Emmanuel Hoog este noul preşedinte al Agence France-Presse

Emmanuel Hoog, preşedintele Institutului Naţional al Audiovizualului francez (INA), a fost ales preşedinte al Agence France-Presse (AFP), de către membrii consiliului de administraţie al companiei.

23 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Hoog este noul preşedinte al Agence France-Presse

Emmanuel Hoog este noul preşedinte al Agence France-Presse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hoog, în vârstă de 47 de ani, şi-a dedicat o mare parte a carierei administrării instituţiilor culturale, fiind preşedinte al INA în ultimii nouă ani. El îl va înlocui pe Pierre Louette, care a părăsit funcţia de preşedinte al AFP pentru a se alătura grupului France Telecom.

Candidatura lui Hoog a fost solicitată de reprezentanţii consiliului de administraţie.

Pierre Louette, fostul preşedinte-director general al AFP, a propus, anul trecut, într-un raport înaintat guvernului francez, transformarea agenţiei de presă într-o societate naţională cu un capital public şi înfiinţarea unei fundaţii care să garanteze independenţa şi să susţină financiar instituţia.

Potrivit lui Louette, reforma AFP se justifică prin necesitatea de a găsi noi modele de finanţare care să ducă la dezvoltarea agenţiei.

Conform statutului AFP, stabilit printr-o lege din 1957, Comisia financiară este informată de starea economică a agenţiei, de estimările veniturilor şi de cheltuielile instituţiei, urmând să stabilească dacă acestea sunt în echilibru. Dacă bugetul nu este în echilibru, Comisia financiară trimite proiectul înapoi la preşedintele-director general (PDG) al agenţiei, care organizează o nouă dezbatere în cadrul consiliului administrativ. Opozanţii acestei reforme spun, însă, că, de 50 de ani, statutul AFP nu a împiedicat niciodată evoluţia companiei.

Actuala problemă a agenţiei o constituie faptul că nu deţine un buget propriu şi nu poate investi mai mult în partea digitală. În astfel de condiţii, pentru fiecare investiţie, reprezentanţii agenţiei trebuie să negocieze, uneori dur, cu oficialii guvernamentali.

Pentru a păstra independenţa agenţiei, noua propunere de reformă susţinută de reprezentanţii AFP vizează păstrarea în consiliul de administraţie a reprezentanţilor diverselor sectoare media. În acest caz, preşedintele agenţiei ar fi numit de acest consiliu format din experţi şi nu va mai fi numit de guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici