Emisiunea ,,Ochii pe mine!”. Antreprenorul Marian Alecu: ,,Mă doare că, sub aspect sanitar, se uită partea economică. Se bagatelizează subiectul HoReCa”/ Raed Arafat: ,,Măsurile luate nu sunt nişte pedepse”

  • Antreprenorul Marian Alecu: ,,În domeniul HoReCa, suntem extraordinar de prudenţi. Nu o să găsiţi caz de angajat fără mască. Oamenii se spală atât de des pe mâini, încât, efectiv au făcut eczemă de la atâta spălat.”
  • M. Alecu: ,,Plăteşte toată industria HoReCa pentru aceste aglomerări? Haide să discutam cu aceeaşi unitate de măsură. Şi cu mitingurile electorale cum a fost?”
  • Raed Arafat, şeful DSU:,,Avem şansa ca în următoarele o săptămână, două, să simţim o scădere dacă respectăm aceste reguli.”
  • Călin Goia: ,,Vaccinurile sunt bune, dar nu chiar în prima serie de teste, nu în primele trei-patru luni. Nu l-aş face chiar la început, mai ales că, deocamdată, nu sunt în categoria de risc.”
162 afișări
Imaginea articolului Emisiunea ,,Ochii pe mine!”. Antreprenorul Marian Alecu: ,,Mă doare că, sub aspect sanitar, se uită partea economică. Se bagatelizează subiectul HoReCa”/ Raed Arafat: ,,Măsurile luate nu sunt nişte pedepse”

Sursa foto: Captură emisiune „ Ochii pe mine”

„Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu – invitaţi la Aleph News Marian Alecu, antreprenor în industria HoReCa şi Călin Goia, solistul trupei „Voltaj”

Marian Alecu este omul care a adus McDonald’s în România. Este un antreprenor cu patalama care ştie mai bine decât oricine cât de importantă este industria ospitalităţii pentru economia unei ţări. Aşadar, există afaceri după COVID-19? Ce măsuri ar trebui luate pentru ca HoReCa să-şi recapete productivitatea de dinainte de pandemie?

M. Alecu: ,,Mă doare că sub aspect sanitar se uită partea economică”

Antreprenorul Marian Alecu – invitatul lui Vlad Craioveanu în seara în care ministrul Nelu Tătaru şi secretarul de stat Raed Arafat au anunţat redeschidererea în interior a restaurantelor –  îţi spune care este marele off al celor din industria HoReCa, un segment greu încercat de pandemie. 

,,Nu cred că HoReCa este focarul.Toţi dorim să fim atenţi, dar numai HoReCa să fie pedepsit? Mă doare că sub aspect sanitar se uită partea economică. Ba mai mult, mi se pare că se bagatelizează subiectul HoReCa. (…) Nu s-a ţinut cont de cei trimişi în şomaj, de materialele perisabile. Totul depinde de un prag al îmbolnăvirilor. Şi dacă mâine se depăşeste pragul ce facem, închidem iar restaurantul? Horeca nu inseamnă numai nunţi, botezuri şi jocuri de periniţă.”

Apelul lui M. Alecu către politicieni: ,,Să încerce să şi înţeleagă societatea românească!”

În ciuda faptului că industria ospitalităţii se numără printre sectoarele sacrificate pe altarul Covid-ului, antreprenorul Marian Alecu îţi mărturiseşte până unde a putut ajunge prudenţa angajaţilor: aceştia se spală atât de des pe mâini, încât, efectiv au făcut eczemă.

,,În domeniul HoReCa, suntem extraordinar de prudenţi şi nu mă joc cu vorbele. Cred că suntem printre cei mai prudenţi. Nu o sa găsiţi caz de angajat fără mască şi oamenii se spală atât de des pe mâini, încât, efectiv au făcut eczemă de la atâta spălat.

Apelul către politicieni este acelaşi care, probabil, este de 30 de ani.  Să încerce să şi înţeleagă societatea românească, să încerce să şi înţeleagă societatea care i-a creat. Acum a venit acest nou val de politicieni. Când vorbesc asta, nu mă interesează deloc culoarea politică. Vorbind strict de business şi cetăţean-politician. Ei, dacă fac aceeaşi greşeală şi cum ajung sus se rup de ce se întâmplă la firul ierbii, vor fi la fel ca ceilalţi. Trebuie să îşi ia izvorul faptelor şi deciziilor pe care le vor lua din realitate, iar ţara, în acest moment extraordinar de greu, are nevoie, mai mult ca oricând, de un leadership hotărât, profesionist, înţelept si legat de realitate.”

Raed Arafat: ,,Aceste măsuri nu sunt nişte pedepde”

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) îţi explică într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii ,,Ochii pe mine!” de ce au fost nevoiţi, de la începutul pandemiei, să ia aceste măsuri dure.

,,Haideţi să vedem ce-i în jurul nostru. Nu mai avem locuri pentru pacienţi în Bucureşti. Aceste măsuri nu sunt nişte pedepde. Sunt mulţi oameni asimptomatici.”

Şeful DSU, despre redeschiderea restaurantelor: ,,Când incidenţa depăşeşte 3 la mie activitatea va fi sistată.”

Reamintim că marţi seara, Raed Arafat şi Nelu Tătaru au anunţat redeschiderea restaurantelor în înterior, cu respectarea anumitor condiţii.

“Referitor la programul teatrelor, restaurantelor, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor, acolo unde incidenţa e sub sau egală cu 1,5 la mie ele vor funcţiona cu capacitatea de 50%. Atunci când depăşeşte 1,5  şi până la 3 la mie vor4 funcţiona cu capacitate de 30%, iar programul va fi redus până la ora 23.00. Atunci când incidenţa depăşeşte 3 la mie activitatea va fi sistată.”
 

R. Arafat: ,,Se apropie iarna, anotimpul preferat al virusului”

Cât priveşte o posibilă reîntoarece la perioada în care ieşeam din casă cu declaraţia pe propria răspundere, şeful DSU îţi spune că numărul infectărilor ar putea creşte în perioada iernii şi că totul ţine de respectarea regulilor.

,,Noi sperăm să nu ajungem acolo sub nicio formă şi, în acelaşi timp, aici este efort comun al tuturor. Dacă noi, măsurile pe care acum le-am anunţat şi care mâine vor fi stabilite şi prin ordinele de guvern... dacă noi le respectăm, avem şansa ca în următoarele o săptămână, două, să simţim o scădere, să vedem o scădere.

Dacă noi nu respectăm regulile şi îi ascultăm pe toţi care ne ies şi ne spun “fără mască şi nu respectaţi şi nu ascultaţi şi ăia mint şi ăia nu ştiu ce”, şi lumea nu ascultă şi nu respectă regulile, riscul de a creşte mai departe numărul cazurilor este unul real, mai ales în perioada iernii, când este frig, când este exact vremea care îi place virusului. Noi trebuie să fim foarte atenţi cum luăm informaţiile, cum respectăm recomandările şi nu numai când ne văd alţii, ci şi când nu ne văd. Acest lucru trebuie respectat.”

M. Alecu, întrebare pentru R. Arafat: ,,Aş fi vrut sa-l întreb pe domnul Arafat dacă este conştient şi de impactul economic”

Replica lui Marian Alecu – invitat în studioul Aleph News – pentru domnul Raed Arafat nu a întârziat să apară.

,,Ar fi bine ca-n ţara asta să facă fiecare ce se pricepe şi nu fiecare priceput la toate, însă aş fi vrut sa-l întreb pe domnul Arafat dacă este conştient şi de impactul economic.

Oamenii sunt loviţi crunt din punct de vedere financiar. Oamenii nu mai au cu ce să-şi plătească ratele. Cred că totuşi s-ar putea face mai mult pentru a fi înţeles şi acest domeniu. Lucrurile nu se pot opri aici.”
 

Marian Alecu: ,,Restaurantul nu este un loc unde mănânci şi unde te îmbeţi. Este loc de socializare!”

Reprezentantul HoReCa critică faptul că nu există o unitate de măsură corectă în luarea deciziilor de către guvernanţi. 

,,Plăteşte toată industria HoReCa pentru aceste aglomerări? Haide să discutam cu aceeaşi unitate de măsură. Şi cu mitingurile electorale cum a fost? Este un lucru care ne lezează pe noi si pe angajatii noştri. Faptul că nu există aceeşi unitate de măsură (…) Restaurantul nu este un loc unde mănânci şi unde te îmbeţi. Este loc de socializare. Haideţi să ne amintim că, în cele două luni în care am stat în casă ne lipsea socializarea.”

Călin Goia, despre restricţii şi muzică în vremea pandemiei

Şi de la economie şi afaceri în vremea pandemiei, trecem la muzică şi la artişti. Artistul Călin Goia îţi povesteşte cum a trecut peste acestă perioadă şi cum ar trebui să se reinventeze un muzician într-o perioadă a restricţiilor.

Recunoaşte că este o perioadă grea şi mărturiseşte că a cheltuit cam tot ce pusese deoparte. Preferă să vadă însă şi partea plină a paharului, deoarece pandemia i-a posibilitatea să petreacă mai mult timp alături de soţie şi de cei trei copii.

,,Sunt nişte momente destul de grele. Activitatea noastră s-a redus dramatic. Dacă aveam 80-90 de concerte pe an, acum am avut 2 .“

C. Goia: ,,Calea de mijloc este cea mai bună”

Călin Goia a absolvit Academia de Studii Economice. A dat Clujul pe Bucureşti, însă nu a ajuns economist, aşa cum credea la un anumit moment al vieţii sale, ci muzician. Şi unul foarte cunoscut.

Îşi aminteşte cu drag de cei trei ani petrecuţi la Şcoala Vedetelor – acolo unde a legat prietenii, chefuri, poveşti – şi unde s-a simţit exact ca-n anii de liceu.

În ceea ce priveşte pandemia, susţine că preferă să se ţină pe linia de plutire, fără să pice dintr-o extremă în alta.

,,Eu sunt şi am fost mereu într-o zonă de echilibru, nici într-o extremă, nici în alta. Să fii atât de panicat îţi afectează viaţa socială, însă nici să trebuie să fii inconştient. Calea de mijloc este cea mai bună.”

C. Goia, despre decizia de a se vaccina sau nu împotriva Covid-19

,,Vlad Craioveanu: Dacă apare vaccinul anti-covid, o să îl faci sau nu o să îl faci?

Călin Goia: Mătuşa mea este medic pediatru şi a fost directoare de policlinică şi un medic în adevăratul sens al cuvântului. Are 83 de ani acum, şi ea a spus un lucru foarte clar: “Vaccinurile sunt bune, dar nu chiar în prima serie de teste, nu în primele trei-patru luni. Nu l-aş face chiar la început, mai ales că, deocamdată, nu sunt în categoria de risc.

Artistul îţi dezvăluie care este secretul longevităţii trupei Voltaj.

,,Am rămas atâta timp împreună, pentru că fiecare îşi face treaba lui, nu avem orgolii în muzicî, de aia e foarte greu ca cinci oameni să nu se certe, să nu se ajungă la lucruri ireversibile cum am vazut la alte trupe mai mari şi mai vechi decat noi…Sunt 22 de ani de când sunt în trupă şi nu cred că ne vom dezbina în curând. ”
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici