Ediţia jubiliară a Festivalului şi Concursului "Hariclea Darclée", între 28 iulie-9 august, la Brăila

Un număr de 184 de artişti din toată lumea s-au înscris la cea de-a 20-a ediţie a Concursului Internaţional de Canto "Hariclea Darclée", care va începe pe 28 iulie şi se va încheia pe 9 august.

Din rândul acestora, juriul internaţional, prezidat de Mariana Nicolesco, organizatoarea evenimentului, îi va desemna pe laureaţii din acest an. Din juriu mai fac parte: Marco Balderi, din Italia, fost director al Festivalului Puccini de la Torre del Lago şi, în prezent, director artistic al Operei din Seul, colaborator permanent al Festivalului şi Concursului Darclée; Baoyi Bi, mezzosoprană, figură marcantă în domeniul muzicii de operă în China, profesor la Opera Center of Central China Normal University, prezentă la mai multe ediţii ale Concursului Darclée şi la cursuri de măestrie; Eugenio Girardi din Italia, scenograf şi autor de costume pentru spectacole de operă în marile teatre internaţionale; Josef Hussek din Austria, cunoscut director de teatre de operă - Hamburg, Viena -, director artistic al Festivalului de la Salzburg şi, în prezent, consilier al Festivalului de Paşte creat de Herbert von Karajan; Stanislaw Daniel Kotlinski, din Polonia, bariton, profesor doctor la Academia de Muzică din Gdansk şi la Hochschule für Musik und Theater din München; Stephan Poen, din Israel, doctor în medicină şi doctor în muzicologie, conferenţiar pe tema artei lirice; Felix Serraclara, din Spania, bariton, regizor, producător de spectacole de operă şi organizator de turnee lirice; Flavio Trevisan, din Italia, regizor a numeroase spectacole de operă în Europa, America de Sud şi Asia.

Deschiderea festivă şi concertul inaugural vor avea loc pe 28 iulie, cu participarea sopranei Adela Zaharia şi a basului Bogdan Taloş, laureaţi ai Concursului Darclée, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici.

Pe 1 august, va putea fi urmărită o conferinţă susţinută de Stephan Poen, intitulată "20 de ani de glorie a Artei Cântului", însoţită de videoproiecţii despre evenimentele Darclée prezentate la Reuniunea UNESCO de la Paris şi cu arii interpretate de soprana Mariana Nicolesco.

Totodată, pe 2 august, va avea loc concertul "Reîntâlnire cu talente revelate de Concursul Darclée": baritonul Alvaro Lozano, laureat al marelui premiu Darclée şi invitaţii săi.

Pe 4 şi 5 august va avea loc etapa finală, cu public, a concursului, cu Orchestra Festivalului Darclée, iar, pe 7 august, va fi prezentată opera "L'Elisir d'amore", de Gaetano Donizetti, cu soprana Silvia Micu, tenorul Ionuţ Hotea, baritonul Alvaro Lozano, basul Zoltan Nagy şi soprana Mihaela Alexa, Corul Filarmonicii "George Enescu", directorul corului Iosif Ion Prunner şi Orchestra Festivalului Darclée, dirijată de Marco Balderi.

Pe 8 august, publicul va putea asista la concertul de pe esplanada Dunării, intitulat "Două decenii în lumea capodoperelor", susţinut de laureaţi ai Concursului Internaţional de Canto "Hariclea Darclée", de Corul Filarmonicii "George Enescu", directorul corului Iosif Ion Prunner şi de Orchestra Festivalului Darclée, dirijor Marco Balderi.

De asemenea, pe 9 august, în teatrul în care Hariclea Darclée debuta la 1881, va avea loc ceremonia decernării premiilor şi concertul de gală al laureaţilor, acompaniaţi de Orchestra Festivalului Darclée, din nou sub bagheta lui Marco Balderi.

"Mulţumim tuturor celor care au sprijinit organizarea Ediţiei Jubiliare a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée - Fundaţia Darclée, Fundaţia Internaţională Ateneul Român, Ministerul Culturii, Primăria Brăila, Consiliul Local Municipal, Teatrul Municipal, Consiliul Judeţean, Prefectura, Centrul de Creaţie - şi suntem mândri de aprecierea exprimată de Josef Hussek, director al Festivalului de la Salzburg: «Nu cunosc nici un alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele şi manifestările sale la un nivel atât de înalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Această manifestare e mai mult decât un concurs de canto obişnuit, este totdeodată competiţie, masterclass şi adevărat festival al muzicii. Iată ce o face incomparabilă şi unică»", spune Mariana Nicolesco.

Între 1995 şi 2015, 2.500 de tinere talente din 50 de ţări şi cinci continente au venit la Concursul Internaţional de Canto "Hariclea Darclée" de la Brăila, la Festival şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, oferite de Mariana Nicolesco, manifestări care se desfăşoară sub înaltul patronaj al preşedintelui României şi al UNESCO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici