Emisiune dedicată lui Mihai Eminescu, difuzată în Turcia

Emisiunea de televiziune "Mihai Eminescu - poetul legendar al României. 120 de ani de la moarte" a fost realizată şi transmisă în direct, duminică, pe canalul de literatură din Turcia, Ulusal TV, între orele 20.10 şi 21.00, informează Institutul Cultural Român (ICR) din Istanbul.

839 afișări
Imaginea articolului Emisiune dedicată lui Mihai Eminescu, difuzată în Turcia

Emisiune dedicată lui Mihai Eminescu, difuzată în Turcia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Emisiunea l-a avut drept realizator pe poetul Hüseyin Haydar şi drept invitaţi pe scriitorul şi traducătorul Ali Narçın, autorul volumului "Eminescu-poetul legendar al versului românesc", apărut recent şi care conţine 61 de poezii eminesciene traduse direct din română, dar şi pe profesorul Mihai Maxim, directorul ICR Istanbul şi al Centrului de Studii Turce al Universităţii din Bucureşti.

Emisiunea a fost precedată de promovare timp de aproape trei zile.

"Mihai Eminescu - poetul legendar al României. 120 de ani de la moarte" a abordat teme precum:

- contextul istoric în care a trăit "poetul naţional al românilor" (potrivit cunoscutei formule a lui George Călinescu),

- revoluţionarea limbii literare române de către Eminescu,

- perceperea în Turcia a operei "ultimului mare romantic al Europei",

- similitudini cu creaţiile marilor poeţi turci Yunus Emre, Namık Kemal şi chiar Nazım Hikmet,

- numele cu rezonanţă turcă "Emin-escu",

În cadrul emisiunii s-au citit în paralel, în română (Mihai Maxim) şi turcă (Ali Narçın), versuri din creaţia eminesciană.

"Acest foarte mare poet al românilor pătrunde rapid în sufletul iubitorilor de poezie din Turcia, începe să fie iubit şi gustat de un număr tot mai mare de cititori, într-o ţară în care, ne place să spunem, din cinci locuitori, şase sunt poeţi", a subliniat realizatorul Hüseyin Haydar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici