Editura Publisol lansează cartea ”Theresa May. Un prim-ministru pentru Brexit”: o carte complexă despre un prim-ministru cu o misiune grea: ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

„O prezentare extraordinar de detaliată... Anthony Seldon reuşeşte să fie, în acelaşi timp, just, dar şi extrem de critic când vorbeşte despre mandatul Theresei May“ - Sunday Times

116 afișări
Imaginea articolului Editura Publisol lansează cartea ”Theresa May. Un prim-ministru pentru Brexit”: o carte complexă despre un prim-ministru cu o misiune grea: ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

Editura Publisol lansează cartea ”Theresa May. Un prim-ministru pentru Brexit”: o carte complexă despre un prim-ministru cu o misiune grea: ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

Theresa May a ajuns în funcţia de prim-ministru cu cel mai precis, dar şi cel mai dificil obiectiv pe care l-a avut vreodată un premier după cel de-Al Doilea Război Mondial: să ducă la bun sfârşit Brexitul. Consecinţa: o tragedie în care personajul central a aflat prea târziu cum ar fi putut să-şi îndeplinească misiunea.

În acest volum, şi în lumina modului în care Boris Johnson îşi exercită propriul mandat de prim-ministru, Anthony Seldon creionează modul în care a funcţionat guvernul lui May, de la neaşteptata ei venire la putere, în 2016, când rivalii s-au retras din competiţie, unul câte unul, şi până la demisia însoţită de lacrimi, trei ani mai târziu, când relaţia dintre ea şi cabinetul său era total distrusă.

Seldon, un om corect, care se străduieşte întotdeauna să găsească anumite virtuţi la fiecare prim-ministru pe care îl studiază, susţine că May „ar fi putut deveni cu uşurinţă un premier rezonabil, fără a fi spectaculoasă“ dacă nu ar fi fost la mijloc Brexitul, spunea The Guardian.

Autorul cărţii o absolvă pe Theresa May de unele dintre cele mai grave acuzaţii care i-au fost aduse. Răspunsul stângaci la tragedia de la turnul Grenfell, în 2017, soldată cu 79 de morţi, când, iniţial, nu s-a întâlnit cu niciunul dintre supravieţuitorii incendiului, nu a fost un exemplu de indiferenţă faţă de suferinţa celorlalţi, afirmă Seldon. Cei care s-au ocupat de securitatea ei i-au spus că nu poate vizita locul dezastrului, deoarece ar declanşa o revoltă. Mai târziu, a petrecut mult timp cu supravieţuitorii incendiul de la turnul Grenfell şi a păstrat, în biroul ei din Downing Street, până la sfârşitul mandatului, desene ale copiilor de acolo.

Seldon este de părere că, în cazul în care ar fi arătat mai multă empatie şi inteligenţă emoţională în public, ar fi fost un prim-ministru cu mai mult succes. Avea o etică neobosită a muncii, un ochi bun pentru detalii şi era motivată atât de datorie, cât şi de ambiţie, dar nu avea multe dintre celelalte abilităţi necesare pentru a izbuti într-o astfel de funcţie.

Faptul că s-a bucurat de un acces fără egal la informaţii venite atât de la aliaţii, cât şi de la rivalii Theresei May, de la consilierii care i-au modelat mandatul,precum şi de la personaje-cheie de la Bruxelles, i-a permis autorului să dea în vileag tainele acestui prim-ministru, atât de enigmatic şi de interiorizat.

Seldon excelează în a reconstitui modul în care au fost luate deciziile critice, după care comentează, argumentat, impactul acestora.

Incitantă, captivantă şi profund revelatoare, lucrarea de faţă este o analiză completăa mandatului de prim-ministru al Theresei May.

Cuprinsul cărţii:

PARTEA ÎNTÂI: CONSTITUIREA MANDATULUI DE PREMIER

              Capitolul 1 | La Ministerul de Interne

              Capitolul 2 | Fortăreaţa din Downing Street nr. 10

              Capitolul 3 | Drumul greu spre Brexit, 2016-2017

              Capitolul 4 | Construirea imaginii

              Capitolul 5 | Momentul esenţial: alegerile generale din 2017

PARTEA A DOUA: DESTRĂMAREA MANDATULUI DE PREMIER / 301

              Capitolul 6 | „Nu s-a schimbat nimic“

              Capitolul 7 | Acordul cu Partidul Democrat Unionist

              Capitolul 8 | O săptămână mai târziu: Comitetul 1922 şi Turnul Grenfell

              Capitolul 9 | Drumul anevoios spre infern

              Capitolul 10 | Alcătuirea unei noi agende de lucru

              Capitolul 11 | O fugă în zori până la Bruxelles: raportul comun, o sabie cu două tăişuri

              Capitolul 12 | Paradisul pierdut: eşecul tentativei de remaniere  

              Capitolul 13 | Reafirmarea autorităţii: Salisbury şi Siria

              Capitolul 14 | La conacul Chequers: drum prin negură

              Capitolul 15 | În inima furtunii  

              Capitolul 16 | Brexit: fără sorţi de izbândă

              Capitolul 17 | Prima încercare de trecere a acordului prin Parlament

              Capitolul 18 | A doua încercare de trecere a acordului prin Parlament

              Capitolul 19 | Al treilea vot semnificativ şi ultimul

              Capitolul 20 | Ultima aruncare a zarurilor: negocieri cu laburiştii

              Epilog.            Ultimele zile de mandat

              Verdictul.        Theresa May, prim-ministru: 2016-2019

Traducerea cărţii a fost realizată de Cristina Monica Manolachi, redactorea a fost realizată de Brânduşa Zărnescu, iar Dr. Florian Banu a scris o amplă prefaţă la ediţia în limba română.

*

*          *

Anthony Seldon a scris şi a editat peste 40 de cărţi despre istoria modernă şi politica britanică, printre care se numără: Cameron at 10, Brown at 10, Blair Unbound, Major şi Trust. A fost director al liceelor din Brighton şi Wellington şi cofondator, alături de Peter Hennessy, al Institutului de Istorie Contemporană Britanică. Este preşedintele Trustului pentru Arhivele Naţionale şi membru în consiliul de administraţie al Companiei Regale Shakespeare. Este, în prezent, prorector la Universitatea din Buckingham.

Raymond Newell lucrează cu Anthony Seldon de trei ani. În tot acest timp, el a fost coautorul unor articole pentru New Statesman, Sunday Times şi Telegraph. În prezent, lucrează la o carte despre istoria funcţiei de prim-ministru. Concomitent, urmează un masterat în Ştiinţa Datelor Sociale la Universitatea din Oxford.

Cartea va fi disponibilă la finalul lunii februarie, pe publisol.ro, în librării (Cărtureşti, Librarium, librăriile Alexandria, Sedcom Libris Iaşi, Librăria Mihai Eminescu, libraria Şt.O. Iosif, Compania de librării Bucureşti, Prăvălia cu cărţi Constanţa şi magazine on-line (emag.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, bookzone.ro, bookcity.ro etc).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici