"Eduard al III-lea", de William Shakespeare, va avea premiera la TNB, pe 26 şi 27 ianuarie

"Eduard al III-lea", de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu şi cu Ion Caramitru în rolul principal, va fi pus în scenă în premieră pe 26 şi 27 ianuarie, la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, transmite teatrul.

1 afișare
Imaginea articolului "Eduard al III-lea", de William Shakespeare, va avea premiera la TNB, pe 26 şi 27 ianuarie

"Eduard al III-lea", de William Shakespeare, va avea premiera la TNB, pe 26 şi 27 ianuarie

Timp de câteva secole, textul dramatic a stârnit controverse în rândul specialiştilor în opera shakespeariană, însă recent i-a fost atribuită lui William Shakespeare.

"Cea mai aşteptată premieră a stagiunii 2007-2008 de la Naţionalul bucureştean este o producţie grandioasă, concepută anume pentru cea mai mare scenă a teatrului, cu o echipă de peste 30 de actori care interpretează peste 35 de personaje shakespeariene", se arată în comunicatul teatrului.

Ion Caramitru, interpretul personajului principal, revine pe scena Teatrului Naţional la 44 de ani de la debutul său.

"Este un personaj uşor atipic între toate personajele lui Shakespeare. Are ceva şi din Richard al III-lea uneori, are şi momente de poezie profundă, cum sunt în «Romeo şi Julieta» sau în «Richard al II-lea». Sunt momente de o psihologie asemănătoare cu cea întâlnită în «Henric al VIII-lea». Este un personaj care apare şi dispare într-o nebuloasă. Care poate crea un personaj ezoteric şi, bine realizat, poate fi o surpriză plăcută", a apreciat Ion Carmitru.

Viziunea modernă a regizorului Alexandru Tocilescu este susţinută de o echipă artistică formată din Dragoş Buhagiar, Iosif Herţea şi Daniel Gontz.

Ilustraţia muzicală aleasă de Gabriel Basarabescu punctează, dramatic, momentele tensionate ale spectacolului şi scenele de luptă, iar Păstorel Ionescu a coordonat întreaga mişcare scenică a spectacolului.

"Am vrut neapărat să aduc în circuitul public un text în care problema onoarei şi a moralei să fie foarte puternice, ca să mai trezim puţin conştiinţele noastre. Eu nu fac niciodată spectacole fără să am ca ţintă publicul şi fără să am dorinţa de a transmite nişte mesaje importante din punct de vedere etic, moral, social", a spus Alexandru Tocilescu.

Din distribuţia spectacolului mai fac parte Simona Bondoc, Crina Mureşan, Şerban Ionescu, Daniel Badale, Alexandru Georgescu, Constantin Dinulescu şi Eusebiu Ştefănescu.

"Eduard al III-lea" se va juca, în premieră, pe 26 şi 27 ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici