Enciclopedia "Europeana" a fost închisă până la jumătatea lunii decembrie

Enciclopedia online "Europeana" a fost închisă la mai puţin de 24 de ore după lansare din cauza numărului prea mare de accesări din partea utilizatorilor şi va rămâne inaccesibilă până la jumătatea lunii decembrie.

43 afișări
Imaginea articolului Enciclopedia "Europeana" a fost închisă până la jumătatea lunii decembrie

Enciclopedia "Europeana" a fost închisă până la jumătatea lunii decembrie

Un mesaj postat pe site-ul oficial al enciclopediei europene, www.europeana.eu, informează că site-ul este "temporar inaccesibil din cauza interesului copleşitor al utilizatorilor".

"Facem tot ce putem pentru a redeschide «Europeana» cât mai repede, într-o versiune mai robustă", informează acelaşi comunicat, care îi invită pe vizitatori să revină pe site-ul enciclopediei "la jumătatea lunii decembrie".

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că decizia de închidere a site-ului a fost luată joi seara, când numărul conexiunilor a depăşit cifra de 20 de milioane într-o singură oră, iar responsabilii tehnici ai site-ului au decis "să reducă presiunea exercitată asupra capacităţii de funcţionare a site-ului, închizându-l provizoriu".

Cererea a fost "prea masivă", au apreciat specialiştii europeni, iar "Europeana nu era pregătită pentru acest lucru".

Creatorii enciclopediei "Europeana" mizau pe cinci milioane de vizitatori pe oră. Această previziune a fost depăşită chiar de la lansarea site-ului, joi, când 10 milioane de utilizatori au accesat site-ul "Europeana", provocând închiderea acestuia timp de câteva ore la mijlocul zilei.

Numărul serverelor a fost imediat dublat de la trei la şase, pentru a mări capacitatea. Site-ul a funcţionat din nou în timpul după-amiezei de joi, dar cu un debit redus de conexiuni.

"Europeana", care reprezintă răspunsul Europei în faţa iniţiativei de digitalizare a cărţilor, lansată de gigantul american Google, programase pentru ziua de joi lansarea oficială a site-ului său, care propunea accesul la versiunile digitalizate a peste două milioane de cărţi, manuscrise, hărţi, tablouri, fotografii, documente audio-video.

Baza de date a enciclopediei "Europeana" urmează să crească treptat, unul din obiectivele acestui proiect fiind să ofere spre consultare peste 10 milioane de obiecte digitalizate până în anul 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici