Editura PUBLISOL lansează cartea Erdoğan şi criza Turciei moderne, a reputatului istoric Soner Çağaptay. Povestea „sultanului” care a construit o Turcie modernă şi prosperă, dar şi radiografia „laturii sale autocrate şi intolerante”

„Cea mai dificilă misiune cu care m-am confruntat în cei 35 de ani de carieră diplomatică a fost să interacţionez cu Recep Tayyip Erdoğan. Alături de Bibi Netanyahu şi de liderul suprem Khamenei, Erdoğan este unul dintre cei trei lideri importanţi ai Orientului Mijlociu din secolul XXI. Volumul lui Çağaptay descrie atât personajul, cât şi statul său; mi-aş dori să-l fi citit înainte de a fi numit ambasador al Statelor Unite în Turcia”. JAMES F. JEFFREY, fost ambasador al Statelor Unite în Turcia

97 afișări
Imaginea articolului Editura PUBLISOL lansează cartea Erdoğan şi criza Turciei moderne, a reputatului istoric Soner Çağaptay. Povestea „sultanului” care a construit o Turcie modernă şi prosperă, dar şi radiografia „laturii sale autocrate şi intolerante”

Editura PUBLISOL lansează cartea Erdoğan şi criza Turciei moderne, a reputatului istoric Soner Çağaptay. Povestea „sultanului” care a construit o Turcie modernă şi prosperă, dar şi radiografia „laturii sale autocrate şi intolerante”

Într-o lume în care se manifestă tot mai mari tensiuni între Rusia şi lumea occidentală, între Orientul Mijlociu şi Europa, între sunniţi şi şiiţi, între islamism şi liberalism, Turcia constituie un veritabil punct de întâlnire al tuturor acestor falii geopolitice.

De o bună perioadă de timp, destinul Turciei este strâns legat de cel al preşedintelui său, abilul politician populist de dreapta Recep Tayyip Erdoğan. Începând din 2002, Erdoğan îşi consolidează pas cu pas poziţia, folosindu-se de toate pârghiile necesare – politice, economice, culturale –, pentru a întoarce Turcia la valorile tradiţionale islamice. Pentru aceasta, a fost nevoie, printre altele, de reprimarea vocilor critice – ziarişti, scriitori, academicieni, membri ai forţelor armate sau angajaţi ai sistemului juridic. Controversata lovitură de stat din 2016 a fost menită să îi creeze lui Erdoğan o aură de salvator al naţiunii, un Atatürk anti-Atatürk. Numai că, de atunci, naţiunea turcă se adânceşte în criză.

În Erdoğan şi criza Turciei moderne, Soner Çağaptay urmăreşte parcursul politic al lui Recep Tayyip Erdoğan, de la absolventul de colegiu musulman, dezorientat de societatea modernă, la exponentul mişcării politice islamiste. În căutarea rădăcinilor politice ale lui Erdoğan, Çağaptay radiografiază istoria mai recentă sau mai îndepărtată a Turciei, neevitând să vorbească deschis despre liberalism, kemalism, gülenism, dar şi despre spinoasa problemă kurdă.

Traducere:                 Maria Yvonne Băncilă

Redactor:                   Constantin Furtună

Date tehnice:             ISBN 978-606-9629-65-9

Format:                      13 x 20 cm, 304 pagini + coală foto de 8 pagini

Cartea este structurată în următoarele capitole (la final cuprinde note, index, bibliografie):

Introducere:    Cine este Recep Tayyip Erdoğan?

Capitolul 1       Un copil sărac şi religios, în Turcia seculară

Capitolul 2       Turcia după Atatürk

Capitolul 3       Fundamentele islamului politic în Turcia

Capitolul 4       Generalii făuresc o nouă Turcie

Capitolul 5       Ascensiunea fulgerătoare a lui Erdoğan ca primar al Istanbulului

Capitolul 6       Furtuna perfectă

Capitolul 7       Erdoğan la putere: anii fericiţi

Capitolul 8       Revoluţia tăcută

Capitolul 9       Revoluţia îşi devorează copiii

Capitolul 10     Viitorul kurzilor din Turcia: pace sau război?

Capitolul 11     Pariul politicii externe

Capitolul 12     Sfârşitul crizei din Turcia

Cartea va fi disponibilă la finalul lunii februarie, la preţul de 44.90 lei pe publisol.ro, în librării, magazine on-line (emag.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, bookcity.ro, carturesti.ro, bookzone.ro etc) şi la chioşcurile de presă.

*

*                *

Soner Çağaptay este beneficiar al bursei Beyer Family şi director al programului de cercetare dedicat Turciei, derulat la The Washington Institute for Near East Policy. A publicat numeroase lucrări având ca temă relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia, legăturile dintre Uniunea Europeană şi Turcia, politica internă a Turciei, problema kurdă şi naţionalismul turc. Lucrările lui au apărut în jurnale academice şi importante publicaţii cu circulaţie internaţională, între care Wall Street Journal, Washington Post, New York Times, Atlantic, Guardian, Foreign Affairs şi CNN.com. Publică în mod constant articole în Hürriyet Daily News, cel mai vechi şi mai influent jurnal de limbă engleză din Turcia, precum şi pe blogul CNN Global Public Square.

Apare cu regularitate la CNN, NPR, Voice of America şi BBC.

Istoric de profesie, Çağaptay şi-a susţinut teza de doctorat la Universitatea Yale (2003) pe tema naţionalismului turc şi a conferenţiat la universităţile Yale, Princeton, Georgetown şi Smith College despre situaţia din Orientul Mijlociu, Mediterana şi Europa de Est. Cursul său din semestrul al doilea al anului 2003 pe tema istoriei moderne a Turciei a fost primul de acest tip oferit de Universitatea Yale după o perioadă de trei decenii în care acest spaţiu geografic ieşise din sfera de interes a marilor universităţi americane. În 2006-2007 a fost profesor la Departamentul pentru Studiul Orientului Apropiat al Universităţii Princeton, în cadrul programului de burse Ertegun. I s-au acordat o serie de titluri onorifice, dar şi burse, între care se numără cele oferite de fundaţiile Smith Richardson, Mellon, Rice şi Leylan.

Soner Çaǧaptay a scris cinci cărţi dedicate Turciei, bine primite de mediul universitar în care evoluează autorul, dar şi de pasionaţii de istorie, economie şi politică globală: Islam, Secularism and Nationalism in Modern Turkey: Who is a Turk? (2006), The rise of Turkey: the twenty-first century's first Muslim power (2014), The new sultan: Erdogan and the crisis of modern Turkey (2017, 2020), Turkey and the politics of the Middle East (2019) şi A Sultan in Autumn: Erdogan Faces Turkey's Uncontainable Forces (2021).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici